Recension av Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg, Gösta Hultén: Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning
Foto: Omslagsbild

LitteraturMagazinets recension av Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg, Gösta Hultén

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Här finns en blandning av människor – män och kvinnor med olika bakgrunder – som gjort insatser i Sverige eller i andra länder"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg
Författar-
presentation:
Gösta Hultén

Gösta Hultén lyfter i sin senaste bok fram både mer och mindre allmänt kända människor som under de senaste tusen åren arbetat för fred och frihet, mänskliga rättigheter och demokrati.

"Svenska hjältar" är kanske en lite missvisande titel, hjälte är ett laddat ord som kan ge intrycket av att man vill beskriva mer eller mindre perfekta, i detta fall svenska, människor. Det är inte vad det är frågan om i Hulténs bok, det handlar inte om att utmåla personer som fullkomliga hjältar eller att fokusera på personliga egenskaper.

I stället handlar det om individers goda gärningar, med fokus på själva handlingen, snarare än personen. Hultén skriver själv i inledningen att han vill berätta om folkliga hjältar, hellre än krigarkungar, som bärare av vårt svenska kulturarv. Det kan låta snävt, men Hultén är tvärtom inkluderande i sitt urval, här finns en blandning av människor – män och kvinnor med olika bakgrunder – som gjort insatser i Sverige eller i andra länder. Norskfödda sexualupplysaren och grundaren av RFSU, Elise Ottesen Jensen, tar plats, liksom Dawit Isaak, som ju har dubbelt medborgarskap, och var med och startade den fristående tidningen "Setit" i Eritrea, med utrymme för regimkritik. Ett mer historiskt exempel är poeten och filosofen Thomas Thorild (som myntade uttrycket "Denna dagen - ett liv"), en förespråkare för franska revolutionens upplysningsidéer och jämställdhet mellan könen, som ofta befann sig i häkte och i konflikt med både tidningar, examinatorer och kungliga.

Hultén börjar i medeltiden och sträcker sig fram till nutidens Greta Thunberg. Varje person brinner för något, vilket beskrivs i varsina kapitel. I slutet av varje kapitel finns källhänvisning och tips till vidare läsning. De hjältemodiga handlingarna består av allt från protester mot kungars och adelns utnyttjande av bönder, kvinnors och mäns demokratiska och feministiska anspråk, kampen om tryggare arbetsvillkor såväl för statare som den senare tidens gruvarbetare (vilkas arbetsmiljö skildras av Ivar Lo-Johansson respektive Sara Lidman) och flera diplomater som gått utöver sina uppdrag, i rättvisans och människovärdets namn. Här finns exempelvis Harald Edelstam som under stora risker erbjöd skydd åt chilenska motståndsmän och flyktingar på 1970-talet och Raoul Wallenbergs tiotusentals utfärdande av skyddspass åt judar.

Det finns så väldigt många intressanta människor och modiga insatser att läsa om i "Svenska hjältar" att det är svårt att välja en favorit. Men några som kanske ändå gjorde lite djupare intryck på mig är Sofie Sager, den första att anmäla ett våldtäktsförsök och vinna målet i domstol, (trots att hon under rättegången beskylldes för att vara "sinnesjuk"), Elsa Brändströms omhändertagande av krigsfångar i Sibirien under första världskriget och Katarina Taikons stridande för romernas rättigheter. Överlag finns det flera starka kvinnor representerade. Alla 38 namn i boken är dock värda att nämnas och kapitlen är kortfattade men relevanta. Boken är ett fint bidrag till svensk historieskrivning.

Profil: Åsalill Andersson

Mottagen: 1 januari 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB