Litteraturblogg Emma Kreü 

Ryggdunkningarna i Litteraturvärlden

Som kritiker måste man vara medveten om man på något sätt är jävig när man läser boken och försöka parera det"

Jonas Thente på Dagen Nyheter skriver om att litteraturvärlden håller på att krympa samman till en liten ankdam där alla känner alla och dessutom älskar alla och ingen vågar egentligen kritisera det som publiceras – Herregud, man minglar ju ihop och då blir det pinsam stämning, vilket måste undvikas till varje pris-. Han pekar på att det blir allt mer kramkalas över det hela och allt färre som verkligen kritiskt granskar böckerna som man skriver om.


Jag förstår hans poäng, om alla älskar alla kan man inte skilja skit från guld och gröna skogar, så blir det onekligen svårt att föra en seriös litteraturdebatt i Sverige. För allt som publiceras är inte värt att älskas sönder. Som kritiker måste man vara medveten om man på något sätt är jävig när man läser boken och försöka parera det, gärna på ett tydligt sätt så att läsaren blir medveten att man kanske vurmar för italienska författare, Glasgowdeckare eller vad det nu kan vara. Då kan läsaren alltid ha i bakhuvudet att ”den här personen har läst femtioelva italienska författare, så hen vet nog vad hen talar om”, alternativt ”hen är galen i Italien och äter allt som kommer därifrån, bäst att vara på sin vakt, det här kan vara vilken skit som helst!” . Som läsare måste man alltid vara medveten vem det är som har skrivit texten, vanligt kritiskt tänkande och källkritik är grunden när man tar till sig något, men samtidigt måste skribenten på samma sätt kunna öppna upp för att man är människa och har sina favoriter. Om man vill, självklart, allt är frivilligt. Men i det finns också den ömtåliga relationen läsare - skribent, och det är en högst personlig relation och den är det viktigt att vårda.


Personligen håller jag med om att det är svårt att vara nyanserad om man känner personen i fråga som har skrivit boken. Kanske skall man då undvika att skriva om den över huvudtaget? Eller finns det faktiskt vägar att uttrycka det man tycker på ett trevligt, nyanserat sätt? Måste en kritisk recension alltid vara formulerad så att personen som har skrivit boken tar illa upp (om det nu är det man är rädd för)? Eller kan man inte tycka att om man har valt att ge ut en bok så måste man vara så pass hårdhudad att man kan ta det? Allt inom rimliga gränser, självklart. Samtidigt så tycker jag att bara för att man hälsar på en författare på diverse mingelkvällar betyder väl inte det att man har en relation som överskuggar ens kritiska öga? Jag har svårt att tänka mig det, bara för att man dricker lite vin ihop så blir inte böcker fantastiska trots att de inte var det från början. Och självklart alltid komma ihåg att det är skillnad på det man publicerar i officiella kanaler och privata är två helt olika saker.


Men det är en känslig balansgång och det kommer regelbundet upp fall med både författare och recensenter som går över gränsen åt bägge håll, nu senast med debutantenThomas Salme som inte kunde behärska sig när författaren och bloggaren Malin Johansson kritiserade hans bok, trots att det var väl underbyggt med partier i boken som stödde det hon menade var mindre välskriven litteratur. Utan vidare kraftuttryck, skall tilläggas. Malin blev då påhoppad på Facebook av en författare som tyckte att hon borde ”få lite mer XXX i sig, så att hon blev gladare”. Norstedts skickade en ursäkt, så gjorde Salme också, visserligen med brasklappen där han i princip säger att svenskar är mesiga som inte kan ta något så litet som att bli anklagad för att man är otillfredsställd. Att inte kunna skriva en saklig, kritisk recension utan att få både det ena eller det andra kastat i ansiktet är även det grundläggande problematik.


Det finns alltid en gyllene medelväg, tycker man att boken är dålig anser jag att man inte skall dölja det, men man kan alltid uttrycka sig på ett civiliserat sätt. Dock har vi alla träffat på böcker som har skjutsat oss över den gränsen och som gör att man faktiskt skriver svavelosande trots att man egentligen inte gillar det. Mitt senaste bokbål hittar ni här.


Egentligen handlar det i min värld bara om att vara tydlig. Tydlig med vad det är för slags text man har skrivit, är det en text som är och vill vara en kritisk recension, eller är det en kärleksförklaring till min bästa vän som har skrivit en bok? Jag tror alla kan skilja på de två texterna, utan att man behöver skriva förklaringar i neon ovanför.

 

Hur tänker ni, litar ni blint på era favoritrecensenter eller söker ni efter de bakomliggande motiven i allt ni läser? Och hur långt är det okej att hissa eller dissa böcker?

 

 

 


Lite intressant var det även att läsa andra författare och bloggares reaktioner på den här artikeln, och för att ni inte skall vara totalt utelämnade till min egen, högst personliga åsikt så delar jag med mig av länkarna här, så att ni kan bilda er en egen uppfattning;
Simona Ahrnstedt, författare.
Enligt O, bloggare.
Annika Koldenius, frilansare.
Pernilla Alm, författare.
 


18 augusti 2012
litteraturmagazinet.blogentry_140901.comments
 

Bok-
presentation:
The Killing Dance
Författar-
presentation:
Laurell K. Hamilton

Samlaren i mig har vaknat

Just nu läser jag "The Killing Dance" av Laurell K Hamilton, del sex i serien om vampyrjägaren Anita Blake. Det är skön avkoppling att läsa om Blake och jag gör det i perioder. Nu var det ett tag sedan sist, men i helgen var det alltså då igen. När jag läser sammanhängande serier som jag köper nya är det några saker som är viktiga för mig.Avdelning: Fantastik Taggar: #UrbanFantasy #utgåvor #serie #AnitaBlake #samlare #vampyrer
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Jakten på svenskheten
Författar-
presentation:
Qaisar Mahmood

Vad läser man i Almedalen?

Tidigt i morgon bitti, rent ohemult tidigt, åker jag till Visby och Almedalsveckan för att tillbringa fyra dagar där i jobbet. Jag ska spana, lyssna, nätverka samt arrangera en samtalspicknick om inkluderande lärmiljöer. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #almedalen #boktips #politik
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bokpackning

Det burkar inte bli så mycket tid för läsning när jag åker på weekendresor, men man vet ju aldrig"

Att packa böcker till en weekendresa är bland det svåraste som finns. Väskan får inte bli för tung, men lektyr får inte heller utebli.


Taggar: #bokpackning #weekendresa #London
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Snyggast på festen
Författar-
presentation:
Nina Hemmingsson

Att läsa en välsmakande pralin

Parallellt med alla andra böcker som jag läser just nu så läser jag Nina Hemmingssons "Snyggast på festen". Den läses försiktigt, en ruta i taget. Det är lite som att äta en lyxig, välsmakande pralin - en liten, liten bit i taget så räcker den som längst.


Avdelning: Serier Taggar: #ångest #igenkännigsfaktor #pralin
Kommentera
 

Sista ordet är ännu inte sagt...

I diskussionen om att föra oväsen på nätterna och bråka med mina böcker har nu katten fällt ytterligare en kommentar.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #kattliv #vandalism
Kommentera
 

Böcker över hela mitt hem

För välter hon några böcker i golvet mellan 02:30 och 03:00, så väcker hon nästan alltid matte"

Det råder oordning bland mina böcker och det rubbar mina cirklar. Böckerna finns, som vanligt över hela mitt hem. Förutom i bokhyllan och en hög vid sängen brukar jag sortera dem i olika staplar runt om i lägenheten. En stapel på hallbyrån, två på sekretären, en på den stora högtalaren och så vidare. En för recensionsexemplar som ska läsas, en för de som det ska skrivas om, en för fynd från senaste bokrean, en för loppisfynd. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #kattliv #oreda #bökröra
Kommentera
 

Som en haj cirklar jag kring böcker

Jag är med i fyra olika bokcirklar. Tre av dem träffas regelbundet, en såpass oregelbundet att jag faktiskt borde börja säga att jag är med i tre bokcirklar snart... (ergo, dags att tag i den och göra den seriös igen). Jag är väldigt förtjust i det, då det bidrar till att jag läser mer varierat än jag hade gjort annars. På alla sätt och vis blir det böcker om jag själv kanske inte hade valt, i alla fall inte just nu. Och så blir ju böckjer så mycket bättre av att diskutera i grupp - eller sämre... Men, alla fyra har olika sätt för att välja ut de böcker som ska läsas.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokcirkel #nomineringar #variation
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Legend
Författar-
presentation:
Richard Matheson

Fler timmar per dygn!

I dag har jag haft lässöndag inför träff med en av mina bokcirklar och åter igen konstarerar jag - det behövs fler timmar per dygn! Massor av fler! Just i dag skulle jag ha behövt minst fem extra. Dessa skulle ha spenderats på att göra allt det jag lade åt sidan för min läsning. Eller kanske på att läsa lite till...!


Avdelning: Fantastik Taggar: #bokcirkel #fantastik #lästid
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Steglitsan
Författar-
presentation:
Donna Tartt

Jag måste ha fel, eller hur?

I dag tillkännagavs det att Donna Tartt har fått Pulitzerpriset för "Steglitsan", vilket jag måste tillstå gjorde mig väldigt glad. Jag är nämligen väldigt förtjust i Donna Tartt. Dock mindre förtjust i "Steglitsan".


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #pulitzerpriset #olika åsikter #DHH
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Borta i solsystem 27
Författar-
presentation:
Rikard Kärrman

Påskfantastik

Söndag kväll och jag planerar den kommande veckans läsning. Det är nämligen påsk på gång och utrymmet för läsningen blir helt plötsligt mycket större. Något som i dag känns som eoner av tid kommer inom kort att uppenbara sig. dessa eoner brukar gå attans snabbt när de väl är på plats, men att drömma om ett enormt läsutrymme går ju alltid. 


Avdelning: Fantastik Taggar: #påsk #påskekrim #fantastik
Kommentera
 

Jag kastar bort pengar

Det här känns ju lite som att kasta pengar på andra, men borde inget seriöst förlag ha i alla fall en liiiten romance-utgivning?"

Kan vi tala lite om hur sorgligt lite bra romance det finns översatt till svenska? Uschligt lite, till och med. Så att jag får leta med ljus och lykta och trots det bli riktigt besviken. 


Avdelning: Feelgood Taggar: #Romance #översättning #tips
Kommentera
 

Tänk...

Det finns onekligen en tjusning i det"

...så underbart det kan vara ibland att slumra till på soffan och vakna fyra timmar senare. Det finns onekligen en tjusning i det. Och det är inte ofta det händer, men när det gör det så brukar jag försöka fokusera på hur underbart det är att ha den möjligheten. Istället för att tänka på hur långt jag hade kommit i boken som jag precis somnade ifrån....


Taggar: #sova #förspilld läsning
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Kallocain
Författar-
presentation:
Karin Boye

Nu är det bevisat!

Jag skulle bara in och beställa några exemplar av klassikern "Kallocain" av Karin Boye till en av mina bokcirklar. Bara, alltså. En sjukt lätt grej, kan man tycka. Frid och förjd, eller hur?


Avdelning: Klassiker Taggar: #köplust #bokrea #klassiker
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Bläckhjärta
Författar-
presentation:
Cornelia Funke

Navelskåderier kring ett sviktande bokminne

Det händer inte ofta, men när det händer så blir jag lika generad varje gång... Tror man att man har ett minne av stål och det faktiskt sviker en, jag då blir man både förvirrad och lite vilsen. Fastän det bara är inför en själv.


Avdelning: Fantastik Taggar: #bokminne #bokfilm #omslagsminne #navelskåderier
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Myrddin
Författar-
presentation:
Claes Reimerthi

På väg ur en svacka

Lässvackor drabbar mig ett par gånger om året och de är mer eller mindre allvarliga. Ibland är det bara några dagar, ibland håller det i sig flera månader i sträck. Den pågående omgången har bara hållit i sig i några veckor och det känns redan som att den lättar. En hög intressanta böcker lockar och pockar i alla fall, det är ett tydligt tecken på att kulmen har passerat. 

 


Taggar: #lässvacka #bokrea #fynd
Kommentera
 

I morgonbitti...

Ett fenomen som jag har älskat hett, men som numera känns, till min stora sorg, urvattnat"

...börjar Bokrean. Ett fenomen som jag har älskat hett, men som numera känns, till min stora sorg, urvattnat. Men, trots det tillbringar jag (självklart) åtskilliga besök på olika bokhandlar för att undersöka årets upplaga på alla sätt och vis. 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokrea #nostalgi #förväntningar
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Berättelsen om O
Författar-
presentation:
Pauline Réage

Borde jag bli upprörd nu?

I en av mina bokcirklar (för tillfället är jag med i fyra olika) har vi precis läst "Berättelsen om O" av Pauline Réage. Det slår mig att "Femtio nyanser av honom" av E.L. James är som en mild bris i jämförelse.


Avdelning: Feelgood Taggar: #moralpanik #erotik
Kommentera
ANNONS
Elisabeth Grate
 Sveriges största litterära magasin 

Oberoende litterär tidskrift

Välkommen till LitteraturMagazinet

Hanna Modigh Glansholm

LitteraturMagazinet är en redaktionell tidskrift som hade premiär januari 2012. Vi är erfarna journalister och engagerade litteraturälskare som bevakar aktuell bokutgivning på heltid. Vi publicerar dagligen nya författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt.

Mer på LitteraturMagazinet:

Vill du också nå över 100.000* litteraturälskande läsare varje månad? Annonsera i LitteraturMagazinet
*källa Google Analytics

Senaste nyheterna från Sveriges största litterära magasin

Prenumerera på LitteraturMagazinets nyhetsbrev

Inga köpta eller sponsrade texter från förlagen - bara vårt oberoende redaktionella material.

Prenumera nu!

LitteraturMagazinet är aktiva på twitter:

LitteraturMagazinets har Sveriges största facebooksida om litteratur. Gilla oss på Facebook:

Redaktion: Emma Kreü

Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans

Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.

Läs mer ...
 ANNONS 
Sigtuna Litteraturfestival

Sök i bloggen

 

Något att se fram emot....

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Ständiga favoriter

Min morbror trollkarlen

av C.S. Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I ser...

Sushi för nybörjare

av Marian Keyes
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef ...

Amerikanska gudar

av Neil Gaiman
I en värld där gudar och andra mytologiska varelser ...

Dolken från Tunis

av Agatha Christie
Publicerades 1926 och kom på svenska för först...