Hon har flera bästsäljande deckare i bagaget. Nu provar på en ny genre, feelgood.
När Anna Jansson nu kommer ut med sin första feelgoodroman, ”Ödesgudinnan på Salong d’Amour”, är det fortfarande Visby som får agera kuliss. Men nu är det kärleken istället för bestialiska mord som ligger i fokus.
Angelika äger frisörsalongen Salong d’Amour och genom den träffar hon en stor del av Visbys befolkning. Förutom att klippa deras hår så strävar hon även efter att göra så många som möjligt av dem lyckliga. Därför driver hon i det tysta en äktenskapsförmedling där hon sätter i sin ära att para ihop sina kunder. Till sin hjälp har hon den slarvige men snälle kollegan Ricky samt sina systrar, som själva agerar som hemliga äktenskapsmäklare i sina hembyar. Men när det gäller det gäller hennes eget kärleksliv är hon mindre säker på hur det ska gå till och håller sig mest för sig själv. Angelika blir dock snart varse om att ödet kan spela spratt även med henne.
Det är lättsam och glad feelgood som Anna Jansson bjuder på i ”Ödesgudinnan på Salong d’Amour”. Som läsare är det lätt att bli förtjust i huvudpersonen Angelika och hennes strävanden till att skapa mer kärlek för Visbys invånare. Språket är lättillgängligt och gör att läsningen flyter fort, vilket bidrar till underhållningsfaktorn.
Personporträtten som Anna Jansson presenterar är av blandad kompott. Karaktären Angelika känns genomarbetad och tilltalande, men flera av de mindre karaktärerna hade tjänat på att utvecklas en del. Flera av dem är intressanta i sig, berättelsen hade kunnat vinna på en viss fördjupning. Dock stör det inte flytet i berättelsen, vilket bidrar till det positiva intrycket som den ger.
”Ödesgudinnan på Salong d’Amour” är trevlig underhållning, prefekt för tillfällen då lättsam förströelse i vacker miljö behövs.
Hon växte upp i Visby på Gotland. 1979 flyttade hon till fastlandet och utbildade sig till sjuksköterska och i många år jobbade hon inom sjukvården. Men vid sidan av skrev hon och år 2000 kom debutboken "Stum sitter guden".
I den fjortonde deckaren om Maria Wern vid Gotlandspolisen undersöker hon bränder som uppstår på ett flertal ställen runt om på ön och flera människor dör.
När skönheten kom till Bro är Anna Janssons trettonde kriminalroman om Maria Wern. Under medeltidsveckan i Visby sätter en hemlig teatergrupp upp en föreställning baserat på kring fyndet av en dubbelgrav från 1100-talet. När 16 åriga Malva försvinner riktas misstankar mot teatersällskapets ledare Botel.
Anna Janssons tionde bok i serien om Maria Wern. Natt efter natt ger sig Frida ut för att leta efter något. Hon söker och läser gamla kartor från hennes avlidne make, och de flesta tror hon blivit galen. Plötsligt sker en mordbrand, och den sista som sett Frida försvinner spårlöst.
Maria Wern tar sig an fallet med småbonden Wilhelm Jacobsson som försvinner spårlöst under en färd med Gotlandsbåten mitt under Medeltidsveckan. Hon får hjälp av sommarvikarierna Hartman och Arvidsson. I samma veva hittar en seglar en plastpåse med ett lillfinger. Vems är det?
Fösta boken om kriminalinspektör Maria Wern. Boken utkom första gången 2000 och är Anna Janssons debutbok. Sommaren 2012 kom boken i nyutgåva i pocket.