Kusliga böcker till Halloween - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
De användbara
Mattias Hagberg
Patient 67
Dennis Lehane
Kvinnan i svart
Susan Hill
Inbunden
242 kr
Evig natt : en arktisk spökroman
Michelle Paver
När skruven dras åt
Henry James
Pocket
69 kr
Oceanen vid vägens slut
Neil Gaiman
MP3 CD
280 kr
Vålnader
Joe Hill
Istvillingar
S. K. Tremayne
Pocket
73 kr

Halloween-läsning

Kusliga böcker till Halloween

Halloween är en högtid som firas i allt större usträckning även i Sverige, och skräckgenren har aldrig varit så populär som nu. LitteraturMagazinet bjuder på åtta lästips till årets otäckaste helg.

1. "De användbara", Mattias Hagberg
Den unga läkaren Ludwig Malmström lämnar storstaden för att ta reda på vad det är för mystisk sjukdom som har drabbat de intagna på den jämtländska anstalten Storåsen. Det blir en omskakande upplevelse för Malmström när han kommer i kontakt med de medicinska experiment som utförs på anstalten. LitteraturMagazinets recensent Henrik Elstad tyckte att boken hade en "klaustrofobisk känsla".

2. "Patient 67", Dennis Lehane
Kriminalaren Teddy Daniels kallas till det hårdbevakade mentalsjukhuset på Shutter Island, för att utreda ett försvinnande. En av patienterna har lyckats rymma. Men det ska snart visa sig att något ännu konstigare försiggår på ön. Dennis Lehanes kusliga historia från 2003 har filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, och har redan blivit en klassiker.

3. "Kvinnan i svart", Susan Hill
Den unga advokaten Arthur Kipps har rest norr om London för att reda ut den avlidna mrs Drablows affärer. I det gamla huset är det något som inte står rätt till, och Kipps befinner sig snart mitt i en mardröm. Boken gavs ut 1983 och har blivit hyllad som en av de bästa skräckberättelserna någonsin. Ett bonustips är filmatiseringen från 2012 med Daniel Radcliffe i huvudrollen, som är minst lika otäck. (Trots att Radcliffe ju är Harry Potter.)

4. "Evig natt", Michelle Paver
År 1937 följer Jack Miller med på en arktisk expedition. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av, tills Jack är ensam kvar. Problemet är bara att han inte tycks vara ensam. "Det är nervkittlande och välskrivet!", tyckte LitteraturMagazinets recensent Henrik Elstad.

5. "När skruven dras åt", Henry James
En av de mest uppskattade spökhistorierna genom tiderna är "När skruven dras åt" från 1898, av amerikanen Henry James. Boken handlar om en ung guvernant som blir ansvarig för två föräldralösa barn på ett gods i London. Ju mer tid hon spenderar på godset desto fler mystiska händelser utspelar sig, och läsaren vet inte vem som är ond eller god, eller vad det är som egentligen sker.

6. "Oceanen vid vägens slut", Neil Gaiman
Den flerfaldigt prisbelönta författaren Neil Gaiman har med "Oceanen vid vägens slut" skrivit en ungdomsbok som även vuxna har behållning av, i fin översättning av Kristoffer Leandoer. Huvudpersonen, en ung pojke, återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Där väcks otäcka minnen till liv. LitteraturMagazinets recensent Emma Kreü var imponerad: "boken aspirerar till att bli en klassiker". 

7. "Vålnader", Joe Hill
2007 bekräftade författaren Joseph Hillstrom King, som skrivit under pseudonymen Joe Hill, att han var son till Stephen King. Då hade han redan gjort sig känd och uppskattad på egen hand. Hans debut, "Vålnader" består av 14 mästerliga skräckhistorier med olika teman, och boken har belönats med ett flertal priser, bland annat Bram Stoker Award.

8. "Istvillingar", S.K. Tremayne
När Angus och Sarahs ena dotter omkommer i en olycka raseras allt. Ett år senare är det uppenbart att den som påverkats mest är systern som blev kvar. "Istvillingar" är en psykologisk thriller med övernaturliga inslag, som av LitteraturMagazinets recensent Kristina Jägfeldt fick full pott: "Så obehagligt att till och med jag blir rädd."


Profil: Hedvig Sjöström

28 oktober 2015
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Borgmästarinnan i Mjölby

Recension: Ruths garderob : En modehistoria av Ingela Bendt

Extremväder i Lilla Vargudden

Recension: Väderhemligheten av Sören Olsson

Svårsmält realism

Recension: Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme

Undersök hund som en veterinär

Recension: Lilla veterinärskolan - Din hund från nos till svans! av Sara Klinga Myr

Borta bra men hemma bäst

Recension: En oväntad resa av Sheila O'Flanagan

Spännande drama med öppet slut

Recension: Allt är mitt av Ruth Lillegraven

Att leva i en våldsam relation - en sann berättelse

Recension: Den osynliga buren av Rebecca Romero

Bland levnadsråd och roliga minnen

Recension: Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig av Margareta Magnusson

Storartat om uppbrott

Recension: Allt förgäves av Walter Kempowski
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB