Vilka böcker har du drömt dig kvar i efter att den tagit slut? - LitteraturMagazinet frågar läsarna

LitteraturMagazinet frågar läsarna

Vilka böcker har du drömt dig kvar i efter att den tagit slut?

Alltings början av Karolina Ramqvist

23 maj 2013
Kommentar av Linda C Hansson

Igelkottens elegans av Muriel Barbery

29 april 2013
Kommentar av Ethel

Ciderhusreglerna av John Irving.

28 april 2013
Kommentar av Katarina J Tärnell

När vi läser böcker på förskolan tycker barnen om att fantisera om vem man vill vara i boken och varför. Ett vanligt återkommande fenomen.

17 mars 2013
Osignerad kommentar

Rachel Fielding i Lucy Dillons Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Vet inte varför denna bok berört mig så starkt. Kanske för att jag är anglofil och älskar England. Hade beställt den via min bokklubb och minns att jag fick den på en fredag. Jag sträckläste den och tisdagen i veckan därpå hade jag läst den tre gånger...

13 mars 2013
Kommentar av Ökenrebellen

I min ungdom konsumerade jag en hel del Sci-Fi, och Frank Herbert's "Dune" fascinerade alltid.. Har dock aldrig försökt mig på att åka ner till Sahara och uppmana beduinerna till revolt mot överheten.. Det känns lite som om det finns andra som pysslar med dom bitarna...

13 mars 2013
Kommentar av Annika E O

Jag var inspirerad av Anne på Grönkulla som tonåring men fortfarande skriver jag långa poetiska miljöskildringar. En gång träffade jag en kvinna som varit på Prince Edward Island, Annes hemtrakt som jag länge velat besöka.

- Men det ser ju precis ut som Mörkö, där du bor sa hon. Så jag är nöjd med min lilla svenska cottage på Dark Island.

13 mars 2013
Osignerad kommentar

Jag diagnostiserat mig själv som "pionjärromantiker" och önskade hett att få vara Laura Ingalls när jag växte upp. Anammade så småningom modet med mormorskängor och långa svepande kjolar. Men Leon Uris "Exodus" fick mig att resa till Israel och jobbar som volontär på en kibbutz som 19åring. Skolkade dessutom från skolan i två dagar för att läsa ut boken!

13 mars 2013
Kommentar av Ulrika Lund

Jag hade aldirg ens tänkt tanken på att "vara i en bok" innan jag läste den här artikeln!

Nu när jag har tänkt på det i ett par timmar så väljer jag nog Anita Blake i Laurell K. Hamiltons Paranormal Romance-serie om hittills 21 böcker. Anita är stentuff, jagar övernaturliga varelser som begått brott (mest vampyrer) och jobbar även som necromancer, alltså en som väcker de döda. Dessutom har hon ett aktivt och häslosamt sexliv... ;-)

Detta betyder inte att Anita Blake-böckerna är mina favoritböcker, bara att jag skulle kunna tänka mig att leva i den världen och vara just Anita.

Trots att jag älskar tex Mary Stewarts Merlin-böcker så skulle det vara en ren mardröm att leva i dem...

13 mars 2013
Kommentar av Per Kjellqvist

Jag har i alla år haft planer på att, som Henry David Thoreau, bege mig ut i skogen och bygga en liten stuga. Tanken är att jag sedan ska dra mig tillbaka dit, sitta där i min ensamhet och skriva. Jag är nu 73 år och än har jag inte gett upp.

13 mars 2013
Kommentar av Elisabet Eriksson

Mina barn och barnbarn och barn på dagis....

De har velat höra: Historien om NÅGON, allra helst!

13 mars 2013
Kommentar av Bokhandlerska

När jag hade läst ut "Tärningsspelaren" var en av mina bästa killkompisar på väg hem till mig på middag. Jag slog tärning. Jämna siffror så skulle jag totalt ignorera honom när han kom, ojämna siffror så skulle jag förföra honom.

Han blev lite förbannad när han senare fick veta anledningen till att vi legat med varandra. Men han hade ju själv läst boken så han förstod ändå :-)

Ske tärningens vilja!

13 mars 2013
Kommentar av Anja Wikström
Jag uppfattade dem som starka och modiga.
16 april 2013
Kommentar av Anja Wikström
De som jag tycker att jag kommit nära just då jag läste dem är Kulla-Gulla, Ellen i Maria Gripes Ellendellen och Elaine (hette hon så?) i Kattöga.
16 april 2013
Kommentar av Apan Satt i Granen
I Sagan om Isfolket finns det en underbar karaktär vid namn Sol. Hon är en vild häxa, med stark integritet som gör lite som hon vill, när hon vill. Henne inspirerades jag av i tidig tonår. Hon var en bra förebild.
16 april 2013
Kommentar av Richard Thörn
Det är länge sedan jag läste den; men jag har sedan dess närt bilden och drömmen av att få sitta på ett litet inrökt kontor med travar av böcker överallt, en liten konjak i handen och filosofera, spekulera och tänka stort likt Casaubon och Belbo i Ecos Foucalts pendel. Den tillhörande träffsäkerheten i spekulerandet och dess efterföljder klarar jag mig utan dock...
16 april 2013
Kommentar av Petra Oltersdorf-Hupke
för mig , som tysk, var det Karl May, först böcker om Winetou och sedan de som händer i Arab Länderna " genom det vilda Kurdistan", " Karawanen" . senare i 20års ålder blev det Avalon från Marion Zimmer Bradley, den har jag läst flera gånger . idéen att kanske på en tidigare tid kvinnor hade en annan ställning in samhället har fascinerad mig och präglad min feministiskt inställning.
16 april 2013
Kommentar av Missy Smith
Vi gjorde ett sockdricksträd i vår trädgård... Med riktig sockerdricka i:.)
16 april 2013
Kommentar av Malin Beskow
Anne på Grönkulla, Pippi Långstrump (träden m läsk), Narnia, Cloud Atlas av David Mitchell och Emotionally Weird av Kate Atkinson mfl.
16 april 2013
Kommentar av Anna Backlund
Enda gngen jag minns att jag fick skäll i lågstadiet var när jag la rivna morötter i håret för att se ut mer som Pippi Långstrump.
16 april 2013
Kommentar av Karin BRomö
Läst många gånger. För barnen.
16 april 2013
Kommentar av Viktor Säfström
"så kan det gå..." eller 42 säger jag ibland för att se om någon läst två av mina favoriter.
16 april 2013
Kommentar av Gunlög Raihle
Historien om Någon en underbar bok för 3-5 åringar
16 april 2013
Kommentar av Klara Klorofyll
Den allvarsamma leken...
16 april 2013
Kommentar av Ann Hagman
Harriet Spion i ungdomsboken med med samma namn av Louise Fitzhugh.
16 april 2013
Kommentar av Cecilia Nilsson
En del skriver om barnböcker: "Jag gör dig frisk, sa lilla Björn"! Underbar!
16 april 2013
Kommentar av Pelle Johansson
Jag tror fortfarande att jag heter Jack.Men jag heter pelle.
16 april 2013
Osignerad kommentar

Du är rolig, du..

13 mars 2013
Skriv svar
Kommentar av Åke Backman
Conan Doyles "Sherlock Holmes" fascinerades jag av som barn och även än idag som vuxen.Tänk att kunna läsa av okända människors utseende och beteende och därigenom direkt veta(inte gissa) vad de hade för yrke, härkomst m.m. Eller lärdomen novellen "Silverbläsen" att man inte alltid behòver dra slutsatser av det man ser utan också av vad man inte ser.Varför skällde inte hunden!
16 april 2013
Kommentar av Malin Strömberg
Jag har lekt att jag är Anne Shirley Laura Ingalls kulla-Gulla Cherry Ames Kitty Drew Emelie Byrd Starr m fl m fl,, ibland i vuxen ålder återfaller jag i Pollyannbeteende. Vara-glad-leken. Hilfe!!
16 april 2013
Kommentar av Susanne Nilsson
Jag älskar denna bok och har läst den för alla mina fyra barn ett antal gånger:)
16 april 2013
Kommentar av Birgitta Olson Hultgren
Jag är 50-talist och min mamma läste "Historien om någon" för mig, sen har jag läst den för mina barn och för barnen i förskolan där jag jobbar. Nu är jag mormor och tänker läsa den för mitt barnbarn. Har upplevt att de flesta barn tycker om den boken.
16 april 2013
Kommentar av Catrine Lahovary
Lustigt, jag har precis köpt den i dag! Helt underbar och jag minns den från min barndom! Catrine Lahovary
16 april 2013
Kommentar av Ylva Tingström
Svarta hingstens "ägare" eller Anne på Grönkulla såklart!
16 april 2013
Kommentar av Estelle Domeij
Pappa Pellerins Dotter!!!
16 april 2013
Kommentar av Maud Samuelsson
Böckerna om pollyanna har varit en livslång hatkärlek...
16 april 2013
Kommentar av Majlis Granström
Histrorien om någon fanns i min bardom vid 50-talets början och nu är den ute i nytryck för dagens barn. Tyder på att den når barnen.
16 april 2013
Kommentar av Åsa Haglund
Spännande uppslag och diskussions-tråd!! Haha, jag verkligen avskydde historien om Någon som barn. Den var otäck och tråkig samtidigt, helt ödsligt tom på människor och död i känslan liksom, usch. Blev varje gång nedstämd och besviken, var fanns alla människor? Jag ogillade också alla muminhistorierna. Men Narniaböckerna och Robinson Kruse funkade däremot bra lite senare, och fick konstruktiv fart på min fantasivärld, likaså innan dess Barbapapas fantastiska värld av möjligheter och professor Baltasar(tecknad filmserie), liksom nu på senare tid den spännande HarryPotter, Sagan om ringen och sist men inte minst genom hela uppväxten karaktärerna KajsaKavat och PippiLångstrump som kanske halvt omedvetet format vissa värderingar hos mig, tror jag.
16 april 2013
Kommentar av Ulrika Lund
Jag hade aldirg ens tänkt tanken på att "vara i en bok" innan jag läste den här artikeln! Nu när jag har tänkt på det i ett par timmar så väljer jag nog Anita Blake i Laurell K. Hamiltons Paranormal Romance-serie om hittills 21 böcker. Anita är stentuff, jagar övernaturliga varelser som begått brott (mest vampyrer) och jobbar även som necromancer, alltså en som väcker de döda. Dessutom har hon ett aktivt och häslosamt sexliv... ;-) Detta betyder inte att Anita Blake-böckerna är mina favoritböcker, bara att jag skulle kunna tänka mig att leva i den världen och vara just Anita. Trots att jag älskar tex Mary Stewarts Merlin-böcker så skulle det vara en ren mardröm att leva i dem...
16 april 2013
Kommentar av Gunvor Lönn
Ja! Både jag och mina barn ÄLSKADE den. Den lästes om och om igen... Har spart den,men tyvärr har jag ännu inte fått några barnbarn att läsa den för.
16 april 2013
Kommentar av Britt Persson
Samma här Mariann, både barn och barnbarn har älskat att höra Historien om Någon gång på gång! Vad är det som fascinerar så, i den enkla lilla berättelsen, tror ni?
16 april 2013
Kommentar av Mariann Wikman
Historien om någon har jag läst för mina barn och nu för mina barnbarn.
16 april 2013
Kommentar av Eva Gardek
Ganska många böcker och ständigt nya :) Men mest av alla, fortfarande har inget slagit Narniaböckerna :)
16 april 2013
Kommentar av Catharina Isaksson
Underbart barndomsminne.
16 april 2013
Kommentar av Sanna Agnewald
Mycket "clockwoork orange" blandat med " brott&straff" :O senare lady chatterleys....hmm;)
16 april 2013
Kommentar av Elisabet Eriksson
Barn, barnbarn och barn på dagis har HELST velat höra: Historien om NÅGON....
16 april 2013
Kommentar av David Olsson
lärde mig stora delar av "nadsat"ordlistan i "a clockwork orange".
16 april 2013
Kommentar av Maria Falk
Vi lekte Barna Hedenhös när jag var liten, mycket spännande och fantasikittlande! Ingen av oss var så förtjust i att vara hästen Hårfagre dock..nån var ju tvungen att vara det tyckte vi. :)
16 april 2013
Kommentar av Jonas Birgersson
CJ Tomas, "they don't have a good bathroom to do cocaine in" funkar alldeles utmärkt när man återvänder från toaletten på finare restauranger. När jag var liten lekte vi Jurassic Park. Boken var våldsammare, därför lekte vi boken.
16 april 2013
Kommentar av Linda Alette Andersen
Många av de kvinnliga karaktärerna i Jane Austens klassiker liksom Kulla-Gulla när jag var liten till Anne of Greengables när jag blev äldre. Sedan älskar jag många afro-amerikanska böcker som "Their Eyes Were Watching God" av Nora Zeale Hurston och "Beloved" av Toni Morrisson... Listan blir visst bara längre och längre... Kanske jag inte låtsas vara dem men lever mig in i dem. Skrev uppsats i engelska om Bridget Jones's diary som en saga för moderna kvinnor...
16 april 2013
Kommentar av Banu Aydin
Var 18 år och läste Barabas, höll ett tal om det i klassen. Ännu idag är jag sökare och "väntar på" Barabas som ska visa vägen.=)
16 april 2013
Kommentar av Katarina Wikholm
Jag har the dragon's fang på min vigselring
16 april 2013
Kommentar av Cxrl Jxcob Tomxs Bxhlin
I yuppiemiljöer citerar jag gärna American Psycho. Tyst för mig själv, viskande till någon införstådd eller, ibland, bara rakt ut till någon ovetande stackare.
16 april 2013
Kommentar av Helene Johansson
Jag var Nany Drew i hemlighet, tur att inte min fröken hittade pistolen som jag hade i skolväskan varje dag :)
16 april 2013
Kommentar av Nina Andersson
Jag strök längs husväggarna och utvecklade en febrig paranoia som höll i sig i veckor efter att jag läst Brott och straff. Fortfarande 15 år senare kan Raskolinkov drabba mig.
16 april 2013
Kommentar av Kina Widén
Scarlet O'Hara i smyg ;-)
16 april 2013
Kommentar av Maria Bergenlind
.... Bra :-)
16 april 2013
Kommentar av Matilda Hulda Lindberg
Väntar fortfarande på brevet från hogwarts, tanken på att det inte finns är lite för hemsk för att acceptera!
16 april 2013
Kommentar av Viola Kondracki

Naturligtvis finns Hogwarts! ;)

13 mars 2013
Osignerad kommentar

Jag identifierade mig med George/Georgina i femböckerna. Alla spännande utflykter, matsäck med engelska pajer m.m. Och jakten på bovar som stal vetenskapsmännen hemliga papper - det var härliga tider.

13 mars 2013
Skriv svar
litteraturmagazinet.article_163561.comments

Anmäl textfel

 Relaterat 

Erika Wallman

Böckerna vi vill leva och karaktärerna vi låtsas vara

Har du läst "Historien om någon"? Åke Löfgrens barnbok om Någon som har rullat ut en lång röd tråd över hela huset och orsakat allmän förödelse längs vägen är en charmiga klassiker. Inte fullt så charmigt är det att komma hem en ovanligt tung vintereftermiddag och upptäcka att Någon gjort så i mitt hem. Fyra rum och två våningar räckte garnet till.

Jag är naturligtvis inte galenpanna nog att tro att min katt läst ovannämnda bok, men eftersom tilltaget fick mig att associera till en bok så började jag också fundera. Vilka är böckerna vi vill leva och karaktärerna vi tar efter?

Läs mer ...

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Om mänskliga relationer och onda handlingar

Recension: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge

Lång kamp för rätt vård

Recension: Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri av Birgitta Aupeix

Triangeldrama i stallet

Recension: Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Vacker och varierande lyrik om utsatthet

Recension: Knivkastarens kvinna : berättelse av Kerstin Ekman

Tonårsångest skildrad med humor och finess

Recension: Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo

Att kunna hålla smärtan stången

Recension: Åtel av Jörgen Lind
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB