Recension av Ensam på Mars, Andy Weir: Öde på Mars engagerar - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Ensam på Mars, Andy Weir

Öde på Mars engagerar

Weir skapar med en överraskande blandning av humor, ironi, spänning och vetenskap en bok som är svår att lägga ifrån sig"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Ensam på Mars
Författar-
presentation:
Andy Weir

Om man lämnas ensam på Mars, hur skulle man använda sina begränsade resurser för att överleva så länge som möjligt? Och sträva mot det slutgiltiga målet; att ta sig hem till Jorden? Det är ett tankeexperiment som Andy Weir undersöker i sin debutroman "Ensam på Mars".

Astronauten Mark Watney blir efter en olyckshändelse under en expedition till Mars kvarlämnad ensam på planeten. Besättningen är övertygad om att han är död och påbörjar återresan till Jorden. Men Mark lever, i alla fall så länge som de kvarlämnade förråden räcker.

Det finns inget sätt att kommunicera med resten av mänskligheten, men Mark bestämmer sig för att han inte ska ge upp kampen om livet lättvindigt. Med all den uppfinningsrikedom han kan uppbringa bestämmer han sig för att tvinga den röda planeten att låta sin enda invånare överleva.

Egentligen är det en mardröm utan dess like som Andy Weir presenterar, och en mindre företagsam person (läs: jag) hade nog bara lagt mig ner och dött i en liknande situation. Men, en mindre företagsam person än Mark Watney hade nog aldrig ens blivit påtänkt som deltagare på en expedition till Mars.

Mark har dessutom kunskaper utöver den vanliga astronauten, bland annat inom biologi, som underlättar för honom när han odlar, fixar och lagar i sin överlevnadskamp. Med en stor dos humor loggar han sina dagar, i förhoppningen att i alla fall den ska hittas av någon.

Andy Weir lyckas i "Ensam på Mars" göra något som är ganska svårt, och därför rätt ovanligt inom skönlitteratur; han lyckas göra vetenskapliga förklaringar och reflektioner fascinerande och lättbegripliga. När Mark reflekterar över hur han ska lösa problem, varför vissa metoder skulle fungera och andra inte, skulle det ha varit lätt att förlora läsarens intresse. Om läsaren dessutom inte har de förkunskaper som det vanligtvis skulle krävas för att följa med i diskussionen är det extra svårt.

Men Weir skapar med en överraskande blandning av humor, ironi, spänning och vetenskap en bok som är svår att lägga ifrån sig. Det engagerar på ett ovanligt starkt sätt. Till och med om en fiktiv karaktärs öde.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 16 juli 2015

 

Anmäl textfel

Utgivning - andra språk

Martian, The (eng)

av Andy Weir
I'm stranded on Mars. I have no way to communicate with Earth. I'...

The Martian (eng)

av Andy Weir
I'm stranded on Mars. I have no way to communicate with Earth. I'...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB