Egenutgivaren som lyckades - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Bok-
presentation:
Midvintermörker
Författar-
presentation:
Lars Wilderäng
Midsommargryning
Lars Wilderäng

Nu ger Lars Wilderäng snart ut sin andra bok

Egenutgivaren som lyckades

Lars Wilderäng publicerade först sin debutbok ”Midvintermörker” i egen regi. När den blev en storsäljare snappades den upp av Massolit förlag. Nu har han precis skrivit klart sin andra bok. Emma Kreü träffade honom under Bokmässan i Göteborg.

Lars Wilderäng signerar böcker i montern som hans förlag har under Bokmässan i Göteborg. Jag får tid för ett samtal. 

Det har gått bra för hans debutroman, ”Midvintermörker”, och han berättar att han har skrivit klart sin nästa bok, ”Midsommargryning”.

– Den blev färdig i måndags och det känns lite tomt nu, jag har ju jobbat med den så pass länge. Den ska ju visserligen arbetas igenom innan den är helt färdig för att ges ut och det kommer att ta ett tag, men i grunden är den klar.

Är det en fortsättning på ”Midvintermörker”?
– Den utspelar sig tio och ett halvt år efter ”Midvintermörker” och en del av aktörerna som finns med i första boken finns med, fast i andra roller.

Har det varit annorlunda att skriva den nya boken?
– Jag har tänkt lite annorlunda den här gången och har valt att dra ner på de tekniska delarna i boken. Det finns paralleller till förra boken, men mycket är helt nytt. Dessutom har det varit enklare med min research – det utspelar sig i framtiden, vilket gör att det till viss del finns utrymme för större frihet. Det går inte skildra det som sanning.

Du publicerade först ”Midvintermörker” i egen regi och när den blev en storsäljare så snappades den upp av Massolit förlag och har nu nåt ännu större läskrets, hur känns det?
– Det gick över förväntan, den sålde ju sig själv till en början och det känns väldigt bra. Det är ju inte en dussindeckare som finns i många versioner, utan en unik skildring över hur det skulle kunna ske.

Lite väl verklighetstroget, kanske? Sitter fortfarande i bakhuvudet på mig...
– Jo, men fiktiva berättelser inträffar ju inte i verkligheten! Fast det är klart, Tom Clancy skrev om en krasch in i Capitol Hill, och några år senare så kraschade planen i World Trade Center, så ibland överträffar verkligheten dikten...


Profil: Emma Kreü

Foto: Emma Kreü
5 oktober 2012
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tätt inpå Victoria Benedictsson

Recension: Mitt stora vackra hat av Elisabeth Åsbrink

Styrka i motgången

Recension: Barnsköterskan av Stacey Halls

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB