Nämn en bok vars inledning du minns extra tydligt! - LitteraturMagazinet frågar läsarna

LitteraturMagazinet frågar läsarna

Nämn en bok vars inledning du minns extra tydligt!

Minns 2 stycken böcker, Treblinka och I namn av de mina. Tror titel nr 2 skrevs av Martin Grey. Jag var I tonåren när jag läste dessa böcker. Fruktansvärda handlingar som begicks av nazisterna. De gjorde sådant intryck på mig.

14 juni 2013
Kommentar av Irina Tahir

”Landsortsstaden N. hade ett sådant överflöd av frisersalonger och begravningsbyråer, att en utomstående kunde förledas att tro att invånarna i staden kom till världen enbart för att rakas, klippas, få briljantin i håret och därpå falla döda till marken.” – Tolv stolar av Ilja Ilf & Jevgenij Petrov

29 maj 2013

Ett vasstrå vajar för vinden. Vi bryter av det. Det flyter. Det kan bära en groda. Expedition Ra Thor Heyerdahl

19 maj 2013

"Augustidagen har passerat utan ett moln på himlen, men genom de tillslutna fönstren på isoleringen tränger inte sommaren." Jonas Gardell "Torka aldrig tårar utan handskar", 1. Kärleken.

17 maj 2013
Kommentar av Tomas Söderbäck
"Vad gör jag här?" Franz Werfel - De fyrtio dagarna på Musa Dagh
17 maj 2013
Kommentar av Margareta Wersäll
Tycker Erikas synpunkter är mycket tänkvärda. Håller med om att en inledande fras kan vara viktig, men följs den sedan inte upp på ett vettigt sätt så hjälper det inte långt. Fick även en tankeställare om att det kan vara knepigt att börja mitt i en händelse även om det är ett bra berättargrepp. Samma sak där, det gäller att hålla i det greppet så att läsaren inte blir förvirrad.
17 maj 2013
Kommentar av Emma Aronsson
"Slaget träffade högt upp på höger kindben."
17 maj 2013
Kommentar av Andoy Madredeo Jr.
ett flygplan..
17 maj 2013
Kommentar av Andoy Madredeo Jr.
En inledning är som en take off för en flyplan, explosive..
17 maj 2013
Kommentar av Deserie Bostrowskij
"A screaming comes across the sky." Gravity's rainbow, Thomas Pynchon.
17 maj 2013
Kommentar av Mattias Wilhelmsson
" A " ur min första läraläsabok....
17 maj 2013
Kommentar av Helene Johansson
"I natt drömde jag att jag kom tillbaka till Manderley." Rebecca av Daphne du Maurier
17 maj 2013

Tänk att det är den enda inledning jag kan utantill! Där följer Hitchkocks film boken helt och hållet och kameran åker från grindarna, i dimman ända fram till huset. Så här står det i wikipedia om första meningen: The famous opening line of the book "Last night I dreamt I went to Manderley again" is an iambic hexameter. The last line of the book "And the ashes blew towards us with the salt wind from the sea" is also in metrical form; almost but not quite an anapestic tetrameter." Kanske det är därför det är lätt att komma ihåg första meningen! Kul val!

19 maj 2013

Ska var Hitchcock.

19 maj 2013
Skriv svar
Kommentar av Gerda Sandström
Hemsöborna!!!
17 maj 2013
Kommentar av Elin Landén
Skulle just skriva samma som här ovan: "Äntligen stod prästen i predikstolen" Gösta Berlings saga I skolan fick vi memorera: "Sjung o gudinna om vreden som brann hos peliden Akilles. olycksdiger, till tusende kval för akajernas söner. och som till Hades en mängd av tappra krigares själar störtade ner, men lät de själva för hundar och fåglar ligga på marken till rov...Zeuz vilja var det som skedde" Illiaden
17 maj 2013
Kommentar av Anna Larsson
"Äntligen stod prästen i predikstolen. Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut. " Klassiker!
17 maj 2013
Kommentar av Martha Crimson
Första meningen i Johannesevangeliet när jag översatte det från orginalspråk. En klumpig transkribering blir "Än erchä än ho logos" (I begynnelsen var ordet), som inte alls fångar vilken dov klockklang det blir när den läses ut. (Jag har också svårt att släppa meningen längre in, där det bokstavligen står att Jesus kom till världen och tältade, men då är vi mer inne på humoreffekter :) )
17 maj 2013

Underbart!

8 juni 2013
Skriv svar
Kommentar av Mildred Nerfont
Inledningen till Strindbergs "Hemsöborna": Han kom som ett yrväder en Aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen...
17 maj 2013
Kommentar av Ingrid Nygren
A picture of Dorian Gray: första meningen är nästan en sida lång ....
17 maj 2013
Kommentar av Ulrika Lund
"Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.” Anna Karenina av Leo Tolstoj.
17 maj 2013
Kommentar av Dan Nilsson
”Det var kärlek vid första ögonkastet. Första gången Yossarian fick se fältprästen blev han vilt förälskad i honom.” Moment 22 Joseph Heller
17 maj 2013
Kommentar av Dan Nilsson
Jag brukade ha detta som övning bland mina elever i Textkommunikation på gymnasiet. Väldigt intressanta resultat sdom jag fick in. Några exempel som jag brukade ta upp: ”Det var en klar, kall dag i april och klockan slog tretton” 1984 av George Orwell. ”Någon måste ha förtalat Josef K, ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon.” Processen av Franz Kafka.
17 maj 2013
Kommentar av Karin Ohrlander Kindlundh
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen..." ur "Hemsöborna" av August Strindberg.
17 maj 2013
Kommentar av Maria Cacciola
"It began in a woman's club in London on a February afternoon - an uncomfortable club, and a miserable afternoon...." (The Enchanted April, Elizabeth von Arnim)
17 maj 2013
Kommentar av Valter Isander
Jag har ibland läst tre, fyra kapitel innan boken kom igång. Det blir som en investering man gör. Men det finns en gräns. Jag har idag kortare till att kasta den i väggen.
17 maj 2013
Kommentar av Titti Bäckman
"Det var ett nöje att bränna. Det var särskilt roligt att se ting förintas, se dem svartna och förändras." Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
17 maj 2013
Kommentar av Karin Olofsson
I begynnelsen var kärret, gräftan - och Jussi. Högt bland Saarijärvis moar, ett episkt mästerverk med en inledning som sätter stämningen för hela romansviten. Äntligen stod prästen i prediksstolen. Gösta Berlings saga, en mening som tvingar en att läsa vidare.
17 maj 2013

I begynnelsen var kärret - och Jussi

Bok/böcker att älska av Linna!!

19 maj 2013
Skriv svar
Kommentar av Murat Turk
"Han föddes med ett leende" är den bästa öppningsraden
17 maj 2013
Kommentar av Caroline Eriksson
"Jag var sju år när jag beslöt mig för att döda min mamma. Men jag hann bli sjutton innan beslutet kunde verkställas." Busters Öron av Maria Ernestam
17 maj 2013
Kommentar av Lars Sundin
"Det började som en helt vanlig torsdag, med en kopp kaffe och ett helrör Johnny Walker." Lars Norén, minns inte titeln, fritt ur minnet. Tycker inledningen får en att dra på munnen och ger berättelsen en tydlig riktning.
17 maj 2013
Kommentar av Anders Åslund
"The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel." Har bara boken på engelska. Lätt en av de absolut bästa inledningsmeningarna som någonsin skrivits.
17 maj 2013
Kommentar av Anja Wikström
Jag tycker många är bra. Natalja Baranskajas En vecka som alla andra börjar: "Jag springer och springer och på trappavsatsen till andra våningen stöter jag ihop med Jakov Petrovitj. Han ber mig komma in i sitt rum och frågar hur arbetet går. Inte ett ord säger han om att jag är femton minuter försenad..." Utgiven i Moskva på 60-talet. Vem kan inte känna igen sig?
17 maj 2013
Kommentar av Mats Erikson
"Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu ej öppnat för allmänheten" och fortsättningen, där Strindberg beskriver hur solens strålar i gryningen belyser del efter del av Stockholm (Röda Rummet).
17 maj 2013
Kommentar av Annika Persson
In medias res, man kastas in i handlingen utan märkvärdigheter eller överraskningar, plats, tid, person.
17 maj 2013
Kommentar av Anders Peterson
"Jag väcktes den morgonen av att en påse med gula ärtor gick sönder ute i köket." Sturemordet av Stieg Trenter.
17 maj 2013
Kommentar av Anna Guttorp
Mina föräldrar var ömma och goda. Jag var en vanartig son. (Bombi Bitt och jag)
17 maj 2013
Kommentar av Anders Gillner
Om hur de rakade hade det i Skåne på Kung Harald Blåtands tid.
17 maj 2013
Kommentar av Ingrid Bergman
Nä jag brukar läsa på en stund tills ja inte orka, om inledn är konstig så kan boken som helhet vara bra ändå och tvärtom den kan visa sej så jobbig som inledn visade
17 maj 2013
Kommentar av Margareta Larsson
Han kom som ett yrväder en afton i april med ett höganäskrus i en svångrem om halsen. ( Hemsöborna). Klassiskt.
17 maj 2013
Kommentar av Eva Gardek
"Sir Walter Elliott till Kellynch Hall i Somersetshire var en man som aldrig för nöjes skull grep till någon annan bok än adelskalendern..." :) -Jane Austen, Övertalning.
17 maj 2013
Kommentar av Kina Widén
Scarlet O'Hara var inte vacker... Gone with the wind ❤️
17 maj 2013
Kommentar av Sten Rönnberg
I en Camus böcker beskrivs hur en man ägnade flera år av sitt liv att finna den bästa inledningen till sin stora roman. Då och då tyckte han sig ha funnit den bästa formuleringen för att dagen efter ändra sig och finna den mindre bra. Och så var det varje dag i många år.....
17 maj 2013
Kommentar av Pär Larsson
Min bok. "Lysdiod". Men den är inte utgiven än. Bättre inledning går inte att få :)
17 maj 2013
Kommentar av Henrik Johansson
Anständigt folk höll på att gå till sängs. (Samuel Beckett, Murphy)
17 maj 2013
litteraturmagazinet.fragar.inledning

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge

Lång kamp för rätt vård

Recension: Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri av Birgitta Aupeix

Triangeldrama i stallet

Recension: Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Vacker och varierande lyrik om utsatthet

Recension: Knivkastarens kvinna : berättelse av Kerstin Ekman

Tonårsångest skildrad med humor och finess

Recension: Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB