Recension av Femtio nyanser av mörker, EL James: Tråkig men inte ointressant bok nr två - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

LjudboksRecension av Femtio nyanser av mörker, EL James

Tråkig men inte ointressant bok nr två

Den fantastiska uppläsaren Julia Dufvenius. Hon blir för mig Ana men klarar också att levandegöra alla andra personer. Utan hennes vackra röst tror jag inte jag hade orkat läsa ut boken"
Bok-
presentation:
Femtio nyanser av mörker
Författar-
presentation:
E L James
Uppläsare: s
Utg.år: 2012

Anastasia Steele återförenas med ”drömprinsen” Christian Grey i den andra boken om detta kärlekspar som åtminstone när man ser på antalet läsare har skaffat sig en plats i litteraturhistorien. Med många miljoner läsare som stadigt ökar i antal, går det inte att avfärda romanserien som ointressant.

Boken börjar som en riktig thriller. Christian skaffar sig genast full kontroll över sin Ana. Han köper upp förlaget hon jobbar på och med en före detta undergiven beväpnat med pistol som ursäkt, får han Ana tvångsförflyttat hem till sig. Här omges hon dygnet runt av bevakande säkerhetsvakter.

Vi som vet något om kvinnomisshandel mera än anar oråd. Dessutom är alla de relationer som omgav Ana i första boken nu utom räckhåll av olika skäl.

Men Ana älskar sin mörka prins och vill rädda honom från hans förflutna. Hennes största problem tycks vara att hon oroar sig för inte att kunna motsvara hans behov av att misshandla kvinnor. Hon är dock klok nog att insistera på ett samtal med hans psykolog, det mest intressanta samtalet i boken.

Sexualitetens utveckling som i den första boken hade ett naturligt samband med relationens utveckling känns nu bara tjatig. Det får mig att reta mig desto mera på språket. ”Skrevet”, verkligen ett könsneutralt ord, som jag aldrig hört någon kvinna använda om sitt kön under mina tjugo år som barnmorska.

Överhuvudtaget framstår skillnaden mellan de detaljerade sexskildringarna och de märkligt blinda läckorna kring könet. Uttryck som hans roterande fingrar ”inuti” henne och den totala frånvaron av namn på hans ”det”! Jag har hört sägas att det till största delen beror på brister i översättningen. Synd i så fall för det bidrar i hög grad till att dra ner läsupplevelsen.

Något som däremot förhöjer upplevelsen är den fantastiska uppläsaren Julia Dufvenius. Hon blir för mig Ana men klarar också att levandegöra alla andra personer. Utan hennes vackra röst tror jag inte jag hade orkat läsa ut boken.

Det leder mig över till en annan intressant fråga: Varför har böckerna blivit så otroligt köpta och lästa? De lättköpta svaren är porren och askungesagan. Men det finns också något annat. Den första boken läste jag som en ovanlig och mycket bra roman om relationers utveckling. Den andra boken av nyfikenhet, jag vill ju veta hur det går. Och trots att den andra boken var ganska tråkig kommer jag att läsa även tredje boken. Jag vill ju veta hur det går!

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 22 februari 2013

 
 Relaterade artiklar 

Sexroman säljer – även i Sverige

Ny kassako för Norstedts

Norstedts verkar ha fått sin Zlatan-bok– det vill säga sin riktigt storsäljande kassako. Inte helt oväntat handlar det om "Femtio nyanser av honom" som nu redan har sålt i över 100 000 exemplar. Det skriver tidningen Svensk Bokhandel. Ingen bok från samma förlag har sålt så mycket på så kort tid sedan Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" kom 2007.

Läs mer ...

Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska

Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige

Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.

Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.

Läs mer ...

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB