Överraskande titlar när Årets bok röstas fram - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Årets bok

Överraskande titlar när Årets bok röstas fram

Igår tillkännagavs de böcker som är nominerade till Årets Bok 2019. Det är en överraskande lista och det var inte många jag hade tippat på. Jag hade bara läst hälften av dem. Fram till 25 augusti då röstningen stänger kommer vi att publicera en recension av varje bok. Vinnaren kommer att presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Röstar gör du på Årets boks hemsida.

* "De dubbelt så bra", Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
Berättelsen om två unga män och deras kärlek slutar i Ådalen 1931, och skildrar ett stycke svensk historia från ett nytt och oväntat perspektiv. Det var länge sen jag läste Bengt Ohlsson. Jag är försiktigt nyfiken på den här.

• "Det som göms i snö", Carin Gerhardsen (Bookmark)
Första boken efter populära Hammarbyserien är en psykologisk thriller med gastkramande intrig och fullständigt oväntade vändningar enligt baksidestexten. Jag har inte läst något av författaren tidigare. Det skall bli kul!

• "En katts resedagbok", Hiro Arikawa (Nona)
En hyllning till livet och vänskapen, och till de små ting som ofta skänker oss störst glädje. Det är en gripande berättelse som fängslat läsare världen över. Jag hade totalt missat den här boken men den verkar ju jättefin.

• "Järtecken", Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
Det begås ett mord och den skyldiga döms. Eller? Men mest handlar det om Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. Jag har läst den och tyckte verkligen om den!

• "Manhattan Beach", Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
En roman om kärlek och gangsters – en levande historisk noir med oförglömliga karaktärer. Jag har läst och jag tyckte mycket om den. En episk roman och en klar favorit.

• "Mörkret", Ragnar Jónasson (Modernista)
Den första delen i serien om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir. Jag har läst den och chockades av slutet! Isländska deckare har helt klart kvalitet.

• "Pachinko", Min Jin Lee (Polaris)
En berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden. Och med ett oerhört vackert omslag.

• "Påfågelsommar", Hannah Richell (Forum)
En roman om familjehemligheter och förbjuden kärlek på den engelska landsbygden. Jag har gillat hanna Richells tidigare romaner så jag tror på den här. Den ligger överst på nattduksbordet.

• "Silvervägen", Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
Det här var ingen överraskning! Och den behöver knappast någon presentation. Vi är många som föll för den här starka thrillern och jag blir inte förvånad om den vinner.

• "Stormvarning", Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
Den andra boken i deckarserien om det fiktiva Doggerland, en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska. Borde jag läsa Felsteg först?

• "Till minne av en villkorslös kärlek", Jonas Gardell (Norstedts)
Den blev ju inte Augustnominerad så det här var inte mer än rätt. En otroligt gripande roman om en kvinna och mor, Jonas Gardells egen mamma. Jag grät floder!

• "Vaggvisa", Leila Slimani (Natur&Kultur)
Barnflickan Louise har kommit och i det vackra huset i Paris tionde arrondissement har ett mörker sipprat in. Väldigt obehaglig. Jag älskade den.
 


Profil: Karin Cellton

25 april 2019
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen

Möte med 80-talet

Recension: Den tionde punkarn av Arne Wickander

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Nesser underhållande som vanligt

Recension: Schack under vulkanen av Håkan Nesser
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB