Recension av Dålig Karma, David Safier: Underbart rolig och charmig berättelse om reinkarnationens mysterium - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Gästrecension 

Recension av Dålig Karma, David Safier

Underbart rolig och charmig berättelse om reinkarnationens mysterium

Det här är den galnaste och roligaste boken jag läst på länge"
Bok-
presentation:
Dålig karma
Författar-
presentation:
David Safier
Utg.år: 2013

David Safier är manusförfattare till uppskattade tyska tv-serier. Det här är är hans debutbok som kom på tyska redan 2007. Han har skrivit ytterligare fyra böcker och jag hoppas att de kommer på svenska så småningom. För det här är den galnaste och roligaste boken jag läst på länge!

Smaka bara på första meningen: ”Dagen då jag dog var inte speciellt kul.” Det kan man kalla en lite annorlunda start på en bok.

Berättelsen handlar om karriärkvinnan Kim Lange, välkänd TV-stjärna som tilldelas Stora Journalistpriset. Hennes karriär är viktigast, och hon försummar sin make Alex och dottern Lilly. När hon på kvällen efter prisutdelningen står och beundrar stjärnorna från hotellets takterrass träffas hon i huvudet av rymdskrot och dör. Hon vaknar upp i en myrstack. Hon har svårt att få kontroll på alla benparen. Dessutom har hon fått en jättestjärt eller myrbakkropp, hon som alltid varit så mån om sitt utseende. En stor myra presenterar sig för henne som Buddha och förklarar att eftersom hon inte trodde på någon speciell religion, så är det hans uppgift att ta hand om henne. Hon får förklarat för sig hur det går till, har man dålig karma så återföds man till ett lägre stående väsen. Och hon har ju inte varit speciellt snäll och hjälpsam.

Kim längtar hem till sin dotter, som hon svek även på dotterns födelsedag, då hon i stället åkte till prisutdelningen. Nu förstår hon att hon måste samla god karma, genom att göra goda och osjälviska gärningar. Tur i oturen ligger myrsamhället i Kims trädgård och hon kan smita in och försiktigt krypa upp på dotterns kind när hon sover. Men många faror hotar en liten myra, dessutom är ledaren för arbetsmyrorna en riktig översittare. När Kim fyller på (och ibland tömmer) karmakontot passerar hon många inkarnationer, ibland uppåt, ibland neråt. Hon får pröva livet bland annat som marsvin, daggmask och hund, men hela tiden är hon fast besluten att återförenas med sin familj. Kanske kan hon återfödas som människa? Under tiden gör hon allt för att förhindra att Alex ska gifta om sig. Egentligen är det här en skildring av kärlek som inte ens döden rår på, men det tar ett tag innan Kim förstår hur mycket hon älskar Alex. Hon bedrog ju honom samma kväll som hon dog.

Det är en hejdlöst rolig och välskriven roman. Casanova dyker också ideligen upp i Kims närhet. Han har trappat sig upp och ner på reinkarnationsstegen i hundratals år. Det är inte lätt för en notorisk kvinnotjusare att samla på sig god karma, speciellt som en av buddismens vanligaste föreskrifter är att inte ägna sig åt olämplig sexualitet - utan vara omtänksam och ansvarsfull. Men charmig är han!

Efter att ha gapskrattat mig genom boken undrar jag varför vi inte alla är buddister. Vilken fantastisk religion att tro på. Alla människor försöker vara goda efter bästa förmåga. Varför har inte religionen blivit spridd till Europa? Den här ljuvliga historien skulle jag uppskatta att få se den som tecknad/animerad film av Walt Disney/Pixar. Jag är säker på att den skulle bli en stor succé.

Den här boken ska alltid bo i min bokhylla. Jag ska läsa den om och om igen när jag behöver muntras upp.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 25 januari 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning - andra språk

Apocalypse Next Tuesday (eng)

av David Safier
The course of true love never runs smoothly, especially when the ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB