Recension av Nattens cirkus, Erin Morgenstern: Uppslukande berättelse om en magisk cirkus - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Nattens cirkus, Erin Morgenstern

Uppslukande berättelse om en magisk cirkus

Det är inte bara cirkusen som är magisk. Det är hela berättelsen. Den sveper in under huden"
Bok-
presentation:
Nattens cirkus
Författar-
presentation:
Erin Morgenstern
Utg.år: 2012

"Nattens cirkus" – redan omslaget och titeln vittnar om att det här är en bok fylld av mystik. Le cirque des Rêves – drömmarnas cirkus – är en cirkus som inte liknar någon annan. Den anländer helt utan förvarning. En dag bara står den där. Den öppnar vid mörkrets inbrott och stänger i gryningen. Sen försvinner den lika plötsligt som den kom och lämnar inga tecken på att den någonsin varit där.

Det enda som vittnar för att den faktiskt varit där är ditt eget minne. Ditt eget minne som berättar om doften av knäck och chokladdoppade popcorn. Om omöjligheter som endast på cirkusen är möjliga. Den magiska stämningen. Vad du inte vet är att det inte bara är stämningen som är magisk – hela cirkusen är byggd på magi.

Cirkusen är nämligen skådeplatsen för en tävling. En tävling för två personer som inte behöver bry sig om tyngdlagen, som inte behöver bry sig om det omöjliga. En tävling där bara en kan vinna. En tävling som blir så mycket svårare när tävlingsdeltagarna blir förälskade i varandra.

Första halvan av den här boken var trist. Jag kände ingenting. Inget alls. Jag inte ens ogillade den. När jag hade kommit ungefär 200 sidor in började det dock hända grejer. Då började den bli fantastisk.

Stundvis när jag la ifrån mig boken, för att hämta dricka, gå på toa eller något annat fick jag en kallsup. Boken är så varm och skön. Som ett täcke som omsluter en. Jag försvann helt i berättelsen. Ignorerade eller märkte inte alls omvärlden. Varje gång jag la ner boken kändes det som att jag började andas igen efter att ha hållit andan länge.

När jag tog längre pauser, för att sova eller äta kunde jag tänka tillbaka på vissa händelser i boken och känna allt runtomkring mig. Efter ett tag kom jag på att det faktiskt inte var saker som jag hade varit med om på riktigt.

Det är inte bara cirkusen som är magisk. Det är hela berättelsen. Den sveper in under huden. Där ligger den och kliar när jag inte läser. När jag plockar upp boken är det balsam som läker alla sår och skavanker.

Förutom den halvtrista första halvan av boken kan jag inte hitta ett enda fel med den här. Eller jo, att jag inte läste den på originalspråk. Det ska jag göra nästan gång. Och gången efter det.

Profil: Anna Lagerqvist

Mottagen: 16 april 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Nattens cirkus

av Erin Morgenstern
En fantasieggande historia om en annorlunda cirkus där uppvisningen bygger på fantasi och viljekraft. Besökarna får uppleva magi utöver det vanliga så som att vandra i en trädgård gjord av is, gå vilse i en labyrint av moln och titta på magiker som utför helt omöjliga bedrifter.

Utgivning - andra språk

Night Circus, The (eng)

av Erin Morgenstern
The circus arrives without warning. No announcements precede it. ...

The Night Circus (eng)

av Erin Morgenstern
The circus arrives without warning. No announcements precede it. ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Jenny Rogneby kan bättre

Recension: Medlaren av Jenny Rogneby

Storartat om en gåtfull kärlek

Recension: Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

En pärla i bokhösten

Recension: Andromeda av Therese Bohman

Händelserik sommar i Söderviken

Recension: Adele följer spåren av Sanna Juhlin

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Recension: Värma händer av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB