Recension av Välkommen ut på andra sidan, Annamaria Jansson: Lättläst relationsroman med feministisk touch - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Välkommen ut på andra sidan, Annamaria Jansson

Lättläst relationsroman med feministisk touch

Att den inte når djupt in samt att vi får läsa om hur tjejerna dricker vin och bär pumps och Acnejeans gör att det osar chick lit"
Bok-
presentation:
Välkommen ut på andra sidan
Författar-
presentation:
AnnaMaria Jansson
Utg.år: 2013

Välkommen ut på andra sidan är en relationsroman om tre tjejer som snart bli trettio. De bor alla i en större stad, har bra jobb, ser bra ut, har vänner och hamnar i en kris.

Malin har förlorat sin mamma och har sorg. För att slippa tänka på det festar hon och låter ett one-night-stand avlösa det andra. En kväll får hon med sig Tom hem, som våldtar henne.

Lovisa lever sitt drömliv med Viktor. Han är perfekt och gör henne till en bättre människa. Men han är otrogen och Lovisas värld rämnar.

Sandra jobbar på en reklambyrå och är ihop med Fredrik. Han älskar henne, men det är inte besvarat. Hon är trött på rutiner och deras tråkiga liv. Hon vill ha förändring, han föreslår att de ska måla om vardagsrummet.

Tre ganska homogena tjejer, men vars livsöden knappt kan jämföras. Det skulle kunna uppfattas som att författaren jämför våldtäkt med relationsproblem. Men ändå inte. Jag uppskattar att författaren låter oss få inblick i komplexiteten att utsättas för våldtäkt. Känslan av skuld, risk för misstro vid ev anmälan, rädslan och skammen. Den här boken hade inte varit mycket utan Malin.

Även Lovisas historia känns angelägen om hur en går vidare efter att ha blivit bedragen. Men Sandras kris känns lite påklistrad och överdriven, som när tönten i en amerikansk film tar av sig glasögonen och är ashet plötsligt.

Berättelsen är enkelt skriven och bitvis upprepande men eftersom vi får ta del av de tre kvinnornas liv parallellt blir den inte tradig. Men den väcker inte direkt några känslor hos mig. Att den inte når djupt in samt att vi får läsa om hur tjejerna dricker vin och bär pumps och Acnejeans gör att det osar chick lit (vill inte bidra till att nedvärdera genren chick lit bara det att jag sällan uppskattar det). Dock finns ett viktigt feministiskt budskap. Gemensamt för de tre tjejerna är att de alla gör sig fria från män. Vilket fortfarande i vår moderna tid fyller sin funktion att skriva om. Jag hade gärna läst en liknande bok skriven av en man.

Profil: Nina Ruthström

Mottagen: 17 februari 2013

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek på kundtjänst

Recension: Älskar att hata dig av Lovisa Wistrand

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB