Nu läser även Göteborg - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Bok-
presentation:
John Hall : en historia från det gamla Göteborg
Författar-
presentation:
Sophie Elkan

Bokbloggare startar gigantisk bokcirkel

Nu läser även Göteborg

Gigantiska bokcirkeln "Stockholm läser" – öppen för alla – har funnits sedan 2002. Nu startar en motsvarighet i Göteborg. Bokbloggarna Anna Johansson och Linda Odén är initiativtagare till ”Göteborg läser”.
– Jag hoppas att många har lust att läsa tillsammans med oss, säger Anna Johansson.

Tillsammans har tusentals stockholmare läst samma bok varje år i den gigantiska bokcirkelen "Stockholm läser" som drivs av Författarcentrum i samarbete med Stockholms stadsbibliotek. Nu startar en motsvarighet i Göteborg, "Göteborg läser". Initiativtagare är bokbloggarna Anna Johansson och Linda Odén (bilden).  

– En av poängerna med att starta "Göteborg läser" är att lyfta fram läsningen. Förhoppningsvis är det många som faktiskt kommer att läsa boken i hemmets lugna vrå, säger Linda Odén.

Idén till att få en hel stad att läsa samma bok kommer från USA. Projektet sprider sig nu till fler svenska städer. Förutom "Stockholm läser" och "Göteborg läser" finns exempelvis "Umeå läser".

Bokcirkeln "Stockholm läser" har sedan starten 2002 blivit så etablerad att det märks både på näthandels försäljningssiffror och i bibliotekens utlåningsstatistik vilken bok som väljs ut till årets "Stockholm läser"-bok.

Anna Johansson och Linda Odén hoppas förstås att göteborgarna ska bli llika engagerade i sin stads bokcirkel.

Den utvalda ”Göteborg läser”-boken 2013 är ”John Hall” av Sophie Elkan, en historisk roman om en familjs uppgång och fall i slutet av 1700-talet. 
– Tanken var att hitta en bok som skildrar Göteborg på något sätt och John Hall berättar om ett spännande människoöde samtidigt som den skildrar delar av stadens historia, säger Anna Johansson.
– Elkan är en känd person, men en bortglömd författare. Det ska bli kul att lyfta henne. Minnesmärken över både familjen Hall och Sophie Elkan finns både i och kring Göteborg, vilket ger läsningen ännu en dimension, säger Linda Odén.

Under vinjetten "Göteborg läser" kommer de två bokbloggarna att ordna en hel del aktiviteter under året, både på nätet och "irl".
– Det gör att alla kan välja att delta olika mycket, det hoppas jag ska locka lite extra, säger Anna Johansson.

Fotnot: Intervjuerna med Linda Odén och Anna Johansson är gjorda av Henrik Elstad.


Henrik Elstad / Hanna Modigh Glansholm

28 januari 2013
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 
Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...
Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Mer än en vanlig deckare

Recension: Förmörkelsen av Karin Fossum

Sjungande vokaler och ett requiem

Recension: Ur världen av Eva Runefelt

Nybliven begravningsentreprenör nystar i det förflutna

Recension: Min fars hemlighet av Sara Blaedel

Författarbiografi för barn

Recension: Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren av Maria Isabel Sánches Vegara

Läsvärd spänningsdebut från Luxemburg

Recension: Tolken av Jenny Runesson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB