Litteraturblogg Emma Kreü 

Ryggdunkningarna i Litteraturvärlden

Som kritiker måste man vara medveten om man på något sätt är jävig när man läser boken och försöka parera det"

Jonas Thente på Dagen Nyheter skriver om att litteraturvärlden håller på att krympa samman till en liten ankdam där alla känner alla och dessutom älskar alla och ingen vågar egentligen kritisera det som publiceras – Herregud, man minglar ju ihop och då blir det pinsam stämning, vilket måste undvikas till varje pris-. Han pekar på att det blir allt mer kramkalas över det hela och allt färre som verkligen kritiskt granskar böckerna som man skriver om.


Jag förstår hans poäng, om alla älskar alla kan man inte skilja skit från guld och gröna skogar, så blir det onekligen svårt att föra en seriös litteraturdebatt i Sverige. För allt som publiceras är inte värt att älskas sönder. Som kritiker måste man vara medveten om man på något sätt är jävig när man läser boken och försöka parera det, gärna på ett tydligt sätt så att läsaren blir medveten att man kanske vurmar för italienska författare, Glasgowdeckare eller vad det nu kan vara. Då kan läsaren alltid ha i bakhuvudet att ”den här personen har läst femtioelva italienska författare, så hen vet nog vad hen talar om”, alternativt ”hen är galen i Italien och äter allt som kommer därifrån, bäst att vara på sin vakt, det här kan vara vilken skit som helst!” . Som läsare måste man alltid vara medveten vem det är som har skrivit texten, vanligt kritiskt tänkande och källkritik är grunden när man tar till sig något, men samtidigt måste skribenten på samma sätt kunna öppna upp för att man är människa och har sina favoriter. Om man vill, självklart, allt är frivilligt. Men i det finns också den ömtåliga relationen läsare - skribent, och det är en högst personlig relation och den är det viktigt att vårda.


Personligen håller jag med om att det är svårt att vara nyanserad om man känner personen i fråga som har skrivit boken. Kanske skall man då undvika att skriva om den över huvudtaget? Eller finns det faktiskt vägar att uttrycka det man tycker på ett trevligt, nyanserat sätt? Måste en kritisk recension alltid vara formulerad så att personen som har skrivit boken tar illa upp (om det nu är det man är rädd för)? Eller kan man inte tycka att om man har valt att ge ut en bok så måste man vara så pass hårdhudad att man kan ta det? Allt inom rimliga gränser, självklart. Samtidigt så tycker jag att bara för att man hälsar på en författare på diverse mingelkvällar betyder väl inte det att man har en relation som överskuggar ens kritiska öga? Jag har svårt att tänka mig det, bara för att man dricker lite vin ihop så blir inte böcker fantastiska trots att de inte var det från början. Och självklart alltid komma ihåg att det är skillnad på det man publicerar i officiella kanaler och privata är två helt olika saker.


Men det är en känslig balansgång och det kommer regelbundet upp fall med både författare och recensenter som går över gränsen åt bägge håll, nu senast med debutantenThomas Salme som inte kunde behärska sig när författaren och bloggaren Malin Johansson kritiserade hans bok, trots att det var väl underbyggt med partier i boken som stödde det hon menade var mindre välskriven litteratur. Utan vidare kraftuttryck, skall tilläggas. Malin blev då påhoppad på Facebook av en författare som tyckte att hon borde ”få lite mer XXX i sig, så att hon blev gladare”. Norstedts skickade en ursäkt, så gjorde Salme också, visserligen med brasklappen där han i princip säger att svenskar är mesiga som inte kan ta något så litet som att bli anklagad för att man är otillfredsställd. Att inte kunna skriva en saklig, kritisk recension utan att få både det ena eller det andra kastat i ansiktet är även det grundläggande problematik.


Det finns alltid en gyllene medelväg, tycker man att boken är dålig anser jag att man inte skall dölja det, men man kan alltid uttrycka sig på ett civiliserat sätt. Dock har vi alla träffat på böcker som har skjutsat oss över den gränsen och som gör att man faktiskt skriver svavelosande trots att man egentligen inte gillar det. Mitt senaste bokbål hittar ni här.


Egentligen handlar det i min värld bara om att vara tydlig. Tydlig med vad det är för slags text man har skrivit, är det en text som är och vill vara en kritisk recension, eller är det en kärleksförklaring till min bästa vän som har skrivit en bok? Jag tror alla kan skilja på de två texterna, utan att man behöver skriva förklaringar i neon ovanför.

 

Hur tänker ni, litar ni blint på era favoritrecensenter eller söker ni efter de bakomliggande motiven i allt ni läser? Och hur långt är det okej att hissa eller dissa böcker?

 

 

 


Lite intressant var det även att läsa andra författare och bloggares reaktioner på den här artikeln, och för att ni inte skall vara totalt utelämnade till min egen, högst personliga åsikt så delar jag med mig av länkarna här, så att ni kan bilda er en egen uppfattning;
Simona Ahrnstedt, författare.
Enligt O, bloggare.
Annika Koldenius, frilansare.
Pernilla Alm, författare.
 


18 augusti 2012
litteraturmagazinet.blogentry_140901.comments
 

Bok-
presentation:
Steglitsan
Författar-
presentation:
Donna Tartt

Jag måste ha fel, eller hur?

I dag tillkännagavs det att Donna Tartt har fått Pulitzerpriset för "Steglitsan", vilket jag måste tillstå gjorde mig väldigt glad. Jag är nämligen väldigt förtjust i Donna Tartt. Dock mindre förtjust i "Steglitsan".


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #pulitzerpriset #olika åsikter #DHH
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Borta i solsystem 27
Författar-
presentation:
Rikard Kärrman

Påskfantastik

Söndag kväll och jag planerar den kommande veckans läsning. Det är nämligen påsk på gång och utrymmet för läsningen blir helt plötsligt mycket större. Något som i dag känns som eoner av tid kommer inom kort att uppenbara sig. dessa eoner brukar gå attans snabbt när de väl är på plats, men att drömma om ett enormt läsutrymme går ju alltid. 


Avdelning: Fantastik Taggar: #påsk #påskekrim #fantastik
Kommentera
 

Jag kastar bort pengar

Det här känns ju lite som att kasta pengar på andra, men borde inget seriöst förlag ha i alla fall en liiiten romance-utgivning?"

Kan vi tala lite om hur sorgligt lite bra romance det finns översatt till svenska? Uschligt lite, till och med. Så att jag får leta med ljus och lykta och trots det bli riktigt besviken. 


Avdelning: Feelgood Taggar: #Romance #översättning #tips
Kommentera
 

Tänk...

Det finns onekligen en tjusning i det"

...så underbart det kan vara ibland att slumra till på soffan och vakna fyra timmar senare. Det finns onekligen en tjusning i det. Och det är inte ofta det händer, men när det gör det så brukar jag försöka fokusera på hur underbart det är att ha den möjligheten. Istället för att tänka på hur långt jag hade kommit i boken som jag precis somnade ifrån....


Taggar: #sova #förspilld läsning
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Kallocain
Författar-
presentation:
Karin Boye

Nu är det bevisat!

Jag skulle bara in och beställa några exemplar av klassikern "Kallocain" av Karin Boye till en av mina bokcirklar. Bara, alltså. En sjukt lätt grej, kan man tycka. Frid och förjd, eller hur?


Avdelning: Klassiker Taggar: #köplust #bokrea #klassiker
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Bläckhjärta
Författar-
presentation:
Cornelia Funke

Navelskåderier kring ett sviktande bokminne

Det händer inte ofta, men när det händer så blir jag lika generad varje gång... Tror man att man har ett minne av stål och det faktiskt sviker en, jag då blir man både förvirrad och lite vilsen. Fastän det bara är inför en själv.


Avdelning: Fantastik Taggar: #bokminne #bokfilm #omslagsminne #navelskåderier
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Myrddin
Författar-
presentation:
Claes Reimerthi

På väg ur en svacka

Lässvackor drabbar mig ett par gånger om året och de är mer eller mindre allvarliga. Ibland är det bara några dagar, ibland håller det i sig flera månader i sträck. Den pågående omgången har bara hållit i sig i några veckor och det känns redan som att den lättar. En hög intressanta böcker lockar och pockar i alla fall, det är ett tydligt tecken på att kulmen har passerat. 

 


Taggar: #lässvacka #bokrea #fynd
Kommentera
 

I morgonbitti...

Ett fenomen som jag har älskat hett, men som numera känns, till min stora sorg, urvattnat"

...börjar Bokrean. Ett fenomen som jag har älskat hett, men som numera känns, till min stora sorg, urvattnat. Men, trots det tillbringar jag (självklart) åtskilliga besök på olika bokhandlar för att undersöka årets upplaga på alla sätt och vis. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokrea #nostalgi #förväntningar
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Berättelsen om O
Författar-
presentation:
Pauline Réage

Borde jag bli upprörd nu?

I en av mina bokcirklar (för tillfället är jag med i fyra olika) har vi precis läst "Berättelsen om O" av Pauline Réage. Det slår mig att "Femtio nyanser av honom" av E.L. James är som en mild bris i jämförelse.


Avdelning: Feelgood Taggar: #moralpanik #erotik
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Magikerna
Författar-
presentation:
Lev Grossman
Utg.år: 2013

Jaha, hur har vi det med personlighetsutvecklingen?

För att fortsätta på mitt tema om irriterande karaktärskategorier i allmänhet, så tänkte jag gå vidare till gå vidare till en karaktär i synnerhet. Den här gången är det Quentin Coldwater från Lev Grossmans "Magikerna" och "Magikernas kung" som jag tänkte spy lite galla över (ja, jag är fullt medveten om att det är precis det jag gör, men det ger jag blanka katten i!).


Avdelning: Fantastik Taggar: #fantastik #frustration #karaktärer
Kommentera
 

Bok-
presentation:
En shopaholics bekännelser
Författar-
presentation:
Sophie Kinsella

ÅH, de driver mig till vansinne!

En del karaktärer känner jag som läsare aldrig sympati för, inte det minsta. Det kan vara olika saker i olika berättelser som får just den personen att framstå som helt hjärtlös, osympatisk eller helt enkelt elak. En person man känner att man har svårt för, ibland på alla sätt och vis. 


Avdelning: Feelgood Taggar: #feelgood #shopaholic #bridezilla #frustration
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Halvvägs till graven
Författar-
presentation:
Jeaniene Frost

Nyfiken på Paranormal Romance?

Genren Paranormal Romance (en subgenre till både Urban Fantasy och Romance) är något som jag varmt rekommenderar, den är ofta smart, rolig och överraskande kul. Mycket är riktigt bra men självklart finns det även en hel del träsk att undvika - så som det finns inom alla genrer. Inom det mesta finns det en massa guld och massa skit, och ibland kan det vara svårt att komma på rätt köl. För mycket kontakt med antingen det ena eller det andra kan göra en som läsare övertygad om att vissa genrer helt enkelt är mer välskrivna, alternativt dåligt skrivna, än andra.


Avdelning: Fantastik Taggar: #Urban Fantasy #Paranormal Romance #vampyrer #feelgood
Kommentera
 

Bokkyrkogården

Av olika anledningar befann jag mig på en kyrkogård med lite light-gotiska inslag"

I natt drömde jag något som gjorde mig både förvånad och intresserad - en ny bokdröm var på plats. Jag drömmer rätt ofta om böcker, men då handlar det vanligtvis om jakten på en särskild bok eller euforin över att hitta en okänd bok i en serie som jag läser. Men den här gången var det annorlunda.


Taggar: #Bokdrömmar #Bokkyrkogård
Kommentera
 

Fantastikavdelningen på Nacka bibliotek gör mig glad i själen och varm i hjärtat!


Avdelning: Fantastik Taggar: #Fantastik #bibliotek #läsglädje
Kommentera
 

Jag behövde dem, det förstår du väl?

Häromdagen slank jag in på Stadsmissionens butik, den vid Mariatorget. Jag är där rätt ofta då den ligger på lagom avstånd för en snabb lunchprommenad samt relativt ofta kan visa sig vara en skattkammare. Fynd går att göra, även om det självklart är attans dyrt om man jämnför med loppisar på landet.


Avdelning: Fantastik Taggar: #Fantastik #Urban Fantasy #Paranormal Romance #loppisfynd
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Jessie Lambs testamente
Författar-
presentation:
Jane Rogers

Som balsam för själen

Ibland (okejrå, ganska ofta) blir det inte som man har tänkt sig. Jag planerar ofta massor med läsning och skrivning som aldrig blir av. I alla fall inte som jag vill. Boken som jag längtat efter i flera månader lägger sig som kedjor runt läshjärtat, medans boken jag snubblade över på loppisen blir nästan allt det jag önskat, ibland till och med lite till. Jag slutar aldrig att överraska min smak på olika sätt.

 

Det har varit några januariveckor då det har varit svårt att läsa, det har varit blytugnt till och med. Inget har känts riktigt roligt och högen av lockbeten vid min säng har bara växt. Ett tag undrade jag till och med vad det var som var fel, men i helgen lossnade det ordentligt. Med hjälp av ett par baljor te och bland annat "Jessie Lambs testamente" av Jane Rogers så känns det som jag är tillbaka på rätt spår och det flyter verkligen på. Har precis tillbringat en timme i badet med En God Bok. Och så måste jag sluta blogga nu, för Boken väntar. Vi får helt enkelt ses vid ett annat tillfälle, för just nu har jag annat för mig....


Avdelning: Fantastik Taggar: #Fantastik #Science Fiction #läslust
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Svarta änglar
Författar-
presentation:
Rebecca Chance

Årets första bok utläst!

 

Årets första bok har lästs ut och förhoppningsvis följs den av många, många och gärna några fler innan 2014 är slut. Januari månad brukar vara en av mina bästa läsmånader, men i år har det varit lite segt under första veckan, måste jag tillstå. Men, i går smällde det alltså till! Det blev julläsningen, "Svarta Änglar" av Rebecca Chance som blev årets första. Vilken blev den första boken du läste ut i år?


Avdelning: Feelgood Taggar: #chicklitt #januariläsning
Kommentera
ANNONS
Sekwa
 Sveriges största litterära magasin 

Oberoende litterär tidskrift

Välkommen till LitteraturMagazinet

Hanna Modigh Glansholm

LitteraturMagazinet är en redaktionell tidskrift som hade premiär januari 2012. Vi är erfarna journalister och engagerade litteraturälskare som bevakar aktuell bokutgivning på heltid. Vi publicerar dagligen nya författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt.

Mer på LitteraturMagazinet:

Vill du också nå över 100.000* litteraturälskande läsare varje månad? Annonsera i LitteraturMagazinet
*källa Google Analytics

Senaste nyheterna från Sveriges största litterära magasin

Prenumerera på LitteraturMagazinets nyhetsbrev

Inga köpta eller sponsrade texter från förlagen - bara vårt oberoende redaktionella material.

Prenumera nu!

LitteraturMagazinet är aktiva på twitter:

LitteraturMagazinets har Sveriges största facebooksida om litteratur. Gilla oss på Facebook:

Redaktion: Emma Kreü

Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans

Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.

Läs mer ...
 ANNONS 
LITET förlag

Sök i bloggen

 

Något att se fram emot....

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Ständiga favoriter

Min morbror trollkarlen

av C.S. Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I ser...

Sushi för nybörjare

av Marian Keyes
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef ...

Amerikanska gudar

av Neil Gaiman
I en värld där gudar och andra mytologiska varelser ...

Dolken från Tunis

av Agatha Christie
Publicerades 1926 och kom på svenska för först...