LitteraturMagazinet recenserar 
16

LitteraturMagazinets recension av Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil, Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil

Mer pepp och inspiration än fakta och pekpinne

Slutresultatet blir en lättsam och vänlig bok om hållbar livsstil och hälsomedvetenhet. Nästan helt utan pekpinnar och prestationshets"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil
Författar-
presentation:
Bli hälsoklok : Lofsans bok om hållbar livsstil

Vi svenskar tränar mest i hela i Europa, men samtidigt är vi sämst på att röra oss. Antalet deltagare i lopp har gått upp ansenligt de senaste årtiondena men snittresultatet har blivit betydligt sämre. Kort sagt: snittsvensken är otroligt stillasittande, men vi låtsas att vi inte är det. Detta och mycket annat intressant upplyser Lovisa Sandström oss om i sin nya livsstilsbok ”Bli hälsoklok - Lofsans bok om hållbar livsstil”.

Lovisa ”Lofsan” Sandström är i träningssammanhang en välkänd profil och entreprenör som både inspirationsföreläser och sitter med som expert i tv-sofforna. Hon är personlig tränare, driver ett gym i Stockholm och har revolutionerat träningsvärlden med sitt onlinegym Lofsangruppen och träningsappen MIZED. Mest välkänd är hon nog med ”Träningspodden” (Sveriges största podd om träning och hälsa) som hon står för tillsammans med tv-profilen Jessica Almenäs.

Ja ni hör ju, det är träning och hälsa rakt igenom. Sandström har dessutom gett ut en handfull böcker (”Stora löparboken för kvinnor”, ”Stora träningsboken för gravida” och ”Lofsans underverk” bland annat), så inte ens bokvärlden är ny för henne. Vanligtvis hade jag blivit lite trött av all denna hurtigheten i så många olika riktningar och kanaler. Men Lovisa Sandström har en glöd, genuinitet och glädje som till och med kan få mig – en soffpotatis av rang – att bli en del motiverad och två delar inspirerad. I ”Bli hälsoklok ” lyckas hon till och med bättre än vanligt, och det just genom att huvudfokus den här gången inte är träning.

Sandström skriver det bra själv: ”Det här är inte en vanlig träningsbok. Här finns inga färdiga program eller introduktionsbilder. I stället får du en faktaspäckad bok om viktiga delar av livet som påverkar vår hälsa.” Om boken är så faktaspäckad vet jag just inte. Men genom att dela upp den i sex tydliga delar (rörelse, träning, motivation, stress, kost och sömn) är Sandström någonting på spåren. Hon kan inte gå in på djupet, men hon belyser ändå alla delar tillräckligt för att skapa en grundförståelse hos läsaren. Det blir luftigt, lättillgängligt och lättsamt. Att läsa om statistik på ungas idrottsvanor, skaderisk vid löpning, arbetsmiljöns påverkan på hälsa eller farorna med stress blir varken tungt eller ångestframkallande. Istället för sig Sandström med en form av lättsamt konstaterande och vänligt upplysande som gör informationen ovanligt bekväm att ta till sig. Vilket också öppnar upp för reflektion och diskussion. Och i förlängning ger det möjlighet till förändrade vanor.

I ”Bli hälsoklok” ges alltså inga specifika övningar att göra för att träna bort fettet på rumpan, det finns inga supersmoothies som är perfekta till frukost och inga recept på ”nyttiga bakverk”. Det finns inga träningsprogram och ingen predikan om att ”det här ska bytas ut mot det där”. ISTÄLLET ger Sandström oss en (om än något sparsam) inblick i vad fakta och studier faktiskt säger om såväl kropp som träning och hälsa, vartefter hon vrider och vänder lite på begreppen för läsaren. Mest av allt delar hon med sig av sina egna erfarenheter och iakttagelser efter att ha elitsatsat som ung och sedan jobbat i med träning på ett eller annat sätt i större delen av sitt vuxna liv. Slutresultatet blir en lättsam och vänlig bok om hållbar livsstil och hälsomedvetenhet. Nästan helt utan pekpinnar och prestationshets.

Det är intressant hur Sandström går sakta från att rikta sig smalt till att bli allt bredare. Att prata om löpning blir till att prata om träning som blir till att prata om hälsa som blir till att prata om livsstil. Och kanske blir nästa bok sådär härligt bred och faktaspäckad som hon antyder att den här ska vara. Nu nosar hon bara på det här med fakta, och resultatet blir att jag ständigt önskar mig lite mer. Men inspirerade är det likväl, och det är ju där Lovisa Sandström hela tiden har sin styrka. Vi vet ju redan att vi måste röra oss för att må bra, vi vet redan att vi måste äta en varierad kost och vi vet redan att sömn är otroligt viktigt. Det spelar nog ingen roll hur många olika studier vi får läsa om saken, problemet är att faktiskt följa dessa fakta. Och där kommer faktiskt Sandström med en del handfasta tips och råd. Främst kommer hon med en bredd i begreppet hälsa som vi nog är många som behöver ta del av.

En fin julklapp till den som söker lite lättsmält hälsoinspiration. Vare sig det är du själv, ditt (vuxna eller nästan vuxna) barn, eller din granne.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 16 december 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En mörk anklagelseskrift

Recension: En annan Doktor Glas av Malin Lindroth

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2