Recension av Nadia, Elisabeth Norebäck: På andra sidan muren - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
På andra sidan muren
Foto: Viktor Gårdsäter

LitteraturMagazinets recension av Nadia, Elisabeth Norebäck

På andra sidan muren

Linda saknade ingenting, förutom kanske villkorslös kärlek"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Nadia
Författar-
presentation:
Elisabeth Norebäck

Linda Andersson avtjänar ett livstidsstraff på Sveriges största kvinnofängelse. Hon är dömd för mordet på sin man. Ett mord som hon inte har begått.

När Linda Andersson vaknar upp på sjukhuset i bokens första kapitel, har hon just blivit opererad efter en våldsam sammandrabbning med en annan intern. Med rakad skalle och sårtejp i halva ansiktet återvänder hon till anstalten Biskopsberg. De första veckorna tillbringar hon på sjukavdelningen för att återhämta sig.

Det är på sjukavdelningen Linda träffar Adriana, den så kallade drottningen av Biskopsberg. Den gåtfulla Adriana har inflytande och makt. Både interner och plitar håller sig på respektfullt avstånd, men i henne får Linda sin första riktiga vän på fängelset. Linda har hållt sig för sig själv sedan gripandet nästan sex år tidigare. Hennes privilegierade bakgrund skiljer sig från de flesta andras. Hon växte upp med sin mor Kathy, en folkkär sångerska och diva. Linda uppträdde med henne som liten, de åkte på turnéer på somrarna och Linda saknade ingenting, förutom kanske villkorslös kärlek.

Linda berättar allt för Adriana. Om sin uppväxt, sin lillasyster som flyttade med pappan när föräldrarna skilde sig, arbetet som musiklärare, sitt äktenskap med en känd musiker, hur hon försökte finnas där för både sin make och sin mamma efter att Kathy fått ALS, hur befängt där är att hon dömdes för mordet på sin man bara för att hon råkade ha ett motiv. Som läsare förstår jag inte varför Adriana bryr sig så om Linda när jag själv inte lyckas alstra något större intresse för hennes situation. Men likt den mystiska tant Lundin i Astrid Lindgrens "Mio, min Mio" ger Adriana Linda något, nästan som ett gyllene äpple som tar henne någon annanstans.

Först framemot sista tredjedelen, när Nadia kommer in i bilden och begreppen fånge och fri får ny innebörd, så växlas tempot och spänningen upp och Elisabeth Norebäck, vars senaste bok "Säg att du är min" såldes till över 30 länder, visar återigen prov på exakt hantverk och timing. Den i mitt tycke långsamma upptakten får sin förklaring men drar ändå ner helhetsbetyget denna gång.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 26 februari 2021

 

Anmäl textfel

Utgivning

Säg att du är min

av Elisabeth Norebäck
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg

En angelägen bok om postcovid

Recension: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk

Vägen till 11 september

Recension: Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen av Jens Nordqvist

När det lätta inte är det rätta

Recension: Ett bloss i Barcelona av Malin Letser

Gripande slut på Bricken-serien

Recension: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB