Recension av Mr Dixon försvinner, Ian Sansom: Ace ventura möter Damernas Dektektivbyrå - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Mr Dixon försvinner, Ian Sansom

Ace ventura möter Damernas Dektektivbyrå

En lättsam underhållande deckare som bjuder på leenden"
Bok-
presentation:
Mr Dixon försvinner
Författar-
presentation:
Ian Sansom

Fallet med den försvunna Mr Dixon är forsättningen på "Fallet med de försvunna böckerna". Tänk dig en blandning av Ace ventura och Damernas Dektektivbyrå. En lättsam underhållande deckare som bjuder på leenden. Ian Sansom lyckas få dig att leva dig in i historien, så du skakar på huvudet åt Israels dumma påhitt eller fnyser åt andra karkaktärers dårskaper.

Israel Armstrong har av en slump bofast sig i litet samhälle i Nordirland. Lämnat London och sin flickvän. Nu bor han i ett ombyggt hönshus och har gått ner i vikt eftersom han inte kommit sig för att berätta för bondfamiljen han hyr av, att han faktiskt är vegeterian. Detta är bara en av de humoristiska situationer som vår huvudperson ständigt försätter sig själv i.

Israel arbetar i en fallfärdig bokbuss omgiven av okulturella bönder som varken kan stava till eller hört talas om kafka. Han är en dåligt klädd tafatt vegetarian, som lyckas bli huvudmisstänkt som kidnappare. Varuhuset Dixon och Pickering förrbereder sitt jubileumsfirande när självaste Mr Dixon, plötsligt är spårlöst försvunnen dessutom saknas 100 tusen pund.

Tyvärr sammanfaller försvinnandet med att Israel, som ska bidra med kulturullla inslag i firandet, befinner sig mitt i smeten. Israel förlorar både heder och arbetet på bokbussen. Men han låter sig inte nedslås utan bestämmer sig för att rentvå sitt namn till varje pris. En efter en visar sig pusselbitarna som israel finner visa sig vara allt svårare att passa ihop. Mr Dixon är medlem i Ulsters magiska sällskap och vad gör hans kollega från bokbussen, poserandes som Dixons trolleri assistent på ett fotografi. Nej, mysteriet tätnar och vår bokälskande, ack så frågvise hjälte finner sig allt djupare inblandad i det brott han hävdar att han ej begått.

Frågan om Israel ska lyckas återfå sin heder, eller hitta en trollkarl beblandas med Israels kärleksbekymmer. Valen och kvalen i fråga om fruntimmer och mysterier tätnar.

Det jag tyckte var bra med boken är hur Sansom berättar om samhället Tandrum. Träffsäkert skildrar han på ett humoristiskt sätt fördommar och väldigt osympatiska människor som alla tycks bestämt sig för att bosätta sig i Tandrum och göra livet minst sagt komplicerat för vår stackars bibliotikarie.

Profil: Maria Sidén

Mottagen: 16 augusti 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Mr Dixon försvinner

av Ian Sansom
Israel Armstrong, en av världslitteraturens mest osannolika detek...

Fallet med de försvunna böckerna

av Ian Sansom
Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i ...

Utgivning - andra språk

Paper: An Elegy (eng)

av Ian Sansom
A witty, personal and entertaining reflection on the history and ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB