Recension av Världens alla färger, Giovanni Montanaro: Färggrant om kärlek och galenskap - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Världens alla färger, Giovanni Montanaro

Färggrant om kärlek och galenskap

Jag börjar tidigt ana HBTQ-vibbar av den ovanligare sorten. Så som intrigen har blivit upplagd vore det dock helgerån att avslöja precis vad som gör detta till en HBTQ-bok"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Världens alla färger
Författar-
presentation:
Giovanni Montanaro

Det här är en lätt bok på så sätt att den inte tynger ner läsaren med onödiga textmassor – men innehållet är i slutänden både tungt och drabbande. 

En kvinna sitter inspärrad på mentalsjukhus. I marginalerna till gamla journaler som hon stulit från sjukhusets arkiv skriver hon om sitt liv. Texterna är brev riktade till hennes livs stora kärlek – den likaså galne diktaren Vincent van Gogh.

I den belgiska byn Geel har man en tradition av att varje familj tar emot en sinnessjuk. Teresa är dotter till en sinnessjuk kvinna som avled vid födseln. Hon växer upp i fosterhem och blir även själv förklarad som sinnessjuk. Det är ett sätt att få betalt för att ha henne hos sig – hon förstår aldrig vad det kommer att innebära för hennes möjligheter att leva sitt liv.

"Världens alla färger" är en brevroman där Teresa skriver vill Vincent van Gogh. I hennes ungdom kom hon ett kort tag i kontakt med honom och blev djupt förälskad – vilket kom att bli inledningen på hennes fall mot bottnen. Hon skriver nämligen från en cell på ett sinnessjukhus.

Precis som byns namn Geel betyder gul är färgerna mycket viktiga här. Språket är lätt och liksom svepande. Länge känns detta som en något substanslös bok, mycket på grund av språket. När berättelsen obönhörligt fortskrider tätnar substanserna mer och mer för att till sist explodera.

Till sist löses hela berättandet upp och alla trådar blir ett gytter av galenskap, ett målande sätt att beskriva vad som händer med människans medvetande när det inte längre orkar.

Jag börjar tidigt ana HBTQ-vibbar av den ovanligare sorten. Så som intrigen har blivit upplagd vore det dock helgerån att avslöja precis vad som gör detta till en HBTQ-bok. Läs själv, så får du reda på det och får på köpet ta del av en ovanlig läsupplevelse.

Profil: Sebastian Lönnlöv

Mottagen: 23 mars 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Världens alla färger

av Giovanni Montanaro
Världens alla färger är en poetiskt berättad brevroman som utspel...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB