Recension
av Filosofi: Vad som är värt att veta, Ben Dupré
Barnsligt språk rimmar illa med svåra begrepp

Ben Duprés presentation av filosofi kallas "Filosofi. Vad som är värt att veta." En mycket hög ambitionsnivå kan tyckas och för mig som är väldigt intresserad av filosofiska spörsmål var det en given läsning.
Upplägget består av att femtio olika frågor får fyra sidor var, blandat brödtext, faktarutor och citat. Boken börjar med kunskapsteori (vad vet vi om världen), går över till värdeteori (etiska dilemman) och slutar med samhällsteori (hur ska ett samhälle se ut och styras).
Fokus ligger på områdena värdeteori och samhällsteori, vilket är väldigt svåra områden att skriva om jämfört med det mycket mer laddade området moral och etik, där det är betydligt lättare att skriva så att läsaren blir intresserad.
Tyvärr lyckas inte Dupré skriva om filosofiska frågor så att det blir någon läsglädje – förutom just i det korta avsnittet etik, som fladdrar förbi väldigt fort. Duprés problem är att han verkar ha två mål: att skriva lättförståeligt och att samtidigt ge en heltäckande bild som presenterar alla olika begrepp och frågeställningar som finns representerade. Blandningen blir inte bra. Det nästan barnsliga språket och presentationssättet rimmar illa med svåra begrepp och krångliga teorier. Dessutom är det sällan särskilt intressant. Boken vinner inte alls på sitt bundna upplägg (fyra sidor per fråga) och den svartvita, bildlösa layouten gör sitt till för att garantera en tråkig läsning.
Det här känns inte alls som en ingång till filosofin – hade jag inte varit särskilt insatt eller intresserad tror jag inte att jag hade blivit inspirerad att läsa mer, och som hyfsat påläst sedan tidigare kan jag bara konstatera att den här boken inte gav mig särskilt mycket alls, förutom att den slängde fram en mängd dåligt beskrivna begrepp.
Jag letar vidare efter bättre böcker om filosofi och beklagar att den här boken mest känns som ett slöseri med pappersmassa.
Mottagen: 25 mars 2012
Anmäl textfel