Många deckarförfattare kommer med nytt lagom till sommaren - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Bok-
presentation:
Monomani
Författar-
presentation:
Sami Said
Torka aldrig tårar utan handskar: 3. Döden
Jonas Gardell
MP3 CD
280 kr
Pocket
73 kr
Och bergen svarade
Khaled Hosseini
MP3 CD
289 kr
CD-skiva
203 kr
Storpocket
161 kr
Pocket
78 kr
Familjen Walsh A-Ö
Marian Keyes
De förlorade barnen
Jens Mikkelsen
En marsch mot avgrunden : socialdemokratins svarta år
Margit Silberstein
Inbunden
244 kr
Morantologi
Caitlin Moran
Pocket
69 kr
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
Kristian Gidlund

Sommarens böcker 2013

Många deckarförfattare kommer med nytt lagom till sommaren

Katalogen “Sommaren böcker 2013” kom ut i dagarna. Det är en ovanligt tunn katalog som kanske mer än någonting annat ger en bild av de dåliga tiderna inom bokbranschen. Men trots denna dystra inramning till sommarens svenska bokutgivning finns flera intressant titlar i utbudet.

Den som gillar kriminalromarer kommer att få sitt lystmäte tillgodosett lagom till semestern. En lång rad deckarförfattare kommer med nytt i sommar, till exempel Sofie Sarenbrant, Jo Nesbø, Arne Dahl, Mari Jungstedt, Thomas Bodström och duon Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist (som nu bytt förlag och tagit ett gemensamt författarnamn, Erik Axl Sund).

På den skönlitterära sidan kan vi notera att Sami Said, som debuterade med prisade “Väldigt sällan fin” förra året, släpper sin andra roman “Monomani” i maj och att hela 15 nya svenska författare debuterar med skönlitterära böcker under våren-sommaren 2013. 

Och så kommer förstås förstås tredje och avslutande delen i Jonas Gardells “Torka aldrig tårar utan handskar”-serie, “Döden” ut i juli.

I kategorin utländsk litteratur kommer exempelvis Khaled Hosseinis senaste "Och bergen svarade" i svensk översättning i juni. Även Zadie Smiths "NW" kommer på svenska i början av sommaren liksom Marian Keyes "Familjen Walsh A-Ö".

På fackbokssidan kommer en reportagebok om ensamkommande flyktingbarn, “De förlorade barnen”, skriven av journalisterna Jens Mikkelsen och Katia Wagner som säkert kommer att få mycket uppmärksamhet. Likså lär vi får höra en hel del om “En marsch mot avgrunden”, en bok om socialdemokratins svarta år, skriven av statsvetearen Tommy Möller och politiska reportern Margit Silberstein.

Lite skojigare är att Caitlin Morans uppföljare till “Konsten att vara kvinna” kommer på svenska i juni. Boken har titeln "Morantologi".

En av de sorgligaste böckerna i sommarkatalogen 2013 är kanske “I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början” av Kristian Gidlund, bloggaren bakom bloggen “I kroppen min” som handlar om 29-åringens kamp mot cancern. Boken kommer ut i maj.

“Sommarens böcker" ges ut av Svensk bokhandel som är Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningens tidning. I katalogen annonserar förlagen om sin kommande utgivning.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

23 mars 2013
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB