Recension av Björndansen, Anders Roslund: Ny författarduo och en deckare där fiction och verklighet flyter ihop - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Björndansen, Anders Roslund

Ny författarduo och en deckare där fiction och verklighet flyter ihop

Men det fanns en fjärde bror som aldrig deltog. Han heter Stefan Thunberg och har nu tillsammans med Anders Roslund skrivit en roman baserad på händelserna"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Björndansen
Författar-
presentation:
Anders Roslund
Pocket
Finns i lager, 73 kr

Stark tegelstensdeckare som tar avstamp i vad som driver en rånare.

I början av 1990-talet genomfördes en rad spektakulära bankrån med vapen stulna från svenska försvaret. Ledaren för ligan – som fick namnet Militärligan av media – genomförde brotten tillsammans med två av sina bröder. Men det fanns en fjärde bror som aldrig deltog. Han heter Stefan Thunberg och har nu tillsammans med Anders Roslund skrivit en roman baserad på händelserna.

Dramatiken i ”Björndansen” är fängslande och troligen kommer detta bli en av årets mest framgångsrika svenska deckare. Redan när boken släpps på svenska är filmrättigheterna sålda till Hollywood. Det är inte på något sätt oförtjänt då författarna har lyckats väl med att omvandla skrämmande verklighet till spännande fiktion.

När Leo börjar råna värdetransporter och banker är målet ekonomiskt oberoende. När tillräckligt många miljoner har samlats ihop ska han och flickvännen Annelie få sitt drömhus. Planeringen är noggrann och barndomskompisen Jaspers militära kunskaper kommer väl till pass. Tillsammans med bröderna Felix och Vincent driver de en byggfirma som blir den perfekta täckmanteln vid rånen.

”Björndansen” är inte bara en berättelse om brott utan också en familjehistoria som presenteras i olika tider. I inledningen görs läsaren illa berörd av hur brödernas pappa misshandlar deras mamma och hur barnen hamnar mitt i kaoset. Leo som är äldsta brodern har ansvar för att ”hålla ihop klanen” samtidigt som han avkrävs självständighet för att få bekräftelse. Behovet att hävda sig inför sin far går igen i vuxen ålder och har betydelse för rånarkarriären. Brödernas kärlek till varandra och deras relationer till sin far har stor betydelse för romanen och är minst lika fascinerande som kriminalhistorien.

Roslund har tidigare skrivit framgångsrika böcker med Börge Hellström och många drag går igen från dem. I alla böcker finns en röd tråd som är genomgående tema i boken.

I ”Björndansen” tar författarna en utgångspunkt i vad som driver en rånare. Förutom uppväxten och drömmen om rikedom märker man sakta hur Leo utvecklar ett beroende. Han är den som driver på gruppen och hela tiden vill genomföra ännu större kupper.

I kontrast till Leo får man följa John Broncks som utreder Militärligans brott. Även han hade en komplicerad uppväxt och påverkas av brodersrelationen. Broncks valde en annan väg än Leo, men annars finns det många likheter mellan dem. De delar hängivenheten för uppgiften som de har åtagit sig och låter inget annat stå i vägen, vilket gör att de offrar relationer på vägen. Författarna har verkligen ansträngt sig för att teckna karaktärer som är sammansatta av olika erfarenheter, egenskaper och viljor.

”Björndansen” är en tegelstensdeckare som lyckas behålla spänningen rakt igenom boken. Detaljerade beskrivningar av rånförberedelser och tillbakablickar på barndomen får ta utrymme utan att man tappar tråden som läsare. Verkligheten har stuvats om i romanen men den som minns Militärligans framfart känner igen händelser, platser och tillvägagångssätt. Som författarna själva påpekar spelar det dock mindre roll. Romanen är så pass stark att man inte bryr sig så mycket om vad som är fakta eller fiktion.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 2 juni 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB