David Lagercrantz skrattade ofta högt under intervjuerna - Intervju - LitteraturMagazinet

 Intervju 
Göran Kropp 8000+
David Lagercrantz
Ett svenskt geni: Berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade
David Lagercrantz

Han skrev boken om Zlatan Ibrahimovic

David Lagercrantz skrattade ofta högt under intervjuerna

David Lagercrantz skev boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic" efter att ha samtalat med stjärnan i över 100 timmar.
– Han berättade otroligt bra och har en fantastiskt minne. Vi kom bra överens, säger han.

Under första mötet med stjärnan hösten 2010 blev han rejält testad.

– Det första han sa till mig var ”tror du på gud, David?”. Jag trodde att killen var religiös och svarade något mesigt om att jag inte visste trots att jag verkligen inte tror på gud. Då sa han ”då tror du inte på mig heller”, berättar David Lagercrantz.

I efterhand visade sig att alltihop var ett skämt från Zlatan Ibrahimovics sida.

– Han var väldigt manisk när vi träffades första gången, det var precis när han blivit klar för Milan, förklarar David Lagercrantz som både skrivit egna romaner men också dokumentära böcker som "Göran Kropp" och "Änglarna i Åmsele".

Han fick uppdraget av Albert Bonniers förlag att skriva boken om Zlatan hösten 2010. Initiativ till att det skulle bli en bok kom från stjärnans agent. Det krävdes ett antal träffar för att få godkänt av Zlatan Ibrahimovic. Men när David Lagercrantz väl hade fått klartecken gick det fort. Han hade vid det laget gjort research i gengren fotbollsböcker och kommit fram till att han ofta tyckte att det var hafsigt och lyste igenom att det mest handlade om PR.

– Jag ville göra något mer, en bra bok som berättade någonting. Jag sa tidigt att ska vi göra det här ska vi göra det öppet och ärligt. Jag tror att det taggade igång honom och fick igång hans vinnarinstinkt. Jag är väldigt imponerad av hur han gick in för att vi skulle göra en bra bok.

Arbetet startade med en månads intensivt arbete i februari 2011 – alltså bara sju-åtta månader innan boken gick i tryck. David Lagercrantz åkte ner till Milano och gjorde intervjuerna när Zlatan Ibrahimovic hade tid över.

– Han är en kvällsmänniska så vi brukade träffas till middagen på kvällarna. Först skojade jag med hans barn en stund och sedan satte vi oss och pratade och han berättade olika anekdoter och långsamt kom vi djupare. Vi återvände gång på gång till barndomen och ibland kommer han på nya detaljer som att hans pappa hade snickarbyxor eller hur juicepaketen såg ut, berättar David Lagercrantz.

Efter maten kom det ofta fram en godisskål för både David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic gillar sötsaker.

Framåt elvatiden gick David Lagercrantz hem till sitt hotellrum och på morgonen efter satte han sig och lyssnade igenom de inspelade intervjuerna, antecknade och strukturerade.

– Han berättade otroligt bra och har ett fantastiskt minne. Han är också väldigt rolig. På banden hör man att jag skrattar hela tiden.

Han berättade otroligt bra och har ett fantastiskt minne. Han är också väldigt rolig."

Under månaderna som följde åkte David Lagercrantz ner till Zlatan Ibrahimovic många gånger och en gång gjorde han till och med en intervju under en av stjärnans resor med ett privatchartrat flygplan.

David Lagercrantz tror att det slut blev över 100 timmar inspelad intervju med Zlatan Ibrahimovic. Sedan gällde det att gallra – och hitta Zlatans egen röst.

– Jag fick Zlatanifiera mig och tänka mig hur han skulle ha uttryckt sig, säger David Lagercrantz som själv både skriver och pratar på ett helt annat sätt än Zlatan..

Ibland blev det fel, som när David Lagercrantz skrev ”snubbe” och Zlatan Ibrahimovic bara skrattade och undrade ”vad betyder det?”. Det fick bli ”kille” i stället.

David Lagercrantz tror att Zlatan Ibrahimovic själv uppskattade intervjuerna.

– Hans liv har gått i 190 och jag tror att det blev en chans för honom att förstå sig själv.

Boken släpptes den 15 november 2011 och gick direkt upp som etta på försäljningstoppen. Inom en månad hade boken sålt i nästan en halv miljon exemplar – inte bara försäljningsrekord för Albert Bonnier förlag utan för hela branschen.

David Lagercrantz tror att en del av succén ligger i att alla kategorier av människor köper och läser boken.

– Det är kul för jag tror att vi verkligen belyser något och vi har fått en positiv debatt om segregering. Vi får brev från unga killar som annars inte skulle läsa en bok. Jag har hört många sådana historier och det är vackert om boken kan bli inkörtsport till litteraturen för unga människor. Man blir rörd, säger David Lagercrantz.

– Zlatan själv verkar också väldigt nöjd, säger han.

Vilken kontakt har ni idag?

– Vi skickar SMS till varandra när det kommer något nytt om boken.

Boken om Zlatan är såld till ungefär tio länder - och fler är intresserade. Dessutom har ungefär 20 filmbolag visat intresse för att göra spelfilm om Zlatan utifrån boken.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

Foto: Caroline Andersson
21 december 2011
 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

David Lagercrantz

David Lagercrantz är medförfattare till storförsäljaren "Jag är Zlatan Ibrahimovic" som kom ut i handeln den 15 november 2011. Lagercrantz är i grunden journalist och var i många år reporter på Expressen.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB