Recension av På tal om tro, Ann Thörnbladh: 15 porträtt om livet och tron - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av På tal om tro, Ann Thörnbladh

15 porträtt om livet och tron

Detta är en bok för sökande, och jag tror att de flesta av oss söker efter något, eller någon"
Bok-
presentation:
På tal om tro, 15 röster
Författar-
presentation:
Ann Thörnbladh
Utg.år: 2012

I många länder är det en självklarhet att tala om tro. Så är det inte i Sverige, och författaren Ann Thörnblad menar att detta är något vi borde ändra på.

För att själv göra ett försök har hon skrivit "På tal om tro...", där hon har intervjuat 15 mer eller mindre kända människor i Sverige. De har fått berätta om sin tro, sina liv, och hur det vävts samman och präglat dem.

Bland de mest kända namnen finns Danny Saucedo, Gladys del Pilar, Lars Adaktusson och Marcus Birro. Det är dessa porträtt jag först söker mig till, men inser efter att ha läst om de mindre kända personerna att även de är väldigt intressanta. Att lära känna människor bättre, djupare, är något jag tycker är väldigt intressant, och därför gillar jag denna bok. Även om de flesta porträtten är av artister, så finns det även en direktör, en konstprofessor och en universitetsrektor, för att nämna några yrken. Det blir en bra blandning, men jag hade gärna sett några fler yngre personer på innehållslistan.

När det kommer till det här med tro tycker jag att blandningen är bra även där. Det handlar inte om att predika, utan om att sätta ord på vad man tror, vad som präglat en som människa och vad som har varit viktigt i livet. Det är inga ytliga intervjuer, utan djupgående och med filosofier från intervjuaren. Porträtten formulerar sina tankar på ett intressant och uppbyggande sätt, och deras samtal med författaren väcker tankar kring (främst) den kristna tron. Därmed är boken inte stängd för de som inte delar denna tro, utan vill öppna upp för samtal och funderingar. För vem har egentligen rätt? Kristendomen sägs ju vara en relation, inte en religion, och relationer kan se ut på många olika sätt. Detta är en bok för sökande, och jag tror att de flesta av oss söker efter något, eller någon.

Första meningen: Jag sitter i Allahelgonakyrkan, som blivit ett vattenhål för mig och så många andra mer eller mindre sökande själar i Stockholm.

Gillar: Porträtten är väldigt välformulerade och genomarbetade, intressanta och tankeväckande.

Gillar inte: Hade gärna sett några yngre personer bland de intervjuade.

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 7 oktober 2012

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Nesser underhållande som vanligt

Recension: Schack under vulkanen av Håkan Nesser

På gungfly bland de andra

Recension: Trion av Johanna Hedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB