Recension av Odjuret, Anders Roslund och Börge Hellström: Kunde lika gärna vara en debattbok - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Odjuret, Anders Roslund och Börge Hellström

Kunde lika gärna vara en debattbok

Läs den här starka romanen. Den är väl värd varje minut."
Bok-
presentation:
Odjuret
Författar-
presentation:
Roslund & Hellström
Pocket
Finns i lager, 62 kr

De skriver fantastiska deckare, radarparet Anders Roslund och Börge Hellström. Det här är debutboken som kom ut redan 2004 och jag hittade den i Vings bokhylla i Egypten. Den är dramatisk och våldsam och utspelar sig både inom och utanför fängelsets murar.

Boken startar gastkramande med en tillbakablick där två småflickor luras med till ett källarförråd. De våldtas och mördas bestialiskt. För odjuret är ett rovdjur med ett förvridet och sjukt sinne.

Fyra år senare fraktas mördaren/odjuret från fängelset till sjukhuset för läkarkontroll. Han är ordentligt ”paketerad” med hand-, midje- och fotfängsel med kedjor däremellan. Trots detta lyckas han provocera de båda vakterna att falla ur ramen, slå dem halvt fördärvade och sedan fly med bilen. Det är inte första gången han rymmer och anstaltschefen får en svår uppgift när han ska förklara rymningen i TV.

Odjuret finns nu där ute.

Fredrik lämnar sin dotter Marie på dagis. Han hälsar med en nick på den man som sitter på en bänk utanför dagiset. Säkert en väntande förälder, tror han. Sedan åker han ut till stugan för att skriva. När han ser TV-utsändningen och bilden på den förrymda mördaren, känner han igen honom som mannen på bänken. Han ringer genast till dagiset och det visar sig att hans dotter försvunnit. Senare hittas hon mördad, våldtagen och skändad i skogen.

Fredrik tar ett beslut: Inget fler barn får komma till skada. Han är kall och beslutsam och spårar upp förövaren. Först efter skotten kan Fredrik gråta, nu kommer sorgen över honom. Fredrik ställs inför rätta för mord.

Fallet blir omskrivet och debatten i samhället intensiv. Gjorde han rätt eller fel. Kriminalvården har ju visat att de inte lyckades behålla mördaren och polisen lyckades inte heller lokalisera honom. Det visar sig att Fredrik genom sitt beslut troligen räddat två små flickors liv.

Det här är en deckare men det kunde lika gärna vara en debattbok. För hur ställer vi föräldrar oss egentligen till Fredriks fall. Skulle vi handla likadant om det gällde våra barn? Har liv olika värde? Vilka krafter släpps egentligen loss i samhället om medborgarna får ta lagen i egna händer?

Läs den här starka romanen. Den är väl värd varje minut. Trots att jag hunnit läsa flera böcker efter att jag läst ut Odjuret och pocketen lämnades kvar i Hurghada, så lever berättelsen fortfarande kvar inom mig. Det är inga lätta frågor författarna ställer mig inför.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 20 mars 2012

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB