Recension av Lincoln i bardo, George Saunders: Originell dödsdans - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Lincoln i bardo, George Saunders

Originell dödsdans

Talarpinnen vandrar mellan historiska ögonvittnen och fiktiva döda röster på kyrkogården"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Lincoln i bardo
Författar-
presentation:
George Saunders

Abraham Lincolns son Willie dör mitt under brinnande inbördeskrig och Abraham är förtvivlad. En kör av röster omsvärmar honom under Willies sista timmar i livet och hans första som nydöd.

Bardo är en buddistisk term för gränsland, och fastän Willie dött i tyfus är han i Geore Saunders roman ändå inte riktigt borta. Istället klamrar han sig kvar vid kyrkogården tillsammans med andra spöken som på grund av en och annan oförrätt eller ouppklarad affär inte kunnat - eller velat - släppa taget om livet.

Willie möter de tre vännerna Hans Vollman, Roger Bevins och Everly Thomas. Vollman träffades illa av en bjälke innan han hann uppleva den äktenskapliga sängen med sin vackra unga fru, Bevins som var homosexuell skar sönder sina handleder och pastor Thomas trädde en gång in genom pärleporten med flydde tillbaka. 

"Lincoln i bardo" skiljer sig från de flesta andra romaner. George Saunders har skalat bort det mesta som kännetecknar skönlitteratur och boken består enbart av dialoger och citat. Vid en snabb genombläddring ser det nästan ut som ett teatermanus. Talarpinnen vandrar mellan historiska ögonvittnen och fiktiva döda röster på kyrkogården. Det kollektiva berättandet bildar en rent fantastisk kör av gräl och käbbel, ältande, skvaller och samtal. Ibland harmoni, men oftast en strukturerad kakofoni. Inte ens de historiska källorna är eniga i beskrivningen av familjen Lincoln och deras liv i Vita huset. 

På kyrkogården trängs det triviala med det eteriska. Vollman, Bevins och Thomas förnekar döden, de betraktar sig inte som döda och de har inga planer på att dö. De bekräftar oavlåtligen varandras existens och idén om att kistorna bara är sjuklådor, högst tillfälliga förvaringsplatser för deras... hm, sjukskepnader innan de kommer återträda ett... tja, mindre sjukt tillstånd. Tonen är ibland lekfull, men mellan raderna väcks frågor kring existensens villkor. Där finns ett allvar, och den påtagliga sorgen över Willies öde ligger som en mjuk filt över hela boken. 

Abraham Lincoln själv, presidenten, den levande mannen som återvänder till kyrkogården på natten efter begravningen, förefaller som mest flyktig av alla. Ständigt betraktad och kommenterad. Ett gängligt och förgängligt objekt som bär huvudrollen utan några egna repliker, till synes omedveten om pjäsen han deltar i. "Lincoln i bardo" må berättas av röster som för längesen tystnat, men det är ett nydanande verk.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 22 maj 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning - andra språk

Tenth of December (eng)

av George Saunders
With an introduction from the New York Times by Joel Lovell Georg...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Roman med ett ärende

Recension: Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

Grymma fäder, misshandlade barn

Recension: Leona. Öga för öga av Jenny Rogneby

Skitigt, uppkäftigt och genuint

Recension: Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann

Gammal kärlek rostar aldrig?

Recension: Tistelhonung av Sara Paborn

Mordgåta på lättsamt allvar

Recension: Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB