Recension av Älskade, inte., Elin Hoppeler: Psykologiskt spännande relationsdrama - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Älskade, inte., Elin Hoppeler

Psykologiskt spännande relationsdrama

Tack vare att karaktärerna tidigt i romanen får form blir man snart engagerad i deras gemensamma öde"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Älskade, inte.
Författar-
presentation:
Elin Hoppeler

Elin Hoppelers debut är en psykologisk spänningsroman om en intensiv kärleksrelation. ”Älskade, inte” är en imponerande stark berättelse om två personer som försöker övervinna sin rädsla för att hänge sig åt en annan människa.

En ljum vinterkväll på väg hem slinker en kvinna in på en vernissage för att slippa gå hem till den ensamma lägenheten. Det slumpmässiga mötet med konstnären till de bisarra tavlorna ger henne ett telefonnummer. Året som följer blir en känslomässig berg-och-dal-bana för de båda.

Plötsligt framstår det trygga och enformiga livet alldeles för tråkigt. Hon tvingar sig att krypa ut ur sitt skal för att kunna ta del av hans värld, även om det är smärtsamt. Hennes tillbakadragna vardag och monotona jobb kryddas genom den nya relationen som medför ett mer socialt liv. Men det stör också hennes behov av kontroll och självständighet. Det skildras med en känslighet och med ett språk som låter läsaren ta del av hennes tvivel och längtan.

Det visar sig snart att hon inte är den enda med djupa ärr som försvårar relationen. Även han bär på mörka erfarenheter från ett tidigare förhållande med en flickvän som numera är död. Hon får inte riktigt klart för sig vad han har varit med om, men av omtanke försöker han motvilligt stöta bort henne. Sökandet efter hans hemligheter spelar på läsarens nerver när hon agerar privatdetektiv och försöker hitta svar, bland annat via hans vän som verkar veta mer.

Det finns en hel del mänskligt mörker i denna bok som emellanåt är ganska jobbig att läsa. Tack vare att karaktärerna tidigt i romanen får form blir man snart engagerad i deras gemensamma öde. Tonen i språket känns originellt och författaren använder lagom mycket detaljer för att gynna läsupplevelsen. Handlingen bjuder också på några vändningar som är effektiva för att behålla taget om läsaren. Intensiteten finns där genom hela boken oavsett om relationen går i dur eller moll.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 24 maj 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Älskade, inte.

av Elin Hoppeler
Hon möter honom på en konstutställning där han ställer ut sina se...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Överlastad spänningsroman

Recension: Plats 7A av Sebastian Fitzek

Tröstande godnattbok

Recension: Flickan från andra sidan havet av Sophie G. Hallgren

Fantastisk skildring av ett människoliv

Recension: Märit av Elisa Rossholm

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB