Recension av Tänka, snabbt och långsamt, Daniel Kahneman: Utsökt underhållande och välskrivet om det mänskliga psykets labyrinter - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Tänka, snabbt och långsamt, Daniel Kahneman

Utsökt underhållande och välskrivet om det mänskliga psykets labyrinter

Den förändrar kanske inte ditt sätt att tänka, men den kommer definitivt att förändra ditt sätt att se på dina val"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Tänka, snabbt och långsamt
Författar-
presentation:
Daniel Kahneman
Utg.år: 2012

Efter att Darwin gett oss en plats bland djuren och Freud oss ett undermedvetande, ger Daniel Kahneman oss en både underhållande och allvarlig tankeställare.

Försök att lösa följande uppgift utan att tänka efter: Ett slagträ och en boll kostar 1,10 dollar. Slagträet kostar en dollar mer än bollen. Hur mycket kostar bollen?

Om “10” dök upp i din hjärna, så är det ett lika intuitivt som fel svar. Som tröst kan sägas att över 50 procent av studenter vid Harvard, MIT och Princeton svarade lika fel.

I "Tänka, snabbt och långsamt" förklarar Daniel Kahneman varför. Vår hjärna, menar han, fungerar genom två olika system. System 1 är snabbt och intuitivt medan system 2 är långsammare, mer rationellt. Det andra systemet kan kontrollera det första, men orkar inte alltid. Vilka konsekvenser det har för allt från finansmarknaden och världspolitiken till val av frukostflingor åskådliggör Kahneman lika elegant som lättförståeligt. Som professor emeritus i psykologi har han ett till synes oändligt arkiv av experiment, både egna och andras, att ösa ur. För sin forskning om bedömningar och beslut under osäkerhet mottog han 2002 Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Kahnemans bok är ovanlig i det att den är utsökt underhållande och välskriven, utan att göra avkall på trovärdigheten. När den först kom ut toppade den snabbt boklistorna. Den omsorgsfulla svenska översättningen matchar originalet och låter Kahneman lotsa den oinvigde så skickligt, humoristiskt och kunnigt genom det mänskliga psykets labyrinter att man blir helt betagen.

Kahneman visar oss våra psykologiska mekanismer satta i ett större sammanhang, och det är sällan smickrande läsning. Att vi har en benägenheten att lägga mer i den gemensamma kaffekassan om den bevakas av en bild av två ögon, är kanske skrattretande. Men att domare avslår fler frigivningsansökningar ju närmare lunchrasten det lider, är allvarligare. Och Pontius Pilatus urgamla handtvagning hittar här sin förklaring i den moderna forskningen: försök har visat att “blotta tanken på att sätta dit en kollega gör människor benägna att köpa tvål, desinfektionsmedel och tvättmedel snarare än batterier, juice eller chokladkakor.”

Vi tror att vi har kontroll över våra beslut och våra handlingar. Impulsiva ibland, javisst, men på det stora hela rationella varelser. Att vi verkligen vill ha den där nya bilen eller lägenheten är ju bara för att den är så bra. Och experterna i tv-soffan vet alltid vad de talar om, det ser man ju på dem att de kan sina saker.

Kahnemans bok ger läsaren en hel del obehagliga tillfällen till självrannsakning. Hur ofta grundar vi egentligen våra beslut på det automatiska, associativa system 1, när vi tror att vi överväger saken helt objektivt?

"Tänka, snabbt och långsamt" ger en hel del att fundera över. Den förändrar kanske inte ditt sätt att tänka, men den kommer definitivt att förändra ditt sätt att se på dina val.

Profil: Nina Fries

Mottagen: 5 januari 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Tänka, snabbt och långsamt

av Daniel Kahneman
Psykologen Daniel Kahneman är verksam inom en rad olika områden, bland annat medicin och politik. Detta är hans första bok som är skriven för en bredare publik.

Utgivning - andra språk

Thinking, Fast and Slow (US) (eng)

av Daniel Kahneman
Major New York Times bestseller Winner of the National Academy of...

Thinking, Fast and Slow (eng)

av Daniel Kahneman
Looks at the way our minds work, and how we make decisions. It re...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB