Recension av Huset mittemot, Alex Haridi: Alex Haridis debut är välskriven men ojämn - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Huset mittemot, Alex Haridi

Alex Haridis debut är välskriven men ojämn

Begåvningen finns där, Haridi ska bara bestämma sig för vilken typ av litteratur han vill skriva"
Bok-
presentation:
Huset mittemot
Författar-
presentation:
Alex Haridi

"Huset mittemot" är en berättelse som inte riktigt kan bestämma sig. Är det en gotisk skräckroman eller uppväxtskildring?

Joel hade aldrig varit i en död persons rum tidigare.

Huset mittemot Joels hus är övergivet. Där bodde en gång en familj. Ett av barnen hette Jonathan, som hängde sig på vinden. Huset är mytomspunnet i den lilla staden. Joels bästa vän Kalle tror till exempel att självmordet skedde efter att Jonathan hade gjort matteläxan, eftersom inget får en så deprimerad som matte.

När Joel var sju år lovade han sin mamma att undvika huset, men sex år senare ser han en Fiat stå utanför huset och en man gå in. Jonathan kan inte släppa det utan börjar ta reda på mer om Jonathan och hur han levde. När han och hans kompisar går in i huset under en fyllefest får Joel en konstig känsla. Dagen efter kommer en kartong hem till honom med kläder. Det står bara ”till pojken som bor här” på den….

Alex Haridi är manusförfattare och har bland annat skrivit för TV-serien ”Blå ögon”, ”Äkta människor” och ”Spung”. Det här är hans välskrivna men ojämna debut.

Haridi är en begåvad stilist och vissa skildringar i boken äger. Till exempel den av stadens enda pizzeria som lever på att sälja öl och inte pizza eftersom det tar en halvtimme för ugnen att värmas upp. Eller beskrivningen av Joels kompis Kalle som den glada tuffingen med lågt självförtroende.

Men berättelsen kan inte bestämma sig om det ska vara en gotisk skräckroman eller uppväxtskildring. Det blir lite både och men inte tillräckligt. Joel är också lite vag som karaktär. Den starkaste personen i boken är Joels äldre syster Helena. Helena är en ovanligt gräslig tonåring som behandlar sin mamma som en livegen och säger saker som ”dina känslor är inte mitt problem”. Hon är så vidrig att man nästan hoppas att Haridi ska ta livet av henne och skildringen av hennes anorexia hade gärna kunnat få mer utrymme.

Jag hoppas att Haridi skriver fler böcker. Begåvningen finns där, Haridi ska bara bestämma sig för vilken typ av litteratur han vill skriva.

Profil: Eleni Schmidt

Mottagen: 23 januari 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kim Thúys prosa lyser starkt

Recension: Em av Kim Thúy

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB