Recension av Hjärnan och kärleken, Britta Sjöström: Vårkänslor i luften - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Hjärnan och kärleken, Britta Sjöström

Vårkänslor i luften

Ett vårtecken så gott som något är när nya nätta böcker om kärlek når redaktionen"
Bok-
presentation:
Hjärnan och kärleken
Författar-
presentation:
Britta Sjöström
Bok-
presentation:
Tager du? Och sju andra äktenskapsfrågor du vill veta svaren på
Författar-
presentation:
Gustav Almqvist

Ett vårtecken så gott som något är när nya nätta böcker om kärlek når redaktionen. Från Ordberoende förlag kommer en bok om hjärnans och kärlekens förhållande till varandra och från Volante en bok om äktenskap.

Det är verkligen två nätta böcker, ingen av dem är ens hundra sidor lång. Britta Sjöströms bok "Hjärnan och kärleken" har ett romantiskt omslag i rosa och guld. "Tager du" tillkom när några forskare skulle hålla bröllopstal till en gemensam vän, och trots sitt lilla format har den inte mindre än fem medförfattare: Gustav Almqvist och Fredrik Hjorth (red) samt Kajsa Asplund, David Falk och Hoa Ly.

Britta Sjöström är journalist, författare och föreläsare. Hon har länge varit intresserad av hjärnan och gav 2016 ut "Hjärnan bakom allt" . I sin nya bok fokuserar hon på de fysikaliska och kemiska processer i hjärnan som sker under kärlekens berg- och dalbanor. "Tager du?" uppvisar en imponerande bredd av olika områden som hänger samman med äktenskapet. Ekonomiska, juridiska, psykologiska och statistiska. Boken är skriven med glimten i ögat men forskarna bakom den har verkligen grävt fram intressanta fakta, otippade anekdoter och en del popkulturella referenser. Jag hade visserligen velat veta vem som skrivit vilket kapitel, men det är en oväntat rolig liten bok som jag läser med behållning.

Det som skiljer böckerna åt är känslan av att författarena till "Tager du?" gått in för att ta reda på hur äktenskap fungerar, medan författaren till "Hjärnan och kärleken" snarare passivt återger andras texter på området. Jag är långt ifrån någon expert på hjärnan, just därför vill jag faktiskt lära mig något nytt när jag läser en bok om den. Men det är så många förenklingar i "Hjärnan och kärleken" att läsningen tyvärr faller alldeles platt, och jag tycker att ett så pass mäktigt organ förtjänar en redig referenslista och betydligt mindre spretiga källor. Kanske skulle det inte ens behöva tvingas ner i ett estetiskt presentboksformat. 

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 12 maj 2019

 

Anmäl textfel

Utgivning

Hjärnan bakom allt

av Britta Sjöström
Danskt band, Finns i lager, 187 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB