Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".
Läs mer ...
LitteraturMagazinets recensenter uppskattar goda översättningar av alla möjliga böcker. Men alltför sällan lyfter vi fram en bok för just översättningens kvalitet. Idag, 30 september, är det Internationella översättningsdagen och vi passar på att ändra på det.
Läs mer ...
Sofi Oksanen är aktuell med sin nya roman "Norma" och är troligen Bokmässans klarast lysande stjärna i år. Med sina spetsiga formuleringar, sina självklara elegans och sitt hår fängslar hon publiken i seminarier och monterprogram.
Läs mer ...
På tisdagen tillkännagavs vem som tilldelats årets Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne (ALMA).
Läs mer ...
På tisdagen presenterades resultaten från Svenska barnboksinstitutets årliga Bokprovning, en genomgång av föregående års utgivning av barn- och ungdomslitteratur. Och återigen är utgivningen rekordstor.
Läs mer ...
8 mars är det den internationella kvinnodagen, och för den som vill läsa feministisk litteratur finns mycket att välja på. Vi har samlat tio tips på böcker recenserade av LitteraturMagazinet under 2015 och 2016.
Läs mer ...
På måndagen hölls Augustprisgalan i Konserthuset i Stockholm. Då tillkännagavs vilka tre som vunnit priset i kategorierna barn- och ungdomslitteratur, facklitteratur och skönlitteratur.
Läs mer ...
Är gamla böcker verkligen värda någonting i pengar? Jodå! De senaste åren har antikvariska förstautgåvor nästan fördubblats i värde.
Läs mer ...
Skräckgenren har aldrig varit så populär som nu. LitteraturMagazinet bjuder på åtta lästips till årets otäckaste helg.
Läs mer ...
På en presskonferens meddelades vilka som nominerats till Augustpriset 2015. Bland namnen finns bland andra Agneta Pleijel och John Ajvide Lindqvist.
Läs mer ...
Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj får Nobelpriset i litteratur 2015.
Läs mer ...
Jenny Jägerfeld utforskade skräckens psykologi med tre experter på området, författarna Jenny Milewski, Mats Strandberg och John Ajvide Lindqvist. De utgick från sina nya romaner "Yuko", "Färjan" och "Rörelsen", men verkade också komma upp med en idé för en gemensam roman – "Mässan"!
Läs mer ...
Det är ganska precis ett år sedan Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister och partiledare för Moderaterna. Under tiden sedan dess har han skrivit en bok som heter "Halvvägs", vilket han beskrev som en perfekt karantän efter rollen som högt uppsatt politiker.
Läs mer ...
Flykting- och migrationsfrågor präglar stora delar av årets Bokmässa på olika sätt. Två författare som skrivit böcker som skildrar människor med identiteten i flera länder är Xiaolu Guo och Hassan Blasim, aktuella med böckerna "Jag är Kina" respektive "Irakisk Kristus".
Läs mer ...
Den isländska deckaren har haft stort genomslag på senare år, såväl i hemlandet som internationellt. Med tanke på landets storlek är framgångarna jämförbara med "det svenska deckarundret".
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Em
av Kim Thúy
Recension: Slagsmål
av Karl Modig
Recension: Världens hemskaste sjukdomar
av Sofia Bergström, Ida Kjellin
Recension: En flickas memoarer
av Annie Ernaux
Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk
av Maria Ernestam
Recension: Den som ser
av Herbjørg Wassmo
Recension: Nadia
av Elisabeth Norebäck
Recension: Midnattsbiblioteket
av Matt Haig
Recension: Odins eld
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Hölje
av Pooneh Rohi
|
|