Recension av En dag i Ivan Denisovitjs liv, Aleksandr Solzjenitsyn: Otrolig skildring av hur det fruktansvärda blir vardag - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av En dag i Ivan Denisovitjs liv, Aleksandr Solzjenitsyn

Otrolig skildring av hur det fruktansvärda blir vardag

in-på-skinnet-skildrat och verkligen fängslande"
Bok-
presentation:
En dag i Ivan Denisovitjs liv
Författar-
presentation:
Aleksandr Solzjenitsyn
Utg.år: 1962
Pocket
Beställningsvara, 73 kr

Jag vet egentligen inte vad jag gillar så med denna bok. Det händer ingenting spektakulärt i skildringen av en mans liv under en dag, minitiuöst beskrivet från uppvaknande till insomnande. Det ovanliga är att Ivan Denisovitj är en straffånge i Sibirien under 1950-talet.

Boken sträcker sig över 200 sidor och även om vissa ting utlämnas (t.ex. toalettbesök) är det in-på-skinnet-skildrat och verkligen fängslande. Kylan, svälten, tvångsarbetet, alla förordningar som bara handlar om att ta ifrån internerna deras människovärde.

Ivan Denisovitj, kallad Sjuchov, tillfångatogs av tyskarna under kriget och dömdes till tio år i läger när han lyckats fly tillbaka till ryska sidan. Anklagelsen lyder spioneri, men han kunde ha suttit där för vilket “brott” som helst och han är lyckligt lottad som inte fått 25 års internering, även om han vet att tio år lätt kan förlängas. Det bekymrar inte Sjuchov särskilt mycket – för att överleva har han gett upp allt hopp om att någonsin bli fri och träffa sin familj igen.

Sjuchov tar dagen som den kommer och gläder sig som ett barn åt varje liten smula välbefinnande han lyckas finna. En cigarett, en extra skål av den vattniga gröten, ett väl utfört uppdrag under det elva timmar långa arbetspasset, några timmar utan värk i kroppen, att oupptäckt göra något som bryter mot lägrets regler. Livet kunde vara värre, resonerar Sjuchov och somnar lugn efter en dag som ligger ljusår från min.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 21 september 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

En dag i Ivan Denisovitjs liv

av Aleksandr Solzjenitsyn
Författarens debut väckte stor uppmärksamhet när den publicerades då den avslöjade mycket om hur Sovjetunionen behndlade sina medborgare.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Välskrivet relationsdrama

Recension: Kom i min famn av Caroline Eriksson

Morris Mohlin träffar målet

Recension: Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg

Liv och död i Lagos

Recension: Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite

Bland pärlor och hajar

Recension: Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Häxeri mot patriarkat i stark debut

Recension: Vredens gudinnor av Katie Lowe
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB