Recension av Papperssjälar, Emma Johansson: Känslostarkt om sorg i svensk ungdomsdebut - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
16

LitteraturMagazinets recension av Papperssjälar, Emma Johansson

Känslostarkt om sorg i svensk ungdomsdebut

'Papperssjälar' känns redan tidlös, just för att känslostormen alla unga har inom sig till och från aldrig kommer bli föråldrad"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Papperssjälar
Författar-
presentation:
Emma Johansson
Kartonnage
Finns i lager, 172 kr

Emma Johanssons debut ”Papperssjälar” riktar sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. Det är en fin skildring av vänskap och kärlek och en skarp skildring av okontrollerbar sorg. Mest skildrar Johansson hur det är att vara ung och överväldigad av livet, eller döden.

Sextonåriga Emilia får en panikångestattack och efter det är det som om ingenting har någon mening längre. Hon går till en psykolog, men berättar inte om det som föranledde attacken. Sakta gnager hemligheten sig genom hennes inre, och hennes själ. För Theresia är död, och Emilia vet någonting om hennes bortgång som ingen annan vet. När Emilia gång på gång stöter på Viktor, Theresias bror, försöker hon först göra allt hon kan för att slippa prata med honom. Men när de båda går en origamikurs kommer de allt närmare varandra.

Till en början känns ”Papperssjälar” som en redan skriven och läst berättelse. För teman som sorg och psykisk ohälsa är välanvända i svensk ungdomslitteratur, men det gör det också enklare att relatera till boken. För det är egentligen ganska enkelt att lista ut vad det är för hemlighet Emilia bär på. Men det är trots allt inte hemligheten som för boken framåt, det är sorgehanteringen och den psykiska ohälsan som präglar så många av karaktärernas liv. Vare sig det beror på hemligheter, död, brustna hjärtan, misstag, krävande familjerelationer eller spröda syskonförhållanden. ”Papperssjälar” känns redan tidlös, just för att känslostormen alla unga har inom sig till och från aldrig kommer bli föråldrad.

”Papperssjälar” kan dessutom vara en av årets finaste titlar. Den slår poetiskt fint med döda Theresias intresse för origami och de av sorg och ångest pappersspröda karaktärerna som utgör bokens själ. Platta papper som kan vikas till vackra ting med tunna karaktärer som tillsammans får mer djup. Den växande relationen mellan Emilia och Viktor är väldigt fint gestaltad och Johansson ramar fint in alla känslor i sina karaktärer.

Emma Johansson är en ung debutant som har all potential skapa sig ett framtida namn som toppförfattare. Jag ser fram emot att se vad hon kommer med härnäst. Detsamma gäller Vox By Opal som publicerat ”Papperssjälar”. Det är ett ganska nytt dotterförlag till bokförlaget Opal som fokuserar på starka känslor och unga författare. Att låta nya och unga röster ta plats i bokpubliceringen är ett smart koncept som jag är övertygad om kommer växa sig allt större i framtiden.

 

Vem skulle du ge bort den här boken till?
-Till tonåringen som själv har en känslostorm inom sig.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 16 december 2017

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB