Sexuellt utnyttjande och våld mot kvinnor är sorgligt nog vanligt förekommande i verkligheten. Det återfinns heller inte sällan i litteraturen. I Anna Janssons senaste deckare ”Dödslistan” är det motivet i handlingen. Våldtäkt är ett angeläget ämne som hon tar väl hand om, både psykologiskt och ur ett samhällsperspektiv.
Som vanligt flyter språket på bra hos Anna Jansson, och spänningen byggs upp på ett proffsigt vis. Jag blir sällan besviken på henne och absolut inte när jag läser ”Dödslistan”.
I sin förra bok gjorde Anna Jansson ett avsteg från Gotland och kriminalaren Maria Wern. Hon inledde en ny serie som utgår från Örebro, där hon nu är bosatt. Men det blev ett slags mellanbok i mina ögon. Jag är glad över att hon är tillbaka i de tidigare miljöerna.
Visserligen kände jag igen mig i Hampetorp, där min dotters familj har ett sommarställe, men Visby är oslagbart exotiskt. Jag gillar att veta var personerna befinner sig när de går längs ringmuren, gömmer sig i kruttornet eller passerar biblioteket på väg ner mot strandpromenaden.
En period reste jag och min man ganska ofta till Gotland. Det var också där jag på en bensinmack köpte ”Främmande fågel” (2006). Det var den första bok jag läste av Anna Jansson. Efter den var jag fast. Den handlar för övrigt om en epidemi och tangerar en situation som vi nu genomlever. Den finns i flera format, om någon skulle vara intresserad.
I ”Dödslistan” har några utsatta kvinnor skapat en hemlig Facebookgrupp. De delger varandra erfarenheter de haft som skadat dem för livet. Bland dem får vi närmare följa 20-åriga Agnes som blev våldtagen när hon var tolv.
Så börjar det hända saker. En man hittas död och stympad, och bredvid kroppen återfinns en ullsax. Ullsaxen heter också gruppen på nätet. Är det någon kvinna som tagit lagen i egna händer?
Gotland utgör ett så pass litet samhälle att många människor känner varandra. Författaren använder sig i sina deckare av den möjligheten. En kollega till Maria Wern, Jarita, blir i denna bok tvungen att på nytt gå igenom vad som hänt när männen som våldtagit henne överklagat till hovrätten. Och att utredaren Maria Wern och hennes närmaste dras in i obehagliga skeenden är nog mer regel än undantag.
I år kan Anna Jansson fira 20 år som författare. Med bladvändaren ”Dödslistan” är hon fortfarande på topp.
Hon växte upp i Visby på Gotland. 1979 flyttade hon till fastlandet och utbildade sig till sjuksköterska och i många år jobbade hon inom sjukvården. Men vid sidan av skrev hon och år 2000 kom debutboken "Stum sitter guden".
I den fjortonde deckaren om Maria Wern vid Gotlandspolisen undersöker hon bränder som uppstår på ett flertal ställen runt om på ön och flera människor dör.
När skönheten kom till Bro är Anna Janssons trettonde kriminalroman om Maria Wern. Under medeltidsveckan i Visby sätter en hemlig teatergrupp upp en föreställning baserat på kring fyndet av en dubbelgrav från 1100-talet. När 16 åriga Malva försvinner riktas misstankar mot teatersällskapets ledare Botel.
Anna Janssons tionde bok i serien om Maria Wern. Natt efter natt ger sig Frida ut för att leta efter något. Hon söker och läser gamla kartor från hennes avlidne make, och de flesta tror hon blivit galen. Plötsligt sker en mordbrand, och den sista som sett Frida försvinner spårlöst.
Maria Wern tar sig an fallet med småbonden Wilhelm Jacobsson som försvinner spårlöst under en färd med Gotlandsbåten mitt under Medeltidsveckan. Hon får hjälp av sommarvikarierna Hartman och Arvidsson. I samma veva hittar en seglar en plastpåse med ett lillfinger. Vems är det?
Fösta boken om kriminalinspektör Maria Wern. Boken utkom första gången 2000 och är Anna Janssons debutbok. Sommaren 2012 kom boken i nyutgåva i pocket.