Recension av Madame Bovary, Gustave Flaubert : Förlagan till alla moderna skildringar av kvinnor med begär efter passion och lyx - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Madame Bovary, Gustave Flaubert

Förlagan till alla moderna skildringar av kvinnor med begär efter passion och lyx

Men trots den fina nyöversättningen och den utmärkta uppläsningen av Irene Lind tappar jag snart intresset"
Bok-
presentation:
Madame Bovary
Författar-
presentation:
Gustave Flaubert
Uppläsare: s
Utg.år: 1857
Pocket
Beställningsvara, 73 kr

Madame Bovary är en kvinna som ideligen refereras till även i nutida litteratur. Hon har kommit att bli en metafor för kvinnor som förläser sig på “dålig” litteratur eller en kvinna besatt av begär efter andra män.

Att hon även är den första lyxkonsumenten i skönlitteraturen kan jag inte minnas jag läst tidigare trots att det ju ändå ytterst är orsaken till hennes tragiska öde.

I tonåren slukade jag klassiska romaner som denna med en intensitet och läsglädje som jag minns tydligare än själva böckerna. Att nu få återuppleva romanen är intressant. Men trots den fina nyöversättningen och den utmärkta uppläsningen av Irene Lind tappar jag snart intresset. Denna självupptagna uttråkade kvinna med hennes längtan efter passion och lyx har ju gestaltats så många gånger i modernare litteratur. Att madame Bovary var den första gestaltningen gör boken intressant, men det är av plikt snarare än lust som jag fullföljer lyssnandet.

Härmed får jag då chansen att upptäcka att apotekaren tillika journalisten och skribenten är en minst lika viktig person, om inte den viktigaste. Den är ju honom vi får fortsätta att följa fram till hans ärofulla slut, långt efter madame Bovarys långdragna, tragiska självmord.

Trots att jag tänker att det mest är litteraturhistoriskt intressant känner jag stor tacksamhet för nyutgåvorna av klassiska romaner som ljudböcker. Detta gör det enklare för många människor att upptäcka den värld som ligger bakom litterära gestalter som vi ideligen stöter på överallt i den moderna litteraturen.

Irene Linds fina uppläsning gestalter alla personerna på ett sätt som gör det möjligt att följa med i dialogerna trots att de franska namnen kan vara svåra att tyda och komma håg. Det är också Irene Linds uppläsning som gör det möjligt för mig att ta mig igenom hela boken trots att handlingen och författarens arrogans inte skulle ha lyckats med det i den tryckta formen.

Profil: Esther Hansen

Mottagen: 12 maj 2013

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Läsarrecension av Madame Bovary, Gustave Flaubert

Allt annat än torr detaljrikedom

Flaubert är mästerlig med “det mänskliga ordet”"
Jag var inte alls förväntansfull när jag började läsa "Madame Bovary", Gustave Flauberts klassiker från 1857 som han skrev på i sex år. Jag har nämligen många gånger hört att det är en “book about nothing”, långtråkig och torr. Inget kunde vara mer felaktigt. Visserligen finns ett svagt och något sövande parti strax innan slutet, men det är kort. I övrigt är den enorma ...
Läsarrecension: Sebastian Lönnlöv

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Stringent om en livsavgörande händelse

Recension: Dödsängel av Axel Burénius

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB