Recension av Två soldater, Anders Roslund: Politisk deckare om förortsproblematik - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Två soldater, Anders Roslund

Politisk deckare om förortsproblematik

Ytterligare en mycket spännande och engagerande kriminalroman av Roslund och Hellström"
Bok-
presentation:
Två soldater
Författar-
presentation:
Roslund & Hellström
MP3 CD
Finns i lager, 289 kr

Femtusen svenska pojkar är på väg in i kriminella nätverk och en av dem är Eddie. Han är tolv år och ser upp till det gäng i Råby som kallar sig för Ghetto Soldiers eller tidigare Råby Warriors. Det är en kriminell grupp som är på väg uppåt i den kriminella hierarkin, symboliserad av den vägg som finns på Sektionen mot Gängkriminalitet. Där jobbar José Pereira med att kartlägga gängen vars medlemmar han ofta känner sedan barndomen. Två unga män som han känt länge är ledarna för Ghetto Soldiers; Gabriel som leder ligan i Råby och Leon som för tillfället sitter på Aspsåsanstalten. Dessutom finns flera hangarounds, flickvänner, släktingar och andra som är indragna i deras verksamhet som innefattar narkotika, vapen, rån och allt som hör därtill.

Roslund och Hellström har etablerat sig i den yppersta eliten av deckarförfattare genom att plocka upp aktuella samhällsfrågor, göra noga research och skapa välskrivna spänningsromaner. I centrum står Ewert Grens, den kantige och buttre kriminalkommissarien som lyssnar på Siw Malmkvist och lever i sorgen efter sin Annie. I fallet med gängen från Råby har han extra motivation att utreda fallet för att kunna ställa gängledarna inför rätta, han får en chans att ställa något till rätta som långt tidigare i hans karriär blev fel.

Temat för boken är i första hand de sociala orsakerna till att så många pojkar dras till kriminaliteten. Det är i högsta grad en politisk deckare som ifrågasätter hur samhället har behandlat förorterna och skapat grogrund för det som utspelar sig i "Två soldater".

En fritagning planeras både från ut- och insidan av Aspsås. Därefter tänker sig Gabriel och Leon, som ser sig som bröder, att genomföra ett spektakulärt dåd. Under tiden händer något som får en av dem att ifrågasätta det de gör och deras tajta relation utsätts för påfrestningar. Precis som i "Tre sekunder" är en aspekt i denna kriminalroman den avancerade och detaljerade planeringen av de tänkta handlingarna som ska utföras. Ibland känns det lite väl tillrättalagt när det är så många pusselbitar som ska passa i varandra med precision och nästan allt går enligt planerna. Som i många andra moderna deckare kan också polisens agerande ibland kännas lite tveksam i trovärdighet när författarna vill skapa spännande situationer. Med dessa reservationer är det ändå ytterligare en mycket spännande och engagerande kriminalroman av Roslund och Hellström. Dessutom tycker jag att deras böcker blir allt mer välskrivna och skildringarna av karaktärer och relationer blir allt bättre.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 5 maj 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Två soldater, Anders Roslund

Hårdsmält om gängkriminalitet

Fantastiskt bra och välskriven, men oerhört skrämmande"
Nästan sjuhundra sidor har författarparet denna gång fått ihop. Språket är bitvis korthugget, staccatoaktigt, och ibland måste jag läsa om stycken för att förstå. Här fungerar inte riktigt min snabbläsningsteknik. Språket förstärker skickligt känslan av en realistisk berättelse. Boken är fantastiskt bra och välskriven, men oerhört skrämmande. Är det hit vi är p&ar...
Recension av profil: Viola Kondracki

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB