Recension av Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet, Eva Rice: Intressanta personporträtt och komplicerade familjeförhållanden - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet, Eva Rice

Intressanta personporträtt och komplicerade familjeförhållanden

Eva Rice målar upp dessa personer så de blir lika verkliga som din egen syster, vän eller granne."
Bok-
presentation:
Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet
Författar-
presentation:
Eva Rice
Utg.år: 2007

Detta är Eva Rices debutroman (2007) och tro mig den ger stor mersmak. Rice är känd som dottern till Sir Tim Rice, som skrev bland annat Chess och två låter till Freddy Mercury.

Rice lyckas skildra intressanta personporträtt och komplicerade familjeförhållanden, du kommer vemodigt lämna dina nya vänner när du lägger ifrån dig boken.

Historien utspelar sig i efterkrigstiden i London under 1950-talet. Penelope Wallace bor i det överdådiga huset Milton Magna med sin mamma och sin två år yngre bror. De lever med skuggan av Penelopes far som gick bort i kriget. Det magnifika Huset strålar av förfluten skönhet men bakom de vackra fasaderna finns flagnande tapeter och stora skulder. Familjen gör allt för att inte visa omvärlden hur djupa skulderna är. Som titeln antyder är boken fulla av hemligheter. Mycket döljs bakom vackra hus och flöden av champagne och till karaktärernas förtrytelse får vi läsare veta alla snaskiga detaljer.

Penelope längtar efter att bli vuxen, bli kär och gå på fina middagar i vackra klänningar. Hon träffar av en slump den charmiga Charlotte och vips dricker hon te och champagne om vartannat hos Charlottas exentriska familj. Vi får följa den 18 åriga Penelope genom hennes familj och bekantskapskrets. Vi får möta intressanta karaktärer som Charlottes storebror med två olikfärgade ögon, han drömmer om att bli en trollkarl. Eller den sorgsna Marina som har beslutsångest över sin förlovning och alkoholproblem.

Eva Rice målar upp dessa personer så de blir lika verkliga som din egen syster, vän eller granne. Det är du själv som sitter i det överdådiga huset och dricker afternoon te.

Det är en fantastisk läsupplevelse som jag rekommenderar, du får ett fint minne.

Profil: Maria Sidén

Mottagen: 2 april 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet

av Eva Rice
Penelope Wallace strävar i 50-talets London efter att bli vuxen och sin väntan tillbringar hon med att dricka champagne och gå på exklusiva middagsbjudningar. På ytan är allt glatt och lyxigt, men under ytan kämpar familjen med sorgen efter faderns död i kriget och försörjningen av familjegodset.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB