Recension av Norrsken, Frida Skybäck: Kärleksroman som får slagsida av för mycket ångest - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Norrsken, Frida Skybäck

Kärleksroman som får slagsida av för mycket ångest

Som läsare förstår jag syftet, men till slut känner jag att det helt enkelt blir för mycket"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Bok-
presentation:
Norrsken
Författar-
presentation:
Frida Skybäck
CD-skiva
Beställningsvara, 343 kr
Pocket
Beställningsvara, 73 kr

Frida Skybäck tecknar en intressant bild av det inskränkta liv kvinnor i överklassen levde på 1800-talet – men ångesten hos huvudkaraktären blir till slut överväldigande. Kanske blir helthetsintrycket bättre när nästa del i serien kommer?

Författaren Frida Skybäck skriver kärleksromaner som utspelar sig i historiska miljöer. Hon debuterade 2011 med ”Charlotte Hassel”. ”Norrsken” är hennes tredje roman och utspelar sig i 1840-talets Skåne. Den är den första delen i en serie där läsaren får följa Cecilia Stiernfors, herrgårdsfröken, och hennes två systrar Elisabeth och Amelie.

Unga Cecilia ska giftas bort så fort som möjligt, det har hennes föräldrar bestämt. De vill inte ha henne kvar på gården efter hennes tid på en flickskola Schweiz och anser att situationen håller på att bli ohållbar. Ceclila har förändrats under sin frånvaro och blivit skygg och tillbakadragen. När en affärsbekant till hennes far, den franske adelsmannen Jacques Rousseau, dyker upp så är han den perfekta kandidaten enligt föräldrarna. Men Cecilia längtar fortfarande efter Ludvig, hennes stora ungdomskärlek, och sörjer att han plötsligt lämnade henne. Äktenskapet med Jacques låter inte lockande, men hennes åsikt räknas inte.

Det är en intressant bild Frida Skybäck tecknar av det inskränkta liv kvinnor i överklassen levde under 1800-talets tidigare hälft. Begränsningen i att inte styra över sitt eget liv, vare sig det gällde ekonomi eller äktenskap. Ramarna för uppförande var både strikta och väl påpassade och beskrivs målande. Alla skall veta sin plats och Gud nåde den som råkar vara född i fel klass eller som har egna åsikter om hur livet ska levas.

Porträttet av huvudpersonen Cecilia är fint tecknat och Skybäck har lyckats med att lyfta fram hennes ångest över hur livet utvecklas sig. Det är en sympatisk karaktär som förtvivlat försöker göra hela världen till lags, trots att hon inte alls vill, och kämpar med panikångestattacker och bristande framtidstro. Hon känns trovärdig och väcker läsarens sympati. Dock är flera av de andra karaktärerna ganska bleka i sitt framträdande i jämförelse med Cecilia, då handlingen kretsar mest kring henne. Det gör att hennes ångest efter ett tag blir väldigt överväldigande och till slut direkt betungande. Som läsare förstår jag syftet, men till slut känner jag att det helt enkelt blir för mycket.

Trots det så känner jag att jag är nyfiken på både Cecilia och henne systrars framtid. Jag kan tänka mig att ”Norrsken” kommer mer till sin rätt som del i en större helhet och hoppas att det övergripande pusslet bidrar till ett klarare helhetsintryck.

Profil: Emma Kreü

Mottagen: 17 september 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Norrsken

av Frida Skybäck
Norrsken är första delen i en ny serie historiska kärleksromaner ...

Den vita frun

av Frida Skybäck
”Den vita frun” är Frida Skybäck andra roman och utkom 2012. Boken är en svensk romantisk roman som utspelar sig i slottsmiljö i Skåne.

Charlotte Hassel

av Frida Skybäck
Charlotte Hassel är sexton år och hemligt förlovad med sin stora ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB