Att bli fotograferad i en ytterst pinsam situation och riskera att få den utlagd på sociala medier – vilken mardröm! Speciellt om man är en ung människa i tonåren, då man vill passa in och inte visa några svagheter.
Rädslan att bli avslöjad är en viktig drivkraft i Anna Janssons nya deckare ”Alla kan se dig”.
Författaren är mycket skicklig i att sätta sig in i ungdomars tankar och känslor. Det har hon visat tidigare, bland annat i sin förra kriminalroman ”Skymningens barfotabarn”. Där finns barn som far illa med på flera plan, i utredaren Maria Werns egen uppväxt, på ett historiskt plan under andra världskriget och på nuplanet. Vi får bekanta oss inte bara med barn som är utsatta utan också med dem som är onda. Det är inte så förvånande att hon för några år sedan lät Marias son få sin egen barnboksserie med ”Emil Wern – detektiv”.
I ”Skymningens barfotabarn” hade Anna Jansson så mycket att säga att hon sprängde kriminalromanens genre. Följdriktigt prövade hon därefter feelgood-romanen med den nya hjältinnan i ”Ödesgudinnan på Salong d’Amour”.
Bra deckarförfattare är helt enkelt bra skribenter som efter övning i den ganska stränga formen kan pröva sina vingar i något annat lite vidlyftigare. Håkan Nesser är en sådan gudabenådad berättare som använder sig av deckaren som ram men fyller den med så mycket mer än dess klichéer.
När jag öppnar Anna Janssons ”Alla kan se dig” känner jag igen en god berättare. Det är inte spännande på en gång, men jag vänder blad efter blad. Jag är fast. Det är inte lätt att fånga in vad det är. Men det handlar om sådant som människor som tänker, som känner och som möts i tillspetsade situationer.
Första sidans Sten Hörsne är en mördare som efter frigivningen bor hos sin syster. De knäböjer tillsammans vid en altarring, och Sten känner djup ånger. Nu ska saker ställas till rätta. I det ärendet åker han till Gotland för att träffa sin son och sin far.
Men det stannar inte vid det. Det dyker upp fler trådar. Hugo är en mobbad pojke som försvinner på färjan. En skolfotograf blir bestialiskt mördad. Ett ungdomsgäng ger sig på gamlingar.
Jag tror att det här är en bok som måste sträckläsas. Jag gjorde uppehåll. Efter det var det svårt att komma ihåg namn och koppla ihop dem med rätt skeende.
Några spoilers ska jag inte komma med. Jag vill bara säga att jag blivit lite besviken några gånger nu på Anna Jansson. Hon är duktig på att använda sig av aktuella ämnen, men ibland har jag tyckt att hon hakat på trender som varit snudd på uttjatade.
Om du bortser från det kommer du att få dig till livs god underhållning och spänning. Ge bara ”Alla kan se dig” några timmar odelad uppmärksamhet.
Hon växte upp i Visby på Gotland. 1979 flyttade hon till fastlandet och utbildade sig till sjuksköterska och i många år jobbade hon inom sjukvården. Men vid sidan av skrev hon och år 2000 kom debutboken "Stum sitter guden".
I den fjortonde deckaren om Maria Wern vid Gotlandspolisen undersöker hon bränder som uppstår på ett flertal ställen runt om på ön och flera människor dör.
När skönheten kom till Bro är Anna Janssons trettonde kriminalroman om Maria Wern. Under medeltidsveckan i Visby sätter en hemlig teatergrupp upp en föreställning baserat på kring fyndet av en dubbelgrav från 1100-talet. När 16 åriga Malva försvinner riktas misstankar mot teatersällskapets ledare Botel.
Anna Janssons tionde bok i serien om Maria Wern. Natt efter natt ger sig Frida ut för att leta efter något. Hon söker och läser gamla kartor från hennes avlidne make, och de flesta tror hon blivit galen. Plötsligt sker en mordbrand, och den sista som sett Frida försvinner spårlöst.
Maria Wern tar sig an fallet med småbonden Wilhelm Jacobsson som försvinner spårlöst under en färd med Gotlandsbåten mitt under Medeltidsveckan. Hon får hjälp av sommarvikarierna Hartman och Arvidsson. I samma veva hittar en seglar en plastpåse med ett lillfinger. Vems är det?
Fösta boken om kriminalinspektör Maria Wern. Boken utkom första gången 2000 och är Anna Janssons debutbok. Sommaren 2012 kom boken i nyutgåva i pocket.