Läsa om, läsa nytt - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Läsa om, läsa nytt

Enkät

Läsa om, läsa nytt

Idag skulle nobelpristagaren i litteratur ha tillkännagivits. Nu går åtta förlag ihop i en unik återutgivning av de fjorton kvinnor som fått priset. På LitteraturMagazinets redaktion diskuteras de utvalda titlarna. 

De äldre titlarna som kommer är: "Herr Arnes penningar" och "Kejsarn av Portugallien" i samma utgåva av Selma Lagerlöf, berättelsen "Elias Portolu" av italienska Grazia Deledda, som var den andra kvinnan efter Selma Lagerlöf att få nobelpriset, den första delen - "Kransen" - av Sigrid Undsets klassiska trilogi om Kristin Lavransdotter, diktsamlingen "Skönheten" av Gabriela Mistral som fick nobelpriset 1945, "Den goda jorden" av Pearl S. Buck som är en roman från 1931 om handlar om livet i en kinesisk by innan första världskriget

Till de lite nyare titlarna (allt är relativt) hör "Den femte sanningen" av Doris Lessing, den delvis självbiografiska romanen "Den store anonyme" av Nelly Sachs, som fick nobelpriset 1966, Svetlana Aleksijevitj som bidrar med boken "Kriget har inget kvinnligt ansikte", Elfriede Jelineks "Älskarinnorna", och av Toni Morrison kommer romanen "Älskade", som även vann Pulitzerpriset 1987. Herta Müllers "Andningsgunga" från 2009 som kom i pocketformat senast i somras utkommer nu än en gång med nytt omslag, liksom Alice Munros novellsamling "För mycket lycka" från 2010, den sydafrikanska Nadine Gordimers "Burgers dotter" och "Sena dikter" av Wislawa Szymborska som innehåller hennes tre sista diktsamlingar.

Anja Wikström: Jag lockas mest av Alice Munro. Hon lyckas fånga Mono no aware på ett suveränt sätt.

Sandra Sandström: Mono no aware?

Anja Wikström: En japansk term som handlar om alltings förängänlighet. Det speciella med Munro är att hon fångar just den känslan i många av sina noveller. 

Anne-Charlotte Östman: Jag rekommenderar Sigrid Undset, norskan som fick Nobelpriset 1928. Det är vidunderligt att få följa en kvinna från 1300-talet, såväl hennes jordiska kärlekshistoria som hennes andliga resa.

Johan Köhler: I ”Andningsgunga” berättar Herta Müller med obevekligt humoristisk underton om förvisade människors elände, där språket och orden kan betvinga verkligheten. "Kriget har inget kvinnligt ansikte" är reportagekonst på högsta nivå. Svetlana Aleksijevitj förmedlar en hudlös historia i elfte timmen innan den glömdes. 

Anne-Charlotte Östman: Ja, hon var en högst värdig nobelpristagare

Anja Wikström: Det var Doris Lessing också, men "Den femte sanningen" gör henne inte rättvisa. Jag hoppades länge att hon skulle få priset, inte minst för mästerverket "Martha". 

Sandra Sandström: Jag läser för tillfället Henning Mankells "Kinesen" och är kanske därför mest nyfiken på Pearl S. Buck. Men jag har läst alldeles för få nobelpristagare så jag har en del att läsa ikapp. "Älskade" av Toni Morrison och "För mycket lycka" av Alice Munro ligger bra till. Så kanske jag jag får reda på innebörden av Mono no aware också.


4 oktober 2018
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 
Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...
Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Tunn linje mellan framgång och katastrof

Recension: Fallet av Lars Wilderäng

En bok om det obeständiga

Recension: Den tunna isen av Lena Einhorn

Kärnfullt när bok blir serie

Recension: Guldkompassen 1 av Stéphane Melchior

Välkommen till Franks värld

Recension: Planeten Frank av David Yoon

Tät relationsroman där vemodet får ta plats

Recension: Sent på dagen av Tessa Hadley

Kristoffer Bark - lite blekare än Maria Wern

Recension: Dotter saknad av Anna Jansson

Hur var Förintelsen möjlig?

Recension: Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen av Barbro Eberan

En Mann för vår tid

Recension: Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen av Thomas Mann

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB