Recension av Jag sträcker ut handen mot evigheten, Elisa Rossholm: En vacker och vemodig seriebiografi - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Jag sträcker ut handen mot evigheten, Elisa Rossholm

En vacker och vemodig seriebiografi

Rossholms bok är inte bara förmedlare av Wollstonecrafts ord. Den ger så mycket mer och blir ett konstverk, alldeles i sin egen rätt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Jag sträcker ut handen mot evigheten
Författar-
presentation:
Elisa Rossholm
Utg.år: 2012

Mary Wollstonecraft var en av de första feministiska tänkarna, verksam på 1700-talet. Under en resa till Norden skrev hon brev, både till sin otrogne make och till en uppdiktad vän. Utdrag ur brev har nu Elisa Rossholm illustrerat med collage och blyertsteckningar.

Elisa Rossholm har tidigare givit ut en bok baserad på Victoria Benedictssons dagboksanteckningar, ”Jag tillhör icke något läger”. Den var en av mina starkaste läsupplevelser inom seriegenren på många år, främst för att Rossholm – liksom Rydberg – utnyttjar tecknandet tillsammans med ett väl hanterat collagearbete för att ge liv och dynamik åt sina bilder. Dessutom är det alltid alldeles enormt trevligt när kvinnliga gestalter lyfts fram ur det förflutna och inte bara citeras utan också gestaltas i bild.

Liksom Benedictssons dagböcker är de brev som Rossholm här har arbetat med inte särskilt muntra. Wollstonecraft sörjer sitt ituslagna äktenskap och är inte särskilt förtjust i länderna som hon besöker eller de människor som bor där. Samtidigt finns en resignerad, mycket filosofisk ton och naturlyrisk klang som gör det ville n visserligen vemodig, men otroligt vacker läsning.

När ord och bild samspelar på det här sättet – när en nutida skapande människor lyfter fram en sedan länge död skapande människa och låter skapande befrukta skapande – då blir det mycket substantiellt. Rossholms bok är inte bara förmedlare av Wollstonecrafts ord. Den ger så mycket mer och blir ett konstverk, alldeles i sin egen rätt, antingen som ingång till Wollstonecraft eller som mycket läsvärd fördjupning för den som redan känner till henne.

Vare sig Rossholm fortsätter att lyfta fram de döda eller väljer andra berättelser så ser jag med stor tillförsikt fram emot ett rikt serietecknarskap – helt klart ett av de mer intressanta i vår samtid.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 29 november 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Lammen från Le Mans

av Elisa Rossholm
Inbunden, Finns i lager, 313 kr

Jag sträcker ut handen mot evigheten

av Elisa Rossholm
Ett serieporträtt av den tidiga feministen Mary Wollstonecrafts nordiska resa och strävan efter att hitta balans i sitt liv.

Jag hör icke till något läger

av Elisa Rossholm
"Jag hör icke till något läger" är en bildberättelse för vuxna so...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB