Vad betyder Astrid Lindgren för dig? - LitteraturMagazinet frågar läsarna

Vad betyder Astrid Lindgren för dig?

LitteraturMagazinet frågar läsarna

Vad betyder Astrid Lindgren för dig?

Osignerad kommentar

Hon är gammal och skrynklig

19 september 2017
Osignerad kommentar

En död gubbe

19 september 2017
Kommentar av zamira

en massa jag älskar lotta på bråkmaka gatan älska älska älskar den och om nu inte astrid skulle levt så skulle vi aldrig haft så bra böcker med fantasi i till barnen.

13 januari 2016
Osignerad kommentar

en massa jag älskar lotta på bråkmaka gatan älska älska älskar den och om nu inte astrid skulle levt så skulle vi aldrig haft så bra böcker med fantasi i till barnen.

13 januari 2016

Självklart har man växt upp med hennes böcker men det som har betytt och betyder mest för mig, nu när jag själv blivit förälder till 3 söner är hennes citat "ge barn kärlek, mer kärlek och ännu mera kärlek och folkvettet kommer av sig själv" Den meningen har betytt allt i min uppfostran av mina egna barn!

27 maj 2013

När jag för mer än trettio år sedan invandrade till Sverige var Astrids Lindgrens produktion min väg till svenska språket. Jag blev helt fascinerad av alla barnkaraktär hon skapade så jag kunde inte låta bli att läsa. Ändå var jag vuxen då, 26 år gammal. Nu har jag barnbarn och läser Nils Karlsson Pysslingen och Kajsa Kavat åt min dotterdotter

26 maj 2013

Hon är en stor inspirationskälla, både hennes böcker som visar nya kvalitéer för varje läsning och hur hon var som person. Att lyckas skriva så många olika sorters böcker och att ta barn på så stort allvar tyder på en otrolig kunskap och ett stort klokt hjärta.

22 maj 2013
Kommentar av Maria

Astrid Lindgren var min stora favorit,både Nils Karlsson pyssling ,Pippi och bröderna Lejonhjärta kunde jag med stort nöje läsa även som vuxen! Jag kan fortfarande gapskratta åt alla tokiga uttryck här och där!

Astrid Lindgrens värld blir verklig när man läser hennes böcker.

Jag är och förblir en Stor fan av Astrid!

22 april 2013
Kommentar av Mia

Hon hör ihop med min uppväxt. Det är så kul att se att hennes figurer älskas av generationer av barn. Min son är n tio, men när han var yngre skrattade han så han kiknade åt exempelvis Pippis och Emils alla galna upptåg. Både böckerna och filmerna håller fortfarande måttet. Min kompis berättade häromdagen att hennes barn, 4 och 5 år hade fått varsin film i julklapp av mormor. en var Star Wars och den andra var Pippi på de sju haven. När barnen var sjuka hängde de i soffan och tittade på båda filmerna. När båda filmerna var avklarade ville barnen att hon skulle sätta igång den ena igen. Hon tog för givet att det var Star Wars de ville se men reaktionen blev: "Nej inte den, den andra"!

Jag har hört liknande reaktioner från andra barn också, även min son. AStrids berättelser står sig gott i kokurrensen!

28 mars 2013
Kommentar av betsy

Två pojkars första riktiga läsupplevelse. Köpt CD:n där Astrid läser Bröderna Lejonhjärta. 6 timmars bilresa på till sommarlandet, skiva efter skiva. Tyst i bilen, ingen sade något! Ingen ville kliva ur när vi var framme, bara lyssna vidare. Senare på kvällen låg boken på den ena pojkens säng. Sedan såg vi inte mycket av honom de närmaste dagarna. Samma historia ett år senare med den andre pojken. Denna var deras första riktigt stora läsupplevelse. Tack Astrid!

27 mars 2013
Kommentar av Sara

Astrid Lindgren formade min barndom. Jag var ett ganska ensamt barn och hennes figurer blev mina vänner. Jag följde med på äventyr och satt vid lägereldar, lärde mig massor av bus med Madicken. Fortfarande känner jag tröst i att det finns ett ställe som Nangijala där min pappa kunde åka. Hennes sagor bevisar att även om man har det svårt så behöver det inte vara det alltid. När det varit tungt för länge så kommer en ande och tar en till den gröna ön där man får det bra. Det kommer ett slut så våga vänta. som vuxen jobbar jag ibland som barntrubadur och klär ut mig till Pippi. Fantastisk kvinna som lät mig vara jag och tänka som jag gjorde. Tack

27 mars 2013
Osignerad kommentar

Hon betyder oerhört mycket. Pippi Långstrump var den första bok jag läste själv, sedan bara fortsatte det. Mio, min Mio är oförglömlig, läste den i smyg mitt i natten en gång när jag var sjuk. både spännande och mysigt på samma gång. Astrid Lindgren och hennes böcker betydde också mycket för mitt yrkesval - barnbibliotekarie.

26 mars 2013
Kommentar av Carina Ågren

Jag kommer aldrig glömma när jag lärde mig läsa. Hur jag tragglade med bokstäver, ljudade och slutligen lyckades läsa en hel mening. Det var en glädje som jag burit med mig hela mitt liv. När jag lärt mig läsa meningar läste jag min allra första "riktiga" bok som jag lånade på biblioteket. "Pippi Långstrump". En tjock bok men i ganska litet format. Vilken bok! Vilken känsla att kunna läsa hela denna bok själv. Efter det har Pippi och Astrid Lindgren varit som en snäll fe som givit mig mitt största intresse och glädjeämne - att läsa och att skriva.

26 mars 2013
Kommentar av Monica Kullenberg

"När solen skiner å det regnar, då dansar alla guds små änglar", från Madicken som jag fick i 10-årsåldern när den kom ut, och som jag älskar fortfarande. Så mycket klokskap om vänskap m.m som Astrid skrivit! Citatet ovan dyker alltid upp i mitt huvud, när solen skiner och det regnar. =)

25 mars 2013
Kommentar av Ernst Schreiber

Jag läste några, min mor läste nästan alla hennes böcker.

25 mars 2013
Kommentar av Kersti Kollberg

Ojojoj, hon blev min barndoms referenspunkt för upplevelsen av framför allt sommaren. Mycket av det jag upplevde jämförde jag med framför allt Bullerbybarnens liv (jag är född i mitten på 40-talet). Kajsa Kavat, Pippi förstås och senare Mio blev det också. Och som vuxen och mamma: Emil, Madicken, Ronja och Bröderna Lejonhjärta. Hon gav oss en så rik bild av barndomen.

25 mars 2013
Kommentar av Tomas Söderbäck
Ser framför mig hur hon spelas av Meryl Streep. ^^
26 mars 2013
Kommentar av Lillemor Tjörnelund
Och varför fick hon aldrig det?
26 mars 2013
Kommentar av Amie Beverloo
Världens bästa sagotant ♥ en helt fantastisk kvinna! Hon förtjänade att få Nobelpriset!
26 mars 2013
Kommentar av Kent Bergman
Fantastisk kvinna men Sverige gjorde henne illa med Pomeripossaskatten
26 mars 2013
Kommentar av Pia Hellgren
De idylliska landet som man drömmde att det skulle vara
26 mars 2013
Kommentar av Britt-Marie Magnusson
Barndom, läsa, civilkurage, Lotta och mycket, mycket mer ...
26 mars 2013
Kommentar av Marie Yderland
så mycket !
26 mars 2013
Kommentar av Lena Kerstin Birgitta Henriks
då blir Eva glad
26 mars 2013
Kommentar av Karin Hyltén
Att min dialekt var något som hade med barn och trygghet att göra....
26 mars 2013
Kommentar av Astrid Carlson
Astrid Lindgren tillhör absolut den litterära världsklassen! För mig har hennes böcker generellt inneburit sinnebilden av medmänsklighet, ömhet, värme men också starka känslor och konflikter. Hennes böcker har hjälpt många barn och vuxna att fundera kring döden på ett innerligt sätt! Hon greppar växandet med en stor innerlighet. Hennes sätt att värna om naturen finns ständigt med! Det är mycket tragiskt att hon aldrig fick Nobelpriset i litteratur! Det borde åtminstone delas ut postumt! Vilken enormt begåvad författare hon var!
26 mars 2013
Kommentar av Mia

Håller med dig Astrid! Det är inte bara tragiskt att hon inte fick *Nobelrpiset, det är skandal!

26 mars 2013
Skriv svar
Kommentar av Åsa Church
Genom hennes berättelser upplever jag den barndom jag velat ha.❤
26 mars 2013
Kommentar av Kersti Eriksson
ja det finns många blandade känslor men hon är en tolk för barns känslor i den tid som hon beskriver och att beskriva stora känslor på ett enkelt sätt
26 mars 2013
Kommentar av Anders Almqvist
När griseknoen blir på korken är rätt kul.
26 mars 2013
Kommentar av Angela Patel
Hon är en ikon!
26 mars 2013
Kommentar av Clas Roslund
Absolut ingenting.
26 mars 2013
Kommentar av Kerstin Hagman
Så trevligt, den hyllningen är hon värd!
26 mars 2013
Kommentar av Lena Winqvist
Hon är för mig sinnebilden av lycklig barndom, fina värderingar och ett vackert Sverige! Hon har präglat min barndom, min syn på barndom och mina barns barndom . Dessutom är många av hennes böcker som historielektioner om hur det var under tidigt 1900-tal!!
26 mars 2013
Kommentar av Niklas Daver
Fantasi och berättarglädje, med en stor mix av värme och kärlek! Hon har gett mig och många med mig en rikare livsupplevelse!!!
26 mars 2013
Kommentar av Peter Bergman
Det var genom Bröderna Lejonhjärta som jag mötte litterär fantasy för första gången :)
26 mars 2013
Kommentar av Stefan Herdell
Karlsson.
26 mars 2013
Kommentar av Julia Kramar Hammarlund
Trots att jag var vuxen när jag kom till Sverige, blev min första bok jag läst på svenska"Pippi Långstrump". Så uppfriskande o upplyftande, rolig o inspirerande.
26 mars 2013
Kommentar av Jimmy Schatél
Härligt! Hon var ju den bästa när det kommer till barnböcker,Skamligt nog fick hon dessvärre aldrig nobelpriset!
26 mars 2013
Kommentar av Miramis

Vad trött jag är på denna slentrianåsikt, ingen barnboksförfattare har någonsin fått nobelpriset! Jag uppskattar Astrid som alla andra, men jämför man henne med de flesta pristagare av Astrid Lindgren-priset så står sig Astrids egna böcker ganska slätt.

25 mars 2013
Kommentar av Mia

Nä,ingen barnboksförfattare har hittills fått Nobelpriset men någon ska ju vara den första och vem hade passat bättre än vår alldeles egna unika fanstastiska Astrid? Vad menar du förresten med slentrianåsikt?

26 mars 2013
Skriv svar
Kommentar av Ildikó Morvai
har bara en önskan, please, låt inte Maria Montazami spela Astrid!
26 mars 2013
Kommentar av Ann-Margret Fyhr
Mycket
26 mars 2013
Kommentar av Inger Walldén
Hon var alltid sig själv i alla sammanhang, antingen det gällde presidentmöten, journalister eller barn!
26 mars 2013
Kommentar av Anna Öhman
Lotta i Bråkmakargatan - mitt alter ego i barndomen:)
26 mars 2013
Kommentar av Charlotta Törnvall Holm
En syn på barn, djur och natur som alla borde leva efter!! Hon var även en väldigt modig och stark person som alltid visade sina åsikter även när det var kontroversiellt.
26 mars 2013
Kommentar av Alexander Sanchez
Det finns ju en koppling med Palme och t-byrån och Lindgren som jag antar tas upp i filmen.
26 mars 2013
Kommentar av Marie Ryberg Jonsson
Mycket!
26 mars 2013
Kommentar av Ingela Glansholm
Det finns en bild på min mor med två små barn (min bror och mig), ett på var sida, så nära man kan komma. Astrid Lindgren var säkert med där! Närhet, värme, trygghet, kärlek, barndom betyder Astrid Lindgren för mig
26 mars 2013
Kommentar av Helle Kikerpuu
"man ska leva livet så att man blir vän med döden, tror jag.. tra la la la". Astrid Lindgren är min måttstock.
26 mars 2013
Kommentar av Curt Dahl
Inte ett pillevitt. Jag å mina barn hölls med andra doningar i sagolandet...
26 mars 2013
Kommentar av Anna Perbrand
Astrids böcker står speciellt i min bokhylla,Berättelserna gjorde mej Stark...
26 mars 2013
Kommentar av Jeanette Nettan Andersson
Min barndom, och det var hon som gjorde mej till bokmal redan som liten. Och så döpte jag min katt efter henne. :-)
26 mars 2013
Kommentar av Gunnel Almqvist
Allt!! :-) <3
26 mars 2013
Kommentar av Jesper Isaksson
Att om alla vore som Jonatan skulle det inte finnas någon ondska.
26 mars 2013
Kommentar av Johan Samuelsson
En stor del av min barndom..
26 mars 2013
Kommentar av Rita Vaker Akech
Sveriges Gandhi <3
26 mars 2013
Kommentar av Petra Grönlund
Allt!
26 mars 2013
Kommentar av Lena Johansson
småbarnskvarten
26 mars 2013
litteraturmagazinet.fragar.comments

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Från förälskelse till förtryck

Recension: Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner

Magisk läsning om en gåtfull verklighet

Recension: Labyrint – vägen in av Karin Pasche

Tragisk intrig i godmodig inramning

Recension: De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Negligerat skrå i hemmets lugna vrå

Recension: Vaggvisa av Leila Slimani

Kerstin Ekman i sitt livs högform

Recension: Gubbas hage av Kerstin Ekman

Historien i en fascinerande trollspegel

Recension: Rövarna i Skuleskogen. av Kerstin Ekman

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Recension: Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Fransk skärva i snygg förpackning

Recension: För fåglarna dör av Frédéric Dard

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB