Recension av Femtio nyanser av frihet, E L James: "Så ska en riktigt bra roman sluta" - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

LjudboksRecension av Femtio nyanser av frihet, E L James

"Så ska en riktigt bra roman sluta"

Kärleken i kombination med sexualiteten utgör en mäktig kraft som EL James förmår infånga och berätta om"
Bok-
presentation:
Femtio nyanser av frihet
Författar-
presentation:
E L James
Uppläsare: s
Utg.år: 2013

Efter ett par månaders stormigt förhållande är Ana och Christian nygifta och på bröllopsresa runt om i Europa. De är mycket lyckliga och mycket förälskade. Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar...

Det är svårt att skriva om lycklig kärlek på ett sätt som gör det intressant att läsa, så det är med stor skepsis jag börjar lyssna till den tredje boken om Ana och Christian. Men ganska snart vaknar jag till: Vad har hänt? Detta är ju njutbart att lyssna till! Språket är annorlunda mot bok nr 2 och plötsligt har kvinnan fått ett anatomisk fullt utvecklat kön?!

Först nu ser jag att de tre böckerna haft tre olika översättare. I brådskan efter att så fort som möjligt få ut böckerna på den svenska marknaden har böckerna dessutom korrekturlästs slarvigt. Böcker som har väckt så stort intresse för sitt sexuella innehåll kan i ena boken skildra kvinnokönet som ett skrev med ett hålrum och först i sista boken få till en anatomisk riktig utforskning av kvinnan med de rätta benämningar. Mannen som i andra boken har ett "det" har nu åtminstone fått ett stånd. Några små detaljer som i hög grad bidrar till upplevelsen av böckerna. Efter andra boken sitter man kvar med en bismak av äckel mot "det svaga könet". Men i tredje boken får "vi" upprättelse! Språket har så stor betydelse och vad översättningen betyder för läsupplevelsen blir här mycket tydligt.

Ana tar hela tiden upp kampen för att få behålla integritet och självständighet samtidigt som hon är rädd om sin man och deras kärlek. Christian har ett extremt kontrollbehov och är fruktansvärt svartsjuk. Och det gör boken så läsvärd: konflikter och motsättningar driver utvecklingen framåt. Ana måste fortsätta att växa och utvecklas som vuxen kvinna och det samma gäller för rädda, ömtåliga, hårt knutna mannen under hans kontrollerande mask. Kärleken i kombination med sexualiteten utgör en mäktig kraft som EL James förmår infånga och berätta om.

Att sexlivet är viktigt finns en utbredd kunskap om, men det är sällsynt att det berättas så ingående om sexualiteten jämsides med och som en del av den personliga utvecklingen. Det är just detta som intresserar mig allra mest i trilogin "Fifty Shades...". Erotiken som något fristående från livet i övrigt intresserar mig inte.

Trilogin ger också en unik inblick i sado-masochismen. Böckerna lärde mig om makt och kontroll, regler, kontraktsskrivning, mål, medel och metoder, förutom det jag redan visste om smärta, lust och gränsdragningarna däremellan. De ingående beskrivningarna av denna sexuella variant är väl det som har väckt flest protester och möjligen också störst intresse. Redan refereras till trilogin i andra romaner och hur inspirationen härifrån kan missbrukas, exempelvis i "Sandmannen" av Lars Kepler. Detta är väl fullt jämförbart med diskussionen om deckares ansvar för att samhället förråas.

Dessutom tror jag att vi tilltalas av att läsa om de speciella problem som hotar de rika och mäktiga: risken för hämnd och kidnappning med mera. Men bäst av allt är slutet! Jag riktig ryser och måste genast gå tillbaka till första boken och läsa alltihop från början. Denna gång får det bli på originalspråket!

Så ska en riktig bra roman sluta, sluta så man genast vill börja om och läsa den igen!

Som vanligt är det underbart att lyssna till Julia Dufvenius läsa om den lyckliga kärlekens fröjder och problem. Oavsett översättningar och skiftande innehåll är Dufvenius en suverän uppläsare som jag hoppas få lyssna mycket på framöver! Dufvenius har en klar och tydlig röst som kan levandegöra såväl lusten som rädslan, de unga och de äldre.

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 25 februari 2013

 
 Relaterade artiklar 

Sexroman säljer – även i Sverige

Ny kassako för Norstedts

Norstedts verkar ha fått sin Zlatan-bok– det vill säga sin riktigt storsäljande kassako. Inte helt oväntat handlar det om "Femtio nyanser av honom" som nu redan har sålt i över 100 000 exemplar. Det skriver tidningen Svensk Bokhandel. Ingen bok från samma förlag har sålt så mycket på så kort tid sedan Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" kom 2007.

Läs mer ...

Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska

Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige

Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.

Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.

Läs mer ...

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

E L James

Hon är författaren bakom "Fifty Shades"-böckerna. Debutboken "Fifty Shades of Grey" kom ut på engelska 2011 och har toppat försäljningslistorna i både USA och Storbrittannien.

Utgivning

Femtio nyanser av honom

av E L James
"Femtio nyanser av honom" ("Fifty shades of Grey") är den första boken i Erika Leonard James hypade och bästsäljande trilogi om den naiva och oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele som träffar den framgångsrike vd:n Christian Grey och inleder en passionerad kärlekshistoria med honom.

Femtio nyanser av frihet

av E L James
Del tre i EL James trilogi om Christian Grey och Anastasia Steele. Utkommer på svenska i januari 2013.

Femtio nyanser av mörker

av E L James
Del två i EL James trilogi om Christian Grey och Anastasia Steele.

Utgivning - andra språk

Fifty Shades Freed (III) (eng)

av E L James
When Ana Steele first encountered the driven, damaged entrepreneu...

Fifty Shades Darker (II) (eng)

av E L James
Daunted by the dark secrets of the tormented young entrepreneur C...

Fifty Shades of Grey (I) (eng)

av E L James
When literature student Anastasia Steele interviews successful en...

Fifty Shades Freed (III) (US) (eng)

av E L James
When Ana Steele first encountered the driven, damaged entrepreneu...

Fifty Shades Darker (II) (US) (eng)

av E L James
Daunted by the dark secrets of the tormented young entrepreneur C...

Fifty Shades of Grey (I) (US) (eng)

av E L James
When literature student Anastasia Steele interviews successful en...

Fifty Shades Freed (eng)

av E L James
When Ana Steele first encountered the driven, damaged entrepreneu...

Fifty Shades of Grey (eng)

av E L James
When literature student Anastasia Steele interviews successful en...

Fifty Shades Darker (eng)

av E L James
Daunted by the dark secrets of the tormented young entrepreneur C...

Fifty Shades Trilogy Box Set (eng)

av E L James
When literature student Anastasia Steele interviews successful en...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB