Recension av Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen, Björn Rasmussen: ”Femtio nyanser av honom” kan slänga sig i väggen - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen, Björn Rasmussen

”Femtio nyanser av honom” kan slänga sig i väggen

Här talar vi förnedring, underkastelse och väldigt destruktiv sexualitet med frekventa omnämnanden av diverse kroppsvätskor"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen
Författar-
presentation:
Bjørn Rasmussen
Häftad
Finns i lager, 188 kr

Björn Rasmussens ”Huden är det elastiska hölje som omsluter hela lekamen” är en kort, men mycket förtätad – för att inte säga fullspäckad – bok.

Här möter vi den unge Björn, som bor med sin excentriska moder och hennes jakthundar på en ridskola. Björn, som tidigare har försökt undertrycka sin homosexualitet, dras till den mycket äldre ridläraren och börjar utöva BDSM-sex med honom. ”50 nyanser” kan slänga sig i väggen, kan jag säga. Här talar vi förnedring, underkastelse och väldigt destruktiv sexualitet med frekventa omnämnanden av diverse kroppsvätskor, inte enbart sådana som vanligtvis förekommer i sexuella sammanhang.

Detta är en mycket poetisk bok där innehållet i all sin absurditet visserligen spelar en stor roll, men där språket ändå är huvudpersonen. Rasmussen formulerar sig otroligt väl, vilket är den allra största kvaliteten med denna debutbok – till andra förtjänster hör att jag hela tiden vill läsa vidare, vill fortsätta följa Björn, samt att det är så undertydligt, otydligt, med så många luckor, gap i texten där jag knappt kan ana vad som är fantasi och vad som är en fiktiv verklighet. Allting ändras och flyter på ett riktigt snyggt sätt. Kronologin hoppar och vem är Björn – egentligen? Var går människans gränser?

För den som står ut med många mindre vackra detaljer, för den som tilltalas av poesi och av att få ana snarare än veta, är detta en alldeles utmärkt debutbok i all sin kroppslighet och fantasifulla fabulerande berättarsmärta. Alla andra rekommenderas att hålla sig på långt avstånd från Rasmussens bok, som osar av allting fult och plågsamt.

Jag ser mycket fram emot fler böcker av Rasmussen – den här pennan kan åstadkomma ännu större storverk, det kan jag pantsätta min kompletta boksamling på. Visserligen är det ingen perfekt bok som Rasmussen har gett oss, men den är desto mer läsvärd och minnesvärd i att den vågar vara så långtifrån det trevliga och fulländade.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 28 september 2012

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB