Recension av Avig, Harald Rosenløw Eeg: Konstig men mysig framtidsskildring - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Avig, Harald Rosenløw Eeg

Konstig men mysig framtidsskildring

Det kan låta hemskt, men om man tänker efter verkar vi vara på väg mot ett sådant samhälle. På grund av denna samhällskritik är det en spännande historia"
Bok-
presentation:
Avig
Författar-
presentation:
Harald Rosenløw Eeg
Utg.år: 2004

I framtiden kommer man att kunna välja hurdant barn man vill ha. I alla fall om man får tro Harald Rosenløw Eegs ungdomsroman ”Avig”. Jonatan, Sorry, Albin och Seiko är uppväxta ur fyra frön som ingen ville ha. Me jobbar i affären där de säljer barnfrön, och räddade dem när de blev återlämnade av sina föräldrar.. Nu bor de i en discokula i taket på köpcentret där Me jobbar, och englit henne får de inte gå ut därifrån. Jonatan går ändå sina promenader i varuhuset, och en dag hittar han Trash med den stora, rosa haren. Hon berättar för honom om skogen och livet utanför Köpcentret.

Den här boken är ganska konstig. Jag tror inte att den handlar om människor, för hur kan det få plats fyra barn i en diskokula? Men de har huvud, armar och fingrar, precis som vi, och det är då jag tänker att det kanske inte spelar så stor roll vad de egentligen är. ”Avig” har något att lära läsaren istället! Huvudpersonerna är nämligen annorlunda, och sådana finns det inte plats för i framtiden. I framtiden ska alla vara lika, alla ska vara perfekta, och de som inte är det ska gallras bort redan vid födseln.

Det kan låta hemskt, men om man tänker efter verkar vi vara på väg mot ett sådant samhälle. På grund av denna samhällskritik är det en spännande historia. När jag lyckades sluta tänka på vad de här filurerna är för några varelser, så blev den riktigt mysig vissa delar. Jag tycker dock att den är lite underlig. Det finns inte så mycket handling utöver funderingarna på vad som sker utanför diskokulan och köpcentrets väggar. Det drar ner betyget. Däremot är det en tänkvärd bok. Är vi på väg mot ett samhälle där alla ska vara perfekta? Där de med för korta armar eller albinobarn ska gallras bort?

Bokens första mening: Jag slickade mataffärens smutsiga fönster.

Gillar: En mysig stämning och funderingarna kring människovärde.

Gillar inte: Ganska konstig, och lång för att vara så kort...

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 27 mars 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Yatzy

av Harald Rosenløw Eeg
Att våga möta en annan människa kräver stort mod. Att möta sig sj...

Avig

av Harald Rosenløw Eeg
En berättelse om att hålla ihop i ett samhälle där alla är rädda för det som är annorlunda. Det är sorgligt men boken visar också att det finns livsvilja och kärlek.

I tomma luften

av Harald Rosenløw Eeg
Ny spännande ungdomsroman av Harald Rosenløw Eeg Klaus går i nian...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen

Nesser underhållande som vanligt

Recension: Schack under vulkanen av Håkan Nesser

På gungfly bland de andra

Recension: Trion av Johanna Hedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB