Glad påsk alla läsare! - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Massor av lästips till årets stora läshelg

Glad påsk alla läsare!

Påsken är en högtid som i vårt sekulariserade land för de flesta mest betyder några sköna dagars ledighet. Det finns få förpliktelser. Lite god mat, en godispåse... Vad passar då bättre än att läsa?

En del tycker att vi ska göra som norrmännen och läsa deckare i påsk. Men varför begränsa sig? Vi på LitteraturMagazinet tycker att påsken borde utnämnas till årets stora läshelg! 

Här nedan bjuder vi på lite lästips för alla smaker. Vad läser du i påsk?

Läs mer om den norska traditionen påskkrim.

 

Tips på deckare:

Belinda Bauer: "Ni älskar dem inte"

Maria Lang: "Mördaren ljuger inte ensam"

Ingrid Elfberg: "Tills döden skiljer oss åt"

Claude Izner: "Mördare i Marais"

Louise Penny: "Den grymmaste månaden"

 

Tips på böcker om döden, livets mening och lidande:

Aino Trosell: Isbränna

Karin Alvtegen: "Fjärliseffekten"

John Green: "Förr eller senare exploderar jag"

Primo Levis tre böcker ”Är detta en människa?”, ”Fristen” och ”De förlorade och de räddade”

Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar

 

Tips på feel-good-böcker:

Per J Andersson: "New Delhi–Borås"

Fredrik Backman: "En man som heter Ove"

Tuomas Kyrö: "Tiggaren och haren"

Laurence Cossé: "Drömbokhandeln"

Marian Keyes: "Hemligheten på Mercy Close"


28 mars 2013
 

Anmäl textfel

 Vad läser du i påsk? 

I påsk läser jag främst kurslitteratur om interaktionsdesign och teckenkodning, men ska även försöka få tid till några dramer av Alfhild Agrell, eftersom de nyligen har kommit ut i behändig nyutgåva.

Jag hoppas på lite vårvärme i påsk så att man kan ta fram löparskorna. Då passar lite påskekrim på ljudbok som sällskap i spåret. Kanske "Kråkflickan"?

Jag ska försöka vara så där vidrigt ledig i påsk och helt kravlöst bara läsa tidningar och seriealbum. Till mitt försvar handlar åtminstone några av dem om böcker, skrivande och kultur.

Bibeln ligger alltid framme och jag läser ofta i den, men i påsk läser jag särskilt berättelsen om Jesus död och uppståndelse, eftersom det är därför jag firar högtiden.

I påsk läser jag "Gubbe och katt - en kärlekshistoria". Läste om den på nätet av en slump och tyckte att den lät väldigt mysig!

Den omtalade 1000 sidor långa triologin som börjar med Hungerspelen. Jag är lite orolig att jag inte ska gilla den då den jämförts med Twilight som jag inte uppskattade. Men jag ska ge den en chans. Har längtat efter att läsa den länge.

Det blir ingen påskhare utan en påskkanin i år! Jag ska läsa "Watership Down" av Richard Adams, en bok jag läste i unga år. I min fantasi fick jag långa öron och hoppade runt på ängen.

'Påskekrim' är ju en fin norsk tradition som det är roligt att försöka bevara. "Bunkern" av Hanna von Corswant har legat och väntat på mig genom min lässvacka som nu snart är över känner jag. Just nu lutar det åt den men man vet aldrig, det ...

Jag packar väskorna och åker till Spanien. Där ska jag ta fram Paula McLains roman ”Åren i Paris”, om Hadleys och Ernest Hemingways äktenskap, en roman jag länge väntat på.

Jag planerar att läsa Ulrika Stigbergs bok "Om barn och livets frågor" som handlar om barns rätt till andlighet och hur vi kan stödja dem i den utvecklingen. Många barn har inte något forum där de kan diskutera liv och död...LitteraturMagazinet frågar läsarna

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB