Litteraturblogg Emma Kreü 

Dagens I-lands problem

Bok-
presentation:
Hungerspelen
Författar-
presentation:
Suzanne CollinsNär jag läser så vill jag vanligtvis vara ifred och signalerar mycket tydligt om jag är öppen för samtal eller inte. Ibland går det bra, men oftast koncentrerar jag mig och vill helst inte bli störd. Dock är jag en ganska social person och tycker om att prata med mina medmänniskor, så ibland blir det totalkrock, vilket i och för sig kan vara trevligt.

 

Men, det intressanta är, om ni kommer in i ett rum (vare sig det är ett cafe/kök/lunchrum/valfri veranda, you name it), där det sitter en läsande människa (som du känner, som du träffar varje dag, som du har pratat massvis med redan) och äter lunch, långt borta i sin egen värld, hur reagerar ni då? Jag frågar alltid om jag stör, om de vill ha sällskap eller försöker känna av situationen, om de vill läsa ifred. Men jag är läsare, och det tankesättet är naturligt för mig, men jag har insett att det inte är så för alla.

 

Och jag uppskattar verkligen att människor vill umgås, prata med mig och tycker att jag är trevlig, det gör jag verkligen. Men måste de göra det precis när jag läser ett superspännande avsnitt i The Hunger Games på min lunchrast, sitter avsides och har ytterst begränsad tid?! Jag har insett att jag kan vara ytterst egotrippad när det gäller min lästid....

 

Hur är det för er? Hur reagerar ni när ni får er lästid rubbad?


30 mars 2012
Kommentar av MarySaintMary

Jag blir jättestörd när jag blir avbruten, och det gäller inte bara läsning, det kan handla om vad som helst. Men jag läser aldrig i offentlig miljö längre, sen smartphones kom. Nu läser jag hellre hemma i min ensamhet där jag slipper bli störd.

30 mars 2012
Redaktionens kommentar av Emma Kreu

Mycket battre att lasa hemma! Och jag maste se till att skaffa mig en ordentlig telefon, da finns det andra distraktionsmoment! ;-)

31 mars 2012
Skriv svar
Kommentar av Trillingnöten

Om jag sitter i en offentlig miljö, som ändå ett personalrum eller lunchrum, och läser så bryr jag mig inte mycket om jag blir störd. Det får man räkna med. Men sitter jag i ett annat rum, tydligt iväg från andra, då är det en annan sak :) Så ser jag också på andra när de läser offentligt :) Kanske ska jag fråga oftare om jag stör!

30 mars 2012
Redaktionens kommentar av Emma Kreu

Sant, det maste man vara beredd pa eftersom det ar offentlig miljo. Och jag forsoker verkligen vara det, men jag tror att det beror lite pa hur jag blir avbruten, ar det viktigt och/eller arbetsrelaterat sa sjalvklart, men annars...ja, ibland ar man bara mindre tolerant, aven om jag aldrig skulle dromma om att visa det.

31 mars 2012
Skriv svar
litteraturmagazinet.blogentry_125288.comments
 

Bok-
presentation:
The Killing Dance
Författar-
presentation:
Laurell K. Hamilton

Samlaren i mig har vaknat

Just nu läser jag "The Killing Dance" av Laurell K Hamilton, del sex i serien om vampyrjägaren Anita Blake. Det är skön avkoppling att läsa om Blake och jag gör det i perioder. Nu var det ett tag sedan sist, men i helgen var det alltså då igen. När jag läser sammanhängande serier som jag köper nya är det några saker som är viktiga för mig.Avdelning: Fantastik Taggar: #UrbanFantasy #utgåvor #serie #AnitaBlake #samlare #vampyrer
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Jakten på svenskheten
Författar-
presentation:
Qaisar Mahmood

Vad läser man i Almedalen?

Tidigt i morgon bitti, rent ohemult tidigt, åker jag till Visby och Almedalsveckan för att tillbringa fyra dagar där i jobbet. Jag ska spana, lyssna, nätverka samt arrangera en samtalspicknick om inkluderande lärmiljöer. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #almedalen #boktips #politik
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bokpackning

Det burkar inte bli så mycket tid för läsning när jag åker på weekendresor, men man vet ju aldrig"

Att packa böcker till en weekendresa är bland det svåraste som finns. Väskan får inte bli för tung, men lektyr får inte heller utebli.


Taggar: #bokpackning #weekendresa #London
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Snyggast på festen
Författar-
presentation:
Nina Hemmingsson

Att läsa en välsmakande pralin

Parallellt med alla andra böcker som jag läser just nu så läser jag Nina Hemmingssons "Snyggast på festen". Den läses försiktigt, en ruta i taget. Det är lite som att äta en lyxig, välsmakande pralin - en liten, liten bit i taget så räcker den som längst.


Avdelning: Serier Taggar: #ångest #igenkännigsfaktor #pralin
Kommentera
 

Sista ordet är ännu inte sagt...

I diskussionen om att föra oväsen på nätterna och bråka med mina böcker har nu katten fällt ytterligare en kommentar.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #kattliv #vandalism
Kommentera
 

Böcker över hela mitt hem

För välter hon några böcker i golvet mellan 02:30 och 03:00, så väcker hon nästan alltid matte"

Det råder oordning bland mina böcker och det rubbar mina cirklar. Böckerna finns, som vanligt över hela mitt hem. Förutom i bokhyllan och en hög vid sängen brukar jag sortera dem i olika staplar runt om i lägenheten. En stapel på hallbyrån, två på sekretären, en på den stora högtalaren och så vidare. En för recensionsexemplar som ska läsas, en för de som det ska skrivas om, en för fynd från senaste bokrean, en för loppisfynd. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #kattliv #oreda #bökröra
Kommentera
 

Som en haj cirklar jag kring böcker

Jag är med i fyra olika bokcirklar. Tre av dem träffas regelbundet, en såpass oregelbundet att jag faktiskt borde börja säga att jag är med i tre bokcirklar snart... (ergo, dags att tag i den och göra den seriös igen). Jag är väldigt förtjust i det, då det bidrar till att jag läser mer varierat än jag hade gjort annars. På alla sätt och vis blir det böcker om jag själv kanske inte hade valt, i alla fall inte just nu. Och så blir ju böckjer så mycket bättre av att diskutera i grupp - eller sämre... Men, alla fyra har olika sätt för att välja ut de böcker som ska läsas.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokcirkel #nomineringar #variation
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Legend
Författar-
presentation:
Richard Matheson

Fler timmar per dygn!

I dag har jag haft lässöndag inför träff med en av mina bokcirklar och åter igen konstarerar jag - det behövs fler timmar per dygn! Massor av fler! Just i dag skulle jag ha behövt minst fem extra. Dessa skulle ha spenderats på att göra allt det jag lade åt sidan för min läsning. Eller kanske på att läsa lite till...!


Avdelning: Fantastik Taggar: #bokcirkel #fantastik #lästid
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Steglitsan
Författar-
presentation:
Donna Tartt

Jag måste ha fel, eller hur?

I dag tillkännagavs det att Donna Tartt har fått Pulitzerpriset för "Steglitsan", vilket jag måste tillstå gjorde mig väldigt glad. Jag är nämligen väldigt förtjust i Donna Tartt. Dock mindre förtjust i "Steglitsan".


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #pulitzerpriset #olika åsikter #DHH
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Borta i solsystem 27
Författar-
presentation:
Rikard Kärrman

Påskfantastik

Söndag kväll och jag planerar den kommande veckans läsning. Det är nämligen påsk på gång och utrymmet för läsningen blir helt plötsligt mycket större. Något som i dag känns som eoner av tid kommer inom kort att uppenbara sig. dessa eoner brukar gå attans snabbt när de väl är på plats, men att drömma om ett enormt läsutrymme går ju alltid. 


Avdelning: Fantastik Taggar: #påsk #påskekrim #fantastik
Kommentera
 

Jag kastar bort pengar

Det här känns ju lite som att kasta pengar på andra, men borde inget seriöst förlag ha i alla fall en liiiten romance-utgivning?"

Kan vi tala lite om hur sorgligt lite bra romance det finns översatt till svenska? Uschligt lite, till och med. Så att jag får leta med ljus och lykta och trots det bli riktigt besviken. 


Avdelning: Feelgood Taggar: #Romance #översättning #tips
Kommentera
 

Tänk...

Det finns onekligen en tjusning i det"

...så underbart det kan vara ibland att slumra till på soffan och vakna fyra timmar senare. Det finns onekligen en tjusning i det. Och det är inte ofta det händer, men när det gör det så brukar jag försöka fokusera på hur underbart det är att ha den möjligheten. Istället för att tänka på hur långt jag hade kommit i boken som jag precis somnade ifrån....


Taggar: #sova #förspilld läsning
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Kallocain
Författar-
presentation:
Karin Boye

Nu är det bevisat!

Jag skulle bara in och beställa några exemplar av klassikern "Kallocain" av Karin Boye till en av mina bokcirklar. Bara, alltså. En sjukt lätt grej, kan man tycka. Frid och förjd, eller hur?


Avdelning: Klassiker Taggar: #köplust #bokrea #klassiker
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Bläckhjärta
Författar-
presentation:
Cornelia Funke

Navelskåderier kring ett sviktande bokminne

Det händer inte ofta, men när det händer så blir jag lika generad varje gång... Tror man att man har ett minne av stål och det faktiskt sviker en, jag då blir man både förvirrad och lite vilsen. Fastän det bara är inför en själv.


Avdelning: Fantastik Taggar: #bokminne #bokfilm #omslagsminne #navelskåderier
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Myrddin
Författar-
presentation:
Claes Reimerthi

På väg ur en svacka

Lässvackor drabbar mig ett par gånger om året och de är mer eller mindre allvarliga. Ibland är det bara några dagar, ibland håller det i sig flera månader i sträck. Den pågående omgången har bara hållit i sig i några veckor och det känns redan som att den lättar. En hög intressanta böcker lockar och pockar i alla fall, det är ett tydligt tecken på att kulmen har passerat. 

 


Taggar: #lässvacka #bokrea #fynd
Kommentera
 

I morgonbitti...

Ett fenomen som jag har älskat hett, men som numera känns, till min stora sorg, urvattnat"

...börjar Bokrean. Ett fenomen som jag har älskat hett, men som numera känns, till min stora sorg, urvattnat. Men, trots det tillbringar jag (självklart) åtskilliga besök på olika bokhandlar för att undersöka årets upplaga på alla sätt och vis. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokrea #nostalgi #förväntningar
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Berättelsen om O
Författar-
presentation:
Pauline Réage

Borde jag bli upprörd nu?

I en av mina bokcirklar (för tillfället är jag med i fyra olika) har vi precis läst "Berättelsen om O" av Pauline Réage. Det slår mig att "Femtio nyanser av honom" av E.L. James är som en mild bris i jämförelse.


Avdelning: Feelgood Taggar: #moralpanik #erotik
Kommentera
ANNONS
Sekwa
 Sveriges största litterära magasin 

Oberoende litterär tidskrift

Välkommen till LitteraturMagazinet

Hanna Modigh Glansholm

LitteraturMagazinet är en redaktionell tidskrift som hade premiär januari 2012. Vi är erfarna journalister och engagerade litteraturälskare som bevakar aktuell bokutgivning på heltid. Vi publicerar dagligen nya författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt.

Mer på LitteraturMagazinet:

Vill du också nå över 100.000* litteraturälskande läsare varje månad? Annonsera i LitteraturMagazinet
*källa Google Analytics

Senaste nyheterna från Sveriges största litterära magasin

Prenumerera på LitteraturMagazinets nyhetsbrev

Inga köpta eller sponsrade texter från förlagen - bara vårt oberoende redaktionella material.

Prenumera nu!

LitteraturMagazinet är aktiva på twitter:

LitteraturMagazinets har Sveriges största facebooksida om litteratur. Gilla oss på Facebook:

Redaktion: Emma Kreü

Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans

Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.

Läs mer ...
 ANNONS 
Sigtuna Litteraturfestival

Sök i bloggen

 

Något att se fram emot....

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Ständiga favoriter

Min morbror trollkarlen

av C.S. Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I ser...

Sushi för nybörjare

av Marian Keyes
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef ...

Amerikanska gudar

av Neil Gaiman
I en värld där gudar och andra mytologiska varelser ...

Dolken från Tunis

av Agatha Christie
Publicerades 1926 och kom på svenska för först...