Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Nobelpriset 2013

Alice Munro kan inte komma till utdelningen

Årets Nobelpristagare i litteratur kan inte komma till Stockholm och prisceremonin i december. Det meddelar Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare i sin blogg. "Hennes hälsa räcker helt enkelt inte till" skriver han.

Läs mer ...

Hallå där Bodil Malmsten

Vill du sätta dig på stol 11?

När LitteraturMagazinet frågade läsarna vem de vill se på Stol 11 i Svenska Akademien blev svaret en talkör "Bodil! Bodil! Bodil!". Vi kontaktade Bodil Malmsten för en kommentar:

– Hej Bodil! Vad säger du om denna anstormning av vurmare för dig i Akademien?

– Skriv det på löpsedlarna! Ingen bättre lämpad än jag att efterträda Ulf Linde, svarar hon skämtsamt.

– Men tyvärr – jag passar nog inte i Akademin. Tror inte de tycker om mig.

Läs mer ...

Nobelpriset 2013

Alice Munro tilldelas Nobelpriset i litteratur 2013

Klockan 12.58 den 10 oktober 2013 klev Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Engund till slut ut genom dörren i Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Inför smattrande kameror avslöjande han först att jo, "det blir en kvinna i år" och sedan i nästa andetag att det blir den kanadensiska författaren Alice Munro som tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

Läs mer ...

Nobelpriset 2013

Hos Munros svenska förlag flödade champagnen

Dagen efter att årets Nobelpristagare avslöjades dracks det champagne på Bokförlaget Atlas, förlaget som sedan 2009 givit ut flera av Alice Munros novellsamlingar.

– Jag var på plats i Börssalen under tillkännagivandet och det var som att kastas in i en centrifug, berättar förlagschefen Johan Hilton (bilden).

Att ha en Nobelpristagare bland sina författare betyder "enormt mycket", säger han.

Läs mer ...

Författarnas avslöjande under Bokmässan

Det blir nya karaktärer i "Nyckeln"

I november 2013 kommer tredje delen i Engelsforstrilogin. Under ett seminarium under bokmässan i Göteborg avslöjade författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg att nya karaktärer kommer att dyka upp i "Nyckeln", den avslutande delen i serien heter.

Boken har precis gått till tryck.

– Det känns jättekul, skönt och lite bitterljuvt, säger Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.

Läs mer ...

Uppföljaren till "Hundraåringen..." här

Jonas Jonasson: "Jag kände ingen prestationsångest"

Nu finns Jonas Jonassons första bok efter "Hundraåringen..." ute i handeln. Den handlar i korthet om en atombomb som kommer på vift. Huvudpersonen är hundraåringens absoluta motsats, en svart flicka från Afrika,

– Men annars allt lika, skrattar Jonas Jonasson.

Läs mer ...

Ny studie

Läsning kan göra sjuka friskare

Är du sjuk kan böcker vara en bra medicin. Det visare en ny studie gjord vid Göteborgs universitet. En arbetsterapeut och en litteraturvetare har gjort en tvärvetenskaplig studie där de djupintervjuat ett antal sjukskrivna kvinnor om deras erfarenheter av skönlitterär läsning. Forskarna såg ett samband mellan läsning och förbättrad hälsa.

Läs mer ...

Göteborgs stadsbibliotek utsett till "Årets bibliotek"

Antalet besökare ökade under bibliotekets ombyggnad

När Göteborgs stadsbibliotek vid Götaplatsen skulle renoveras år 2012 fick personalen en smart idé: i stället för att flytta hela verksamheten till en tillfällig lokal började biblioteket att samarbeta med olika muséer och andra kulturinstitutioner runt om i stan. Nu har bibliotekets arbete under renoveringen belönats med utmärkelsen "Årets bibliotek".

Läs mer ...

Martin Widmark på första plats

Barnboksförfattare mest utlånade på landets bibliotek

Martin Widmark är fortfarande den i särklass mest utlånade författaren i Sverige. "LasseMajas detektivbyrå" och hans andra böcker lånas i snitt 1,4 miljoner gånger per år på landets folkbibliotek och skolbibliotek. Det visar färska siffror från Sveriges författarfond. På andra plats kommer Astrid Lindgren och sedan följer en lång rad barn- och ungdomsboksförfattare som Gunilla Bergström, Helena Bross och Sören Olsson och Anders Jacobsson. Barnboksförfattarna regerar i övre halvan av 100-i-topp-listan över de mest utlånade författarna.

Läs mer ...

Roxette skildras i ny bok

En osannolik comeback

Sven Lindström har skrivit en bok om ett av Sveriges största band, ”Roxette – Den osannolika resan tur och retur”. När boken presenterades på Bokmässan i Göteborg deltog han och Per Gessle i ett seminarium med Carin Hjulström. LitteraturMagazinet var på plats och fick tillfälle att fråga Per Gessle om han kunde ha blivit författare om inte musikkarriären hade blivit av.

– Ja, det är nog möjligt, svarar han.

Läs mer ...

Fackbok för barn

Hur gör man en bok?

Hur går det egentligen till när en bok blir en bok? De flesta som läst böcker för barn har nog fått frågan – men hur många kan redogöra exakt för hur det går till? Nu finns hjälp i form av boken "Detta är en bok" av Jan Kåhre.

Läs mer ...

Bokmässan 2013

Trängsel, glädje och bokhunger

Bokmässan är över för i år. Under fyra dagar minglade och diskuterade 96 315 personer i de myllrande hallarna på Svenska mässan i Göteborg. LitteraturMagazinet var på plats i form av ett tiotal medarbetare som skrev över 80 inlägg om sina intryck under mässan. Vår liveblogg går fortfarande att läsa.

Läs mer ...

Martin Schibbye och Johan Persson

De satt fängslade i 438 dagar

Under de 438 dagar som Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien började de samla anteckningar. Nu har deras upplevelser blivit en bok. Att skriva har varit ett sätt att bearbeta den hemska tiden. Men även om de själva nu är i säkerhet finns Kality-fängelset kvar och att många av deras medfångar är fortfarande fängslade.

Läs mer ...

Läsfrämjande

Johanna Lindbäck utsågs till ny läsambassadör

Författaren Johanna Lindbäck, känd från bland annat bloggen Bokhora, utsågs till ny läsambassadör under bokmässan 2013. Hon tar över stafettpinnen efter Johan Unenge som utsågs till Sveriges första läsambassadör under bokmässan 2011. Uppdraget är på halvtid och är en av Kulturrådets satsningar på läsfrämjande. Johanna Lindbäck berättade omedelbart att hon bland annat vill satsa hårdare på skolan, framför allt på lärarnas roll.

– Jag tackade ja för att det är intressant och viktigt.

Läs mer ...

Ulf Stark, aktuell med ny bilderbok

"Jag får bara fler idéer ju fler böcker jag skriver"

Hösten 2013 släpper Ulf Stark sin nya bilderbok "Ett syskon från yttre rymden", illustrerad av Sara Gimbergsson. Återigen skriver han om storasystern som dog vid födseln.

– Hon fanns i sin frånvaro genom mina föräldrar, säger han när LitteraturMagazinet träffar honom under bokmässan i Göteborg.

Trots ett 60-tal böcker fortsätter idéerna att flöda.

– Jag blir djärvare och mer kompetent med åren.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |  10  | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB