Recension av Tionde våningen, Christina Herrström: Fin historia med många bottnar - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Tionde våningen, Christina Herrström

Fin historia med många bottnar

Ett vackert ting, här en kristallkula, får bli symbolen för kärleken som de båda unga lite trevande delar"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Tionde våningen
Författar-
presentation:
Christina Herrström

Det börjar med en kristallkula i brunt glas som Emanuel snor på Jorindes fest. Eller så börjar det med föräldrarnas skilsmässa, att Jorindes mamma flyttar till Florida för ”hon måste få följa sitt hjärta” och lämnar familjen kvar.

Pappa drar sig ännu mer in i sig själv på familjens stuga i skärgården där han utvecklar en depression. Jorinde får bo kvar ensam i lägenheten i stan. Hon är ju trots allt nästan vuxen nu och hon kan skajpa med mamma. Mammas glada uppmuntran blir en drottningkrona på Jorinde; "tung som plikten och med krav på värdighet och mognad på bäraren". Kompisen Agnes är ett stöd men hennes tillvaro är så annorlunda. Sedan kommer Emanuel in i hennes liv, kristalltjuven Emanuel som får hjärtat att hoppa till.

Med böcker som "Ebba och Didrik", "Glappet" och "Tusen gånger starkare" har Christina Herrström visat att hon är en mästare på att skildra ungdomars känsloliv med en osviklig lojalitet med sina huvudpersoner. "Tionde våningen" måste vara hennes bästa roman hittills eftersom den har så många bottnar. Historien mellan Emanuel och Jorinde påminner om Gunnel Lindes "Den vita stenen". Ett vackert ting, här en kristallkula, får bli symbolen för kärleken som de båda unga lite trevande delar. Boken problematiserar även individualismen som vi alla blivit indoktrinerade i sedan evigheter. Man "ska ta vara på livet". Man har bara ansvar för sig själv och inte för någon annan. YOLO, etcetera. När Jorindes mamma flyttar till Florida för att "hon måste få älska", trots att hennes dotter fortfarande behöver henne, följer hon bara allas vår samhällsideologi till sin logiska konsekvens. Jorinde är givetvis också fostrad i samma värderingar. När hennes pappa sjunker djupare ner i den livsfarliga sjukdomen depression är omgivningen överens; hon kan inte låta sig tyngas ner av sin pappa, han får helt enkelt ta och rycka upp sig. YOLO!

Å ena sidan är det inte svårt att stämma in i författarens budskap: föräldrar ska vara de som tar hand om sina barn, inte tvärtom. Men å andra sidan kan jag inte låta bli att tänka att Jorinde får ett enormt försprång i livet. Hon tvingas ta ansvar för sig själv, både praktiskt med hemmet och ekonomin men också för sina känslor och för pappan. För tidigt? Ja, absolut med vårt sätt att se. Men det är ändå en stor fördel att lära sig vara vuxen.

Språket är skiftande. Ibland är det perfekt, men ibland blir det för svulstigt. Herrström har också en tendens att ibland förklara känslor lite väl ingående, hon borde lita mer på sina läsare. Men i det stora hela är det här en utmärkt berättelse, läsvärd för både ungdomar och vuxna.

Profil: Eleni Schmidt

Mottagen: 10 april 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Denzel

av Christina Herrström
Inbunden, Finns i lager, 262 kr

Glappet

av Christina Herrström
- Han har ingen kompis till mig? frågar Ella. Sådär fem år äldre....

Ebba och Didrik

av Christina Herrström
Didrik hyser en vacker men omöjlig kärlek till Yrla, samtidigt sl...

Tusen gånger starkare

av Christina Herrström
När Signe var mindre kände hon sig fri och glad. Hon vågade ta fö...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

Recension: En låda apelsiner av Lena Einhorn

Bland släktfejder och familjehemligheter

Recension: Hitta Linnéa av Johanna Wistrand

En entimmesbok om passion

Recension: Sinnenas tid av Annie Ernaux

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB