Recension av Dränkt, Frida Andersson Johansson: Den rationella nutiden möter naturens nyckfulla väsen - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Dränkt, Frida Andersson Johansson

Den rationella nutiden möter naturens nyckfulla väsen

Man kan läsa ”Dränkt” som en kritik mot samtidens hets efter det perfekta livet vad gäller karriär, hälsa, kärlek och självförverkligande"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Dränkt
Författar-
presentation:
Frida Andersson Johansson

Ännu en svensk skräckförfattare har släppt sin debutroman. I Frida Andersson Johanssons ”Dränkt” blandas nutida vardagsrealism med gammal folktro och skräckromantik. Berättelsen griper långsamt tag i läsaren på samma subtila sätt som Näcken lurar sina offer med vackert fiolspel.

Just myterna om Näcken och Bäckahästen är en del av inspirationen till denna roman där huvudpersonen Unn dras in i märkliga händelser. Det börjar med att hon ser sin granne ihop med en kvinna som samma natt rapporteras som saknad hos Missing People. Något motvilligt dras hon till denna granne som spelar vacker musik och har både attraktiva och skrämmande drag.

Första intrycket av romanen är att det är upptakten på en ganska banal berättelse om kvinnan som dras till den mystiske, mörka, snygge främlingen. Unn lever singelliv ihop med vännen Jessika och satsar på att få hand om ett stort projekt på jobbet. Till en början är intresset för hennes liv ganska ljumt och jag lägger undan boken efter dryga 50 sidor. Som tur är bestämmer jag mig för att ta upp den igen, för detta är en bok där läsupplevelsen blir allt starkare.

Även Unn förändras under berättelsens gång, exakt hur ska inte avslöjas här, men det blir snart tydligare att hennes barndom och relationen till mamman får betydelse för det som hon är med om. När hon upplever oförklarliga saker och drabbas av hallucinationer och minnesluckor är hon rädd att bli som sin mor, som i sin psykiska sjukdom tror sig kunna kommunicera med andar. Rädslan att tappa kontrollen över sig själv hämmar henne, oavsett om det handlar om dragningen till grannen eller risken att falla in i moderns galenskaper.

Författaren låter den upplysta och rationella nutiden möta naturens nyckfulla väsen på ett sätt som påminner om romantikens litteratur. Unn försöker hitta logiska förklaringar till det oförklarliga som hon är med om, samtidigt som hon gärna tar del av övernaturlig populärlitteratur. Hon går i terapi hos en psykolog för att undersöka vad i hennes person eller historia som framkallar hallucinationerna, samtidigt som hon går till bibliotek och tar reda på mer om myten om Näcken.

Man kan läsa ”Dränkt” som en kritik mot samtidens hets efter det perfekta livet vad gäller karriär, hälsa, kärlek och självförverkligande. På ganska traditionellt vis använder Frida Andersson Johansson skräckgenren för att säga något om samtiden. Men det finns också något originellt i hennes berättande, det visar sig inte minst när hon omformar gamla skrämmande motiv till sina egna.

Profil: Henrik Elstad

Mottagen: 18 mars 2015

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB