Recension av Tåg till Trieste, Domnica Radulescu: Om att lämna sitt land och leva med splittrat hjärta - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Tåg till Trieste, Domnica Radulescu

Om att lämna sitt land och leva med splittrat hjärta

Domnica Radulescu utforskar människans behov av både frihet och en fast punkt"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Tåg till Trieste
Författar-
presentation:
Domnica Radulescu

Vad betyder det att vara flykting? Är det ett permanent tillstånd eller något man plötsligt kan sluta vara?

Att börja om på nytt är inte lätt. Att lämna sitt land innebär att avsäga sig rätten till en stadig grund att stå på. Alla ens rötter måste nybildas i ny, ofta ogästvänligt hård, jord. 

Domnica Radulescu utforskar människans behov av både frihet och en fast punkt i sin bok "Tåg till Trieste". Hon skildrar sitt födelseland Rumänien utifrån den unga Monas perspektiv. Mona växer upp i storstaden Bukarest med sin mamma och pappa, men det är under sommaren i bergen som hon verkligen börjar leva. Hon träffar sitt livs stora kärlek, Mihai. Lika frisk och stark som naturen och kärleken de omger sig med.

Men inget tillåts vara enkelt. Ceausecus skräckvälde griper kring sig som en skräckinjagande skugga. Ingen går att lita på, inte ens de som står en allra närmast. Människor försvinner eller blir påkörda på trottoaren. Monas pappa skriver manifest på den förbjudna skrivmaskinen. Säkerhetstjänsten spanar i portuppgångarna.

Mona fortlever i en alltmer febrig tillvaro. Kastad mellan hopp och förtvivlan. Allt tycks dubbelt. Skräck och njutning blandas samman och tåget mot frihetens Trieste går inte mer än till en liten gränsstad.

Hon kämpar för att göra de val som kan ge hennes kropp och hjärta frihet. Friheten som inte är vild och otämjd som man kan tro. Friheten är ett porlande skratt, en frisk fläkt. Kanske finns den i ett nytt land?

Men, hur klarar människan av att leva när alla förtöjningar bakåt är slitna? När den långa raden av kvinnor och deras historier om kärlek, översvämningar och återföreningar riskerar att segla i väg i dimman, för alltid utom synhåll. Att vara den som lämnar, är det samma sak som att vara den som gett upp? Den som är förrädaren?

Och vilka krav kan man ställa på sig själv och det nya livet? ”Att misslyckas är ännu värre när man är flykting”, tänker Mona. Meningen är ju att man ska starta upp något nytt och helt.

Hela sitt liv lever Mona med splittrat hjärta och en kropp som bäddats in i skyddande avstängdhet. Hon flyr till det hägrande USA, kvar i Rumäninen finns minnena, och kärleken Mihai. Ändå är han ständigt närvarande men alltid undanpressad. Förpassad till en undanskymd plats tillsammans med allt det som en gång var hennes hela liv.

Profil: Elin Lucassi

Mottagen: 27 augusti 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Skymning över Svarta havet

av Domnica Radulescu
Nora växer upp i 1980-talets Rumänien. Drömmen om att bli konstnä...

Tåg till Trieste

av Domnica Radulescu
Mona Manoliu, hjältinnan i Domnica Radulescus passionerade debutr...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB